Παραπέμπεται για κακούργηματα ο Γ. Καρατζαφέρης

Οι offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ

Η ανακριβής δήλωση «πόθεν έσχες» και οι offshore εταιρείες, στέλνουν στον εισαγγελέα εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, όπως αποφάσισε ομόφωνα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που στάλθηκε στην επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής και αφορούσε τον έλεγχο των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων του Γ. Καρατζαφέρη, περιείχε στοιχεία σχετικά με τις εξωχώριες εταιρείες του, τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και την ακίνητη περιουσία του, που στάθηκαν ικανά να αιτιολογήσουν την παραπομπή του για ποινικά αδικήματα. 

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατόπιν της εξέτασης του πορίσματος και του συνοδευτικού ογκώδους φακέλου, που περιέχει όλα τα οικονομικά στοιχεία που δεν συνάδουν με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του ΛΑΟΣ, έλαβε ομόφωνη απόφαση υπέρ της παραπομπής του στον Εισαγγελέα Εφετών για το ποινικό αδίκημα της υποβολής ανειλικρινούς δήλωσης «Πόθεν Έσχες» και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για ποσά παρανόμως κτηθέντα.

Το βαρύ κατηγορητήριο που σχηματίζεται κατά του Γ. Καρατζαφέρη, αφορά στα αδικήματα της ανειλικρινούς δήλωσης πόθεν έσχες, την παράνομη κατοχή εξωχώριων εταιρειών, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τον παράνομο πλουτισμό, ενώ προκύπτει και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Όλα τα προαναφερόμενα αδικήματα θα καταγραφούν στα διαβιβαστικά της Επιτροπής τόσο προς τον εισαγγελέα Εφετών που θα αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης, όσο και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των παράνομων πράξεων.

Πέραν της παραπομπής, η επιτροπή ζητά και να υπάρξει άμεση επιστροφή των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο, λόγω μη δικαιολόγησης της νομίμου προελεύσεως τους.

Η πρώτη offshore Catalina

Τρεις είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που «καίνε» τον Γ. Καρατζαφέρη, με σαφή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο και τα οποία καταδεικνύουν οικονομική συναλλαγή, μέσω τριών εμβασμάτων, ύψους 1,65 εκ. ευρώ, με την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ, που δόθηκαν ως μίζα για εξοπλιστικές προμήθειες.

Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν στην πρώτη εταιρεία, την offshore Catalina, ήταν δύο εμβάσματα, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που εστάλησαν τον Νοέμβριο του 2007 από την εταιρεία «Premium Properties», δικαιούχος της οποίας είναι ο ιδιοκτήτης της Κεστρέλ, Αλέξανδρος Τσάτσος, ενώ ακολουθεί τον Αύγουστο του 2008, ακόμα ένα έμβασμα ύψους 150.000 ευρώ, από την εταιρεία «Malwern».

Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ποσό δανείου, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να μπορέσει να αποδειχθεί, με τη έρευνα των ορκωτών λογιστών να καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπήρξε αθέμιτη συναλλαγή προκειμένου να διευκολυνθεί η προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η εταιρεία, που μόνο κατά το όνομα της, είχε δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 1992 και 1993, χωρίς εκ των υστέρων να ξαναναφερθεί, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του '92 με έδρα τα νησιά Turks and Caicos και είχε χαρτοφυλάκιο περί τα 6,6 εκ. ευρώ, όπως και ακίνητα συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε Βρυξέλλες, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα και Λαγονήσι.

Όταν το 2010 ορίστηκε δια νόμου η έκπτωση του αξιώματος σε πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε υπεράκτιες εταιρείες επιφέρει, επισείοντας ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο από 10.000-500.000 ευρώ, η εταιρεία στην οποία εμφανιζόταν ο Γ. Καρατζαφέρης ως συνιδιοκτήτης κατά 50% με τον γιό του, μετονομάστηκε σε «Sunlight Delight LTD» και έγινε μεταβίβαση των μετοχών στην αδελφή του, ενώ σήμερα το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας παρουσιάζεται μηδενικό. 

Οι  άλλες δύο υπεράκτιες

Από την διερεύνηση της πρώτης εταιρείας, αποκαλύφθηκαν στοιχεία και για την ύπαρξη και δεύτερης offshore εταιρίας, της «Homeric», η οποία δεν δηλώθηκε ποτέ.

Η δεύτερη αυτή εταιρεία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1983 και είχε έδρα τα νησιά Turks and Caicos.

Γι’ αυτή συνεχίζεται η έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι τραπεζικοί της λογαριασμοί και οι κινήσεις τους. 

Η ύπαρξη και τρίτης offshore εταιρείας, της «Deckrock ltd», έγινε γνωστή κατόπιν καταγγελίας της βουλευτού των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

 Η βουλευτής, η οποία μετέχει στην επιτροπή, κατέθεσε έγγραφα του βρετανικού οργανισμού που κατέχει τα μητρώα των offshore εταιρειών, από τα οποία φαίνεται ότι πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Γ. Καρατζαφέρη.

Μία καταγγελία που ανοίγει τον δρόμο της διερεύνησης και προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τηλεοπτικές απαντήσεις

Τις δικές του απαντήσεις θέλησε να δώσει σχετικά με την υπόθεση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής στον σταθμό ιδιοκτησίας του τον ART, στράφηκε συνολικά κατά του πολιτικού συστήματος, το οποίο στήνει παιχνίδια, στοχεύοντας στην διαπόμπευση του, χωρίς ουσιαστικά να δώσει καμία απάντηση για τα όσα τον βαρύνουν.

Ξεκίνησε την εκπομπή του λέγοντας «Δεν θα τους περάσει. Για μας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ξέραμε ότι κάναμε ζημιές και ενοχλούσαμε. Γνωρίζαμε ότι έτσι λειτουργεί το σύστημα και τους ήρθε η σκέψη να μιλήσουν για μίζες. Έλεγαν ότι πηγαινοέρχομαι στο Λονδίνο. Πρόκειται για αστειότητες και αθλιότητες».

Συμπλήρωσε δε «Να ξέρουν ότι είμαστε εδώ όρθιοι, έτοιμοι και δυνατοί. Ενοχλούνται ακόμη περισσότερο γιατί κάθε μέρα έχουμε προσχωρήσεις παρά το μπαράζ των επιθέσεων από εκείνους που είναι απέναντί μας. Ξέρουν ακόμη και υψηλά ιστάμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης ότι δεν υφίσταται θέμα μίζας. Το έστησαν για να απαξιώσουν το ΛΑΟΣ και τον πρόεδρό του. Αυξάνεται η επιρροή στην κοινή γνώμη. Είναι πανικόβλητοι».

<