Συνάντηση εργασίας του Γ. Πατούλη με τον υφυπουργό οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Υπό προϋποθέσεις η καταβολή Ε.Ν.Φ.Ι Α για δημοτικά κτίρια

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των υπέρογκων ποσών που καλούνται να πληρώσουν πολλοί δήμοι από τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων στο σύνολο των δημοτικών κτιρίων κατά την συνάντηση εργασίας που είχε ο ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης με τον αρμόδιο υφυπουργό.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης συναντήθηκε με τον κ. Πατούλη παρουσία των Γ.Γ της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Μουράτογλου , του συνεργάτη του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. του αντιδημάρχου οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου Σ. Σταθούλη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του μείζονος αυτού θέματος που ταλανίζει τους δήμους λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που αναγκάζονται να επωμίζονται.

Ωστόσο όπως φαίνεται από την εν λόγω συνάντηση προέκυψε μια σειρά από διευκρινιστικές οδηγίες οι οποίες κατηγοριοποιούν ποια δημοτικά κτίρια πρόκειται να πληρώσουν το ποσό το οποίο προκύπτει από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και ποια απαλλάσσονται από την συγκεκριμένη υποχρέωση. Αναλυτικότερα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτίρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ όσα ιδιοχρησιμοποιούνται, όπως είναι τα δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δεν πρόκειται να επωμιστούν τον συγκεκριμένο φόρο.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι σε όσους δήμους έχει υπολογιστεί λάθος ποσό για την καταβολή του εν λόγου φόρου θα δίνεται η δυνατότητα να προβούν σε διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους έως και τις 19 Δεκεμβρίου μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ιδιοχρησιμοποιούνται, προκειμένου να ακυρωθεί η επιβολή του φόρου. Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης και μέσα από υποβολή εντύπου, μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. Τέλος όσον αφορά τις δημοτικές εκτάσεις που είναι βοσκότοποι ή χέρσες – μη καλλιεργήσιμες, έγινε σαφές ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που επιβάλλεται είναι σε χαμηλά επίπεδα, με το ποσί να ανέρχεται στα 0,50 λεπτά το στρέμμα, ενώ για τις δασικές εκτάσεις στα 0,10 λεπτά το στρέμμα.

Ετικέτες: