Το Υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί την υπογραφή κανονιστικών διατάξεων για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών ΝΕΚΕ

Προ των πυλών η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση

Η υπογραφή των κανονιστικών διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση και στη λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης, προωθείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.

“Υλοποιούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση”

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ανοίγεται ο δρόμος για την δημιουργία των πρώτων ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης , αν και η ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου ψηφίστηκε 11 χρόνια πριν, με την πλευρά του υπουργείου να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, κάτι το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει θετικά στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στο τομέα της ναυτιλίας. Για την ακρίβεια ο αρμόδιος υπουργός κ . Βαρβιτιώτης προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις που αφορούν στην απόφαση αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα υλοποιούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, εναρμονίζοντας τη ναυτική εκπαίδευση με τις συνθήκες της αγοράς. Μετά από 11 χρόνια αναβολών ενεργοποιούμε την νομοθεσία για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρε για την μετεκπαίδευση τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεξοχήν ναυτιλιακή με μακρά παράδοση στη ναυτοσύνη και τη ναυτική τέχνη, της οποίας κινητήριος μοχλός ήταν και είναι οι ναυτικοί μας. Για το λόγο αυτό, θέσαμε ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης των Ελλήνων ναυτικών. Έτσι, μετά από την αναβάθμιση των ΑΕΝ μας σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, προχωράμε τώρα σε όλα τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου ο Έλληνας ναυτικός να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική. Η Ελλάδα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία της ναυτιλίας. Γι’ αυτό οφείλει να έχει μια ναυτική εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και θα λειτουργεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των ελληνικών εταιριών και κυρίως των ίδιων των ναυτικών μας». Ως γνωστόν οι κανονιστικές αυτές διατάξεις απορρέουν από σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2003 και έως και σήμερα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία. Επίσης σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο προβλέπεται το πλαίσιο εποπτείας των ΝΕΚΕ από την ελληνική πολιτεία και αναλυτικότερα το πλαίσιο της εποπτείας αφορά στο περιεχόμενο των σπουδών τους, στη διασφάλιση της ποιότητας καθώς και στο εκπαιδευτικό και το υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

“Υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΝ”

Για επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης κάνουν λόγο ο Βουλευτής Κυκλάδων και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκος Συρμαλένιος και η βουλευτής Επικρατείας Θεανώ Φωτίου σε σχετικές δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ειδικότερα, με αφορμή την προώθηση προς υπογραφή των κανονιστικών διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι βουλευτές Κυκλάδων και Επικρατείας με κοινή δήλωση υπογράμμισαν ότι “Η κυβέρνηση προχώρησε με «fast track» διαδικασίες σε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ανάθεση σε ιδιώτες σημαντικών τομέων ελέγχου της ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της έναντι των εφοπλιστών για πλήρη έλεγχο των εργαζομένων στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία (αριθμός σπουδαστών, αποδοχές, εργασιακά δικαιώματα)”.

Παράλληλα αναφέρθηκαν στην οικονομική επιβάρυνση που θα επωμιστούν οι σπουδαστές των σχολών αυτών και οι οικογένειές τους και για την ακρίβεια τόνισαν ότι “Οι σπουδαστές των ναυτικών σχολών και οι εργαζόμενοι στη θάλασσα θα κληθούν να πληρώσουν αδρά τις «παροχές» των ιδιωτικών σχολών, σε μια εποχή που τα ασθενέστερα στρώματα πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές. Μόνο η ανώτατη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, μέσα από τις ΑΕΝ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και έχουν εκπαιδευτική παράδοση πολλών δεκαετιών, διασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι και οι νέες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτή σήμερα και στην εργασία αύριο. Τέλος εξήγησε ότι η εντολή η οποία έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης οδηγεί σε υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΝ κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι αντί να προχωρά σε αποφάσεις που θα αναβαθμίζουν και θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ΑΕΝ και των σπουδαστών τους, προχωρά για ακόμη μια φορά στην υποβάθμιση τους “κάνοντας τις δώρο στους ιδιώτες”.

Ετικέτες: 

Σχόλια

Γιώργος Δούναβης Τετ, 17 Δεκ. 2014 - 8:51

Συμφωνώ ότι έγινε και συνεχίζει να γίνεται αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού των ΑΕΝ με χρήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και όχι του κράτους, αλλά για να λειτουργούν σωστά απαιτείται επιπλέον και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό! Αυτή τη στιγμή 4 ΑΕΝ Πλοιάρχων, μεταξύ των οποίων και της Σύρου, λειτουργούν με μόλις έναν μόνιμο καθηγητή ο οποίος εκτελεί παράλληλα και χρέη Διευθυντή!!!!! Αν αυτό λέγεται αναβάθμιση, τότε μάλλον κάποιοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.....