Σκληρή αντίδραση της ΠΝΑΙ στις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που θέλουν αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά

«Δεν διαχωρίζονται τα νησιά σε “πλούσια” και “φτωχά”»

Αναστάτωση έχει προκληθεί στον νησιωτικό χώρο, λόγω της δημοσιότητας, την οποία έχει λάβει, το ενδεχόμενο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα», όπως χαρακτηρίζονται, νησιά του Αιγαίου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη κάποια σχετική επίσημη δήλωση.

Τον γύρο, των έντυπων, διαδικτυακών και τηλεοπτικών μέσων, κάνει η είδηση, πως το Υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, σκοπεύουν να προτείνουν, ως ισοδύναμο μέτρο στην γενικότερη εξίσωση του ΦΠΑ, κάτι που οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν ιδιαίτερα πιεστικά, την αύξηση του φόρου σε νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά την τουριστική περίοδο, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη ή ενδεχομένως και η Πάρος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες

Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά, έχει προκύψει, εδώ και μερικές ημέρες, με αφορμή την συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup, καθώς οι πιέσεις, που ασκούνται, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες μέτρα, τα οποία θα εγγυώνται έσοδα στα κρατικά ταμεία, γίνονται όλο και εντονότερες.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, τα οποία, ωστόσο, δεν φιλοξενούν κάποια δήλωση του κ. Βαρουφάκη ή κάποιο επίσημο έγγραφο του υπουργείου, στο οποίο να ανακοινώνεται κάτι τέτοιο, ο υπουργός Οικονομικών, ως «τελευταίο χαρτί» της κυβέρνησης στην κρίσιμη συνεδρίαση, φέρεται ότι επρόκειτο να «ρίξει» αυτό της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά με ανεπτυγμένο τουρισμό, δεδομένου, ότι η οικονομική επιβάρυνση θα μετακυλήσει στους εύρωστους τουρίστες, κάνοντάς τη λιγότερο επώδυνη για το σύνολο των νησιωτών.

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε χτες, Δευτέρα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια νέα πληροφορία, που να επιβεβαιώνει αυτά τα δημοσιεύματα. Αντίθετα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του μόλις πριν λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό σταθμό, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στο Αιγαίο.

Επιπλέον, σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που προέρχονται από το νησιωτικό χώρο, δεν υπήρξε κανείς που να επιβεβαιώνει την οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο επιβολής του ΦΠΑ, μέχρι αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Μανιός, σε σχετική ερώτηση που είχε δεχτεί από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή, είχε χαρακτηρίσει τις «πληροφορίες», οι οποίες θέλουν τον κ. Βαρουφάκη να προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο, αβάσιμες, ενώ σημείωσε επίσης: «Δεν θα γίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ένα νησί “κοσμοπολίτικο”, γιατί δεν υπάρχει προσδιορισμός. Τι είναι “κοσμοπολίτικο”;».

«Ύπουλο χτύπημα» με «βρώμικα κίνητρα»

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο μίλησε για το θέμα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτη πράξη, πίσω από την οποία βρίσκονται τα βρώμικα κίνητρα των κέντρων που απεργάζονται αυτού του είδους τα σενάρια, με σκοπό να προκαλέσουν «εμφύλιο» μεταξύ των νησιών. Διεμήνυσε δε, ότι η αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα είναι σκληρή, ακόμα και μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών έλθει προς ψήφιση.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:

«Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ. Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός νησιών σε πλούσια και φτωχά, αφού - για να το καταλάβουν και οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας - είναι σαν να συζητάμε το ενδεχόμενο να ισχύσει άλλος συντελεστής ΦΠΑ στα όρια του Δήμου Αθηναίων και άλλος στα όρια του Δήμου Αιγάλεω.

Όποια συζήτηση γίνεται, έχει στόχο να μας διασπάσει ως νησιώτες και αυτό είναι το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό αυτής της συζήτησης. Αυτοί, οι οποίοι κάνουν τις διαρροές, έχουν σκοπό να προκαλέσουν έναν “εμφύλιο” μεταξύ των νησιών. Γι’ αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους πάρα πολύ σκληρά. Και για την πράξη αυτή καθαυτή, αλλά και για τα κίνητρα με τα οποία προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα. Τα κέντρα, από τα οποία γίνονται αυτές οι διαρροές, παίζουν έναν ύποπτο ρόλο. Το “χτύπημα” γίνεται τώρα ακόμη και ύπουλο και κάποιοι προσπαθούν να το περάσουν ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των κατοίκων των μικρών νησιών, τους οποίους υποτίθεται ότι αγκαλιάζουν. Αν ήθελαν να τους αγκαλιάσουν, υπάρχουν πολλά μέτρα νησιωτικής πολιτικής για να εφαρμόσουν, διότι ο όρος “νησιωτικότητα” στην χώρα μας είναι γράμμα κενό περιεχομένου».

Ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε το οξύμωρο να προβάλλεται τις μέρες αυτές το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, παράλληλα με την προβολή της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την παροχή κινήτρων σε γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ελλείψεις των νησιών. Όχι μόνο των μικρών νησιών αλλά των χαρακτηριζόμενων ως πλούσιων και κοσμοπολίτικων νησιών. «Δεν ξέρω πόσο πλούσια και κοσμοπολίτικα μπορούν να χαρακτηρίζονται τα νησιά στα οποία έρχεται η Περιφέρεια να καλύψει υγειονομικά τους κατοίκους τους», σχολίασε ο Περιφερειάρχης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών «θα πρέπει να έλθει στη Βουλή και για να περάσει, θα πρέπει οι νησιώτες βουλευτές να την ψηφίσουν. Στην περίπτωση που το θέμα έλθει στην Βουλή, εμείς θα είμαστε μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, την ημέρα της συνεδρίασης»

Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές, πως σε αυτή τη συζήτηση, που ως στόχο έχει να σπάσει το ενιαίο μέτωπο των νησιωτών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

Ετικέτες: