Επιμορφωτικά προγράμματα για την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού και του bullying

  • Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2015 - 14:31

Πρόταση, σε δύο άξονες, προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Μπαλτά, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ., Μάνος Κόνσολας, για την αντιμετώπιση της μάστιγας του σχολικού εκφοβισμού και του bullying.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κόνσολας, αναφερόμενος και στην τραγική εξέλιξη με το θάνατο του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ζητά να αντιμετωπιστεί, αποτελεσματικά και καίρια, το πρόβλημα στο επίπεδο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο κ. Κόνσολας επικαλείται τον καίριο ρόλο του εκπαιδευτικού στην ανίχνευση και αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, ζητώντας να υπάρξουν επιμορφωτικά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους δοθούν τα εφόδια για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξουν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, ενταγμένα στο σχολικό πρόγραμμα.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Χάθηκε ένα νέο παιδί και υπάρχει συνενοχή μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η αδιαφορία και η υποτίμηση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και της οποιασδήποτε μορφής bullying, οδηγεί σε μια κοινωνία βίας και φόβου.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, κυρίως, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καίριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να εντάξει στη φαρέτρα του επιμορφωτικά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να γνωρίζουν πως θα ανιχνεύσουν και θα αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά.

Παράλληλα, απαιτούνται προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, ενταγμένα και αυτά στο σχολικό πρόγραμμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Βαγγέλης, ας είναι το τελευταίο παιδί που χάθηκε τόσο άδικα. Να μην οδηγηθούμε σε μια κοινωνία σιωπής, φόβου, αδιαφορίας και βίας που συνθλίβει ανθρώπινες ψυχές».