Συνέντευξη Τύπου υποψήφιων βουλευτών των Κυκλάδων του Σύριζα ενόψει των εκλογών

“Η ηθική της ευθύνης στην πολιτική οδήγησε στη συμφωνία”

Την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τους ξεκίνησαν από τη Σύρο οι υποψήφιοι βουλευτές του Σύριζα για τις Κυκλάδες, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος το μεσημέρι του Σαββάτου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, παρουσία ορισμένων μελών και φίλων του κόμματός τους.

Εκ μέρους τους, τονίσθηκε με σαφήνεια, η ανάγκη που προβάλλει ο ελληνικός λαός και ειδικότερα οι Κυκλαδίτες να μην επιτρέψουν την επιστροφή του παλαιοκομματικού συστήματος που κυβέρνησε επί δεκαετίες τη χώρα, αλλά να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους και να στηρίξουν δια της ψήφου τους, αλλά πολύ περισσότερο δια της ενεργής συμμετοχής τους, τον Σύριζα, καθώς όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, “έχουμε υποχρέωση να εδραιώσουμε στη χώρα μας τη Δημοκρατία, να καταργήσουμε το πελατειακό κράτος και να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή”, εστιάζοντας παράλληλα και στο ζήτημα “ποια Ευρώπη θέλουμε”.

Την έναρξη της συνέντευξης Τύπου όρισε με την τοποθέτησή του, το κομματικό μέλος της προς ανασύνταξη οργάνωσης του Σύριζα στη Σύρο, Αλέξανδρος Σπόντης, ο οποίος αναφερόμενος στην επιλογή πολλών μελών του Σύριζα να επιλέξουν άλλον δρόμο μετά το 3ο μνημόνιο, τόνισε μεταξύ άλλων πως, “Θεωρούμε ότι οι λόγοι που προβλήθηκαν από διάφορους συντρόφους μας οι οποίοι και αποχώρησαν από το κόμμα στο όνομα μίας ιδεολογικής καθαρότητας είναι χωρίς νόημα και χωρίς λογική μιας και οι αγώνες από την Αριστερά συνεχίζονται, μιας και η στρατηγική πάντα επανακαθορίζεται”.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο Αντώνης Συρίγος και ο Νίκος Συρμαλένιος, οι οποίοι μίλησαν για πολλά θέματα που απασχολούν τους πολίτες ενόψει των επικείμενων εκλογών αλλά και για ζητήματα που σχετίζονται με την πρόταση του Σύριζα.

Για την ανάγκη οικοδόμησης “μίας Ελλάδας δίκαιης, δημοκρατικής, εύρωστης οικονομικά, ισχυρής με σταθερότητα στο εσωτερικό αλλά και ικανές συμμαχίες και σεβασμό στο εξωτερικό” μίλησε ο κ. Συρίγος, τονίζοντας πως ο κάθε πολίτης οφείλει να δώσει μία ψήφο θετική σε ένα κόμμα που καθ΄ όλη τη διάρκεια των επτά μηνών που υπήρξε κυβέρνηση “έδωσε απτά δείγματα γραφής” όπως ενδεικτικά σημείωσε, “στην υποστήριξη των αδυνάτων (...), στην φιλελευθεροποίηση των ποινικών διαδικασιών και στην προστασία των ανηλίκων, στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου (...), την αποκατάσταση των αδικιών στη δημόσια διοίκηση (...) κ.α.”.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός πως για την κυβέρνηση μονοπώλησε σχεδόν το θέμα “της σκληρής διαπραγμάτευσης” υπό το καθεστώτος μεγάλων πιέσεων, που όπως πρόσθεσε “αν και οδήγησε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και μία τακτική υποχώρηση, μας κράτησε όρθιους”.

Πέραν αυτών, ο κ. Συρίγος μίλησε “για την ηθική της ευθύνης στην πολιτική”, που όπως διευκρίνισε “ήταν αυτή που μας οδήγησε σε αυτήν τη συμφωνία”, λέγοντας στη συνέχεια πως η μάχη για τον Σύριζα συνεχίζεται με φόντο και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε πως κέρδος αποτελεί το γεγονός πως οι πολίτες υπό τις έντονες πολιτικές εξελίξεις ασχολήθηκαν πιο ουσιαστικά με τα σοβαρά θέματα της χώρας, ενώ η προσπάθεια διαπραγμάτευσης της Ελλάδας έγινε διεθνές ζήτημα. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως, ο Σύριζα θεωρεί “αδύνατες τις συνεργασίες με το παλαιοκομματικό σύστημα” καθώς παραμένοντας “πιστός στις Αρχές του” επιδιώκει τη γέννηση “του καινούργιου, που βγαίνει μέσα από ωδίνες”. Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως επόμενοι στόχοι του Σύριζα πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, για το ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για τη φοροδιαφυγή, καλώντας τους πολίτες και τους Κυκλαδίτες να σκεφθούν ποια πολιτική δύναμη θα έχει το σθένος να διαπραγματευθεί προς όφελός τους “με κοινωνική ευαισθησία και με ιδεολογία”.

Επισημαίνοντας πως, το πρόγραμμα του Σύριζα θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι βουλευτές ολοκλήρωσαν τις αναφορές τους, ζητώντας την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή του λαού για μία “ει δυνατόν, αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

Σημειώνεται πως, απόντες ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές του Σύριζα στις Κυκλάδες Νίκος Μανιός, Άννα Μαυρουδή, Σταύρος Στέλλας αλλά κι ένα μέλος των Οικολόγων (Χρ. Ευθυμιάτου ή Δ. Πολιτόπουλος), των οποίων το μήνυμα αναγνώσθηκε.