Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Νίκος Ξυδάκης μίλησε για την πορεία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο “προκλήσεων πρωτοφανούς διάστασης” σε πολιτική εκδήλωση στη Σύρο

“Πολύ σκληρή μάχη ενάντια στο παράλογο”

Τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από “πρωτοφανείς προκλήσεις” σε ευρωπαϊκό, καθώς και σε διεθνές επίπεδο επιχείρησε να φωτίσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Νίκος Ξυδάκης κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου καθώς και – κατά κύριο λόγο - μελών και φίλων του κυβερνώντος κόμματος, ο Κυκλαδίτης Υπουργός εστίασε στο ζήτημα της πορείας της Αριστεράς στον 21ο αιώνα σε συνθήκες κρίσης, μιλώντας ταυτόχρονα με σαφήνεια για τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση και συνολικά η χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, ιδιαιτέρως ρευστό, η συνοχή του οποίου δοκιμάστηκε κι εξακολουθεί να δοκιμάζεται εντόνως.

Κατόπιν της προλογικής τοποθέτησης του μέλους του κόμματος και της τοπικής οργάνωσης στο νομό και τη Σύρο, Αλέξανδρου Σπόντη, καθώς και του χαιρετισμού του Αντώνη Συρίγου, τον λόγο έλαβε ο κ. Ξυδάκης, σκιαγραφώντας επιγραμματικά τη σημερινή εικόνα της Ευρώπης, αλλά και μιλώντας για την εντολή που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να ασκήσει πολιτική “υπέρ των αδυνάτων” και της κατεύθυνσης που στοχεύει στην “επιβολή της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με φόντο και το 2ο Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου, το οποίο όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος “θα είναι καθοριστικό για την πορεία και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ”. Οι τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός “γόνιμου διαλόγου” με τους παρευρισκόμενους πολίτες, οι οποίοι κι έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, τον προβληματισμό για την άνοδο της Ακροδεξιάς, το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ενώ μεμονωμένες “φωνές” αμφισβήτησαν ευθέως την ανάπτυξη Αριστερής πολιτικής εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ευρώπη

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων εστίασε αρχικά στην σημερινή εικόνα της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στα “τρία ορόσημα από το 2008 έως και σήμερα”, τα οποία όπως εξήγησε έχουν διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να πορευθεί και η χώρα.

“Το πρώτο είναι η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η οποία έδειξε πολλές αδυναμίες στην “αρχιτεκτονική” της Ευρωζώνης και στις μεγάλες πολιτικές επιλογές” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως, αυτή “εξελίχθηκε σε μία κρίση χρέους η οποία ταλανίζει ακόμα την Ευρώπη και πάνω απ΄ όλα τη χώρα μας”. Όπως πρόσθεσε, αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση “έδειξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιδράσει με άμεσο τρόπο, με ομοσπονδιακό τρόπο, να προστατεύσει αναλόγως τα μέλη της και να προχωρήσει” σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “γέννησαν την κρίση και βγήκαν πάρα πολύ γρήγορα από αυτήν”.

Μιλώντας για το “δεύτερο σοκ” στην Ευρώπη, που συμπλήρωσε πως “δοκίμασε και δοκιμάζει τη συνοχή της”, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για “μία κρίση που πέρασε πάνω από τη χώρα μας κι εξακολουθεί να μας πιέζει” και η οποία εκδηλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια τόσο στην Ισπανία (2004), όσο και στην Ιταλία (2014), με την Ευρώπη “να κωφεύει” και τα κράτη “να επιχειρούν την αντιμετώπιση του προβλήματος μόνα τους”. Το εν λόγω ζήτημα μάλιστα, επεσήμανε πως, έχει φέρει στο προσκήνιο τρεις ομάδες κρατών, τις οποίες και ανέφερε επιγραμματικά. Πρωτίστως, έκανε λόγο για τα κράτη τα οποία συμφωνούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ευρώπης των 28 και τώρα των 27, ότι δηλαδή, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε”, προσθέτοντας αμέσως πως, η δεύτερη κατηγορία αφορά “στα κράτη που διατηρούν μάλλον ουδέτερη στάση, αλλά δεν είναι αρνητική” και η τρίτη ομάδα κρατών “με προεξάρχοντα τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία”, τα οποία “εναντιώνονται σε κάθε συλλογική κίνηση”. Επί της ουσίας, όπως σχολίασε, η τρίτη ομάδα αφορά σε κράτη που τάσσονται “ενάντια στην ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η αλληλεγγύη”. Ο κ. Ξυδάκης μάλιστα, στην ίδια αναφορά, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην άνοδο της ακροδεξιάς που καταγράφεται σε χώρες της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως, σε κάποια κράτη παρατηρείται ως “ένας ιδιότυπος εθνικισμός, απομονωτισμός και ρατσισμός, ο οποίος βλέπουμε ότι εκδηλώνεται ως κυβερνώσα δύναμη” ενώ σε άλλες περιπτώσεις “δυστυχώς εκδηλώνεται σαν ανερχόμενο ρεύμα, το οποίο επηρεάζει κυβερνήσεις, την καθημερινή πολιτική των κυβερνήσεων και επηρεάζει όλον τον δημόσιο λόγο”.

Φθάνοντας στην “τρίτη κρίση” που βιώνει η Ευρώπη, ο Αναπληρωτής Υπουργός μίλησε για “το σοκ του Brexit”. H έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας όπως σημείωσε, έχει συνέπεια πως, “η Ευρώπη χάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της, την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη καθώς και μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, διπλωματική δύναμη” μα και “το μεγάλο μαξιλάρι στον Ατλαντικό και τη σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες”. Πέραν των άμεσων συνεπειών, συμπλήρωσε πως, “το έμμεσο σοκ είναι πως η Βρετανία σε όλη τη διάρκεια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικούσε και πετύχαινε ειδικά καθεστώτα” υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων, τη μη συμμετοχή της στη ζώνη Σένγκεν, καθώς ούτε και στην ευρωζώνη. Η εν λόγω κατάσταση, όπως επεσήμανε προκάλεσε συνέπεια και σε επίπεδο κρατών που ζητούσαν ειδικά καθεστώτα, με αποτέλεσμα στην Ευρώπη, να παρατηρούνται “πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις που χαντακώνουν κάθε δεσμό” μεταξύ των κρατών. Μάλιστα ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως, τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο “να διαβλέπουν μία πορεία προς τη διάλυση”.

Η κυβέρνηση πήρε εντολή για αναγέννηση”

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνθήκες σκληρές που η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία έτη, καθώς όπως σχολίασε παρακάτω ο Αναπληρωτής Υπουργός, “η χώρα είναι σε σπιράλ ύφεσης από το 2010” και αποτελεί “θύμα ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών”, υπογράμμισε ως θετικό σημάδι, την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ο κόσμος εμπιστεύθηκε μία Αριστερή κυβέρνηση να κάνει την υπέρβαση για να δοθεί κάποια λύση κοινωνική και δημοκρατική και το έκανε μέσα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό είναι θετικό και μας θέτει ενώπιον μία μεγάλης ιστορικής ευθύνης” τόνισε, εξηγώντας πως, “Το μήνυμα που έστειλε ο Ελληνικός λαός είναι να ξαναφτιάξουμε Πολιτεία, την Ελληνική Δημοκρατία, να ξαναφτιάξουμε πολιτικό σύστημα και να ξαναφτιάξουμε με άλλα πρόσωπα την αντιπροσώπευση”.

Κόντρα σε ένα “σύστημα διαχείρισης βαθιά διεφθαρμένο κι αναποτελεσματικό” που έχει “μπολιάσει” τη χώρα σε όλο το μήκος του δημόσιου βίου της, ο κ. Ξυδάκης όπως πρόσθεσε, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση “με πολλά λάθη, με πολλές ατέλειες να δηλώσει την αρχή ενός μετασχηματισμού”. Η εν λόγω προσπάθεια δε, καταβάλλεται σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, έχοντας έναν λαό που “έχει τεράστια απώλεια αυτοπεποίθησης εξαιτίας της συκοφαντικής επίθεσης που έχει δεχθεί από το εσωτερικό και από το εξωτερικό”, την ίδια στιγμή που “η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία, η οποία φθάνει συχνά σε νομοθετικό επίπεδο” και “συχνά οι αιτιάσεις και τα επιχειρήματα των δανειστών είναι εντελώς παράλογα και απαιτούν σκληρή μάχη”. Εστιάζοντας στη στάση του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Ξυδάκης κατέληξε πως, “Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκασμένος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μνημονίου, ένα πρόγραμμα σκληρό και παράλληλα να προσπαθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα ανασυγκροτεί το κράτος και θα μπορέσει ταυτόχρονα να προστατέψει, να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους”. Σε αυτό το “ρευστό πολιτικό τοπίο της Ευρώπης και τις πρωτοφανείς προκλήσεις”, δήλωσε, πως, ο ΣΥΡΙΖΑ “με πολιτική βούληση επιχειρεί να κάνει μία ανανέωση πολιτικού προσωπικού, πολιτικού ήθους και σκεπτικού” ώστε “να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία”. “Ουσιαστικά δίνουμε μία μάχη με τον χρόνο” επεσήμανε, τονίζοντας τέλος πως, “η κυβέρνηση πήρε εντολή για αναγέννηση”.