Συναντήσεις στη Σύρο για τον Αμερικανό Πρέσβη Ντέιβιντ Πίρς

Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων επισκέφθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης Ντέιβιντ Πίρς σήμερα το πρωί, οπότε και πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λίγο πριν τις δέκα μετέβη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη με τον οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση, ενώ συνοδευόμενος από τον ίδιο επισκέφθηκε ακολούθως και τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο συναντήσεων προέβη σε δηλώσεις αναφερόμενος στους λόγους της παρουσίας του στο νησί. Ο κ. Πίρς εξέφρασε τη χαρά του για το ταξίδι του στη Σύρο ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά για τη σημασία ύπαρξης και ανάπτυξης επενδύσεων στη χώρα εν γένει από Αμερικανούς επιχειρηματίες αλλά και ειδικότερα στο νησί υπό προϋποθέσεις με φόντο το τουριστικό πεδίο. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη ύπαρξης σταθερότητας στη χώρα. Ανάμεσα σε άλλα, ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε, "Όσον αφορά στην ενίσχυση του τουρισμού, θα πρέπει να θυμάστε, ότι η Ελλάδα, είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα οι πόροι και οι υποδομές για τον τουρισμό θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω, ότι και ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης, έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι". 

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να ακολούθησε συνάντηση και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄. 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου 

Επίσκεψη στη Σύρο πραγματοποίησε σήμερα o Αξιότιμος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. David Pearce. Ο κ. Pearce έφτασε το πρωί στο διοικητήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην κορυφή της ατζέντας τέθηκε η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση στα νησιά, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, με τον κ. Λεονταρίτη να διαβεβαιώνει τον κ. Πρέσβη πως τα νησιά μας αποτελούν ασφαλή τουριστικό προορισμό και πως επιθυμία της Περιφερειακής Αρχής είναι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον τομέα αυτό, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα Αμερικανών πολιτών στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε για τα έργα στον τομέα των μεταφορών που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Ο κ. Πρέσβης με τη σειρά του επεσήμανε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι ξεκάθαροι επενδυτικοί κανόνες και μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν περαιτέρω ελκυστικό το τουριστικό προϊόν.

Στη συνέχεια οι δύο άντρες συζήτησαν για την πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και για τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα και που αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έξαρση του φαινομένου και συμφωνώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Ουσιαστική η σημερινή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Η.Π.Α. σε συγκεκριμένους τομείς. Μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση με χαρά διαπιστώθηκε η σύμπνοια απόψεων σε ζητήματα που θεωρούνται μεγίστης σημασίας για τον νησιωτικό χώρο".

Η ανακοίνωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης 

Σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε, σε πολύ καλό κλίμα, προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. David D. Pearce, με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μαρία Καζαντζάκη και το Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιώργο Δούναβη.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Πρέσβη και τα στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας από την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ενημέρωση του κ. Πρέσβη σε θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική ανάπτυξης του δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι επενδύσεις.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στη Σύρο, την αύξηση του ΦΠΑ, την υγεία και το περιβάλλον.

Ο κ. Πρέσβης, αναφερόμενος σχετικά τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και σε δηλώσεις, τις οποίες παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι οι Κυκλάδες και η Σύρος αποτελούν περιοχές, στις οποίες διαπιστώνεται ενδιαφέρον τόσο από Αμερικανούς επισκέπτες όσο και από επενδυτές, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με σωστό σχεδιασμό και κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αναπτυχθεί αξιόλογη δυναμική.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πρέσβης δήλωσε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και προσδοκεί σε μια εποικοδομητική συνδρομή και συνεργασία.