Η Λαϊκή Ενότητα Σύρου για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

  • Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2015 - 21:38

Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και την εκλογή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η απαράκλητη εφαρμογή του μνημονίου που στηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της παρούσας βουλής.

Η πρόβλεψη του μνημονίου είναι ρητή, μέχρι το τέλος του 2016 όλα τα νησιά του Αιγαίου θα απολέσουν το μόνο ουσιαστικό μέτρο που είχε υιοθετήσει το ελληνικό κράτος υπέρ των νησιών, αυτό της πρόβλεψης του μειωμένου κατά 30% συντελεστή Φ.Π.Α.

Επίσης θα αποτελέσουμε τη μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα προβλέπει ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις νησιωτικές ή για άλλες ευπαθείς περιοχές της. Η Πορτογαλία εφαρμόζει μειωμένους συντελεστές τόσο στον «τουριστικό παράδεισο» της Μαδέρας (5%, 12%, 22%) όσο και στις Αζόρες (5%, 10%, 18%), η Ισπανία έχει αναπτύξει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στις Κανάριες Νήσους, στη Θέουτα και στη Μελίγια, περιοχές στις οποίες δεν επιβάλλεται καθόλου ΦΠΑ και στη Γαλλία υπάρχει ειδικό καθεστώς στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα καθώς και στην Κορσική.

Οι πολίτες και των Κυκλάδων πλέον δεν έχουν λοιπόν να αναμένουν από την κυβέρνηση τίποτε άλλο παρά την ολοκληρωτική τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι των δανειστών. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί λοιπόν μέχρι την τελική δικαίωση.