Ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Τιμή στο “πρόσωπο” της Δημοκρατίας

Πολιτικά μηνύματα προόδου κι εξόδου της χώρας από την κρίση με “πυξίδα” την ιστορική διαδρομή της Σύρου

Την ευγνωμοσύνη του για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί, επισημαίνοντας πως αυτή η τιμή που του απευθύνεται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, γίνεται αποδεκτή εκ μέρους του, μόνον ως τιμή στην έννοια και την ουσία της Δημοκρατίας.

Με αφορμή την παρουσία του στη Σύρο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, το συλλογικό όργανο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την απονομή τιμητικής πλακέτας προς τον κ. Παυλόπουλο, ως μία αναγνώριση του καταγεγραμμένου έργου του, καθ΄ όλη την πορεία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά κυρίως, για την προσφορά του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέσω λήψης αποφάσεων που ενίσχυσαν τον τόπο, για όσο χρονικό διάστημα υπηρέτησε σε θέσεις ευθύνης.

Σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Ερμούπολης, παρόντος και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ καθώς επίσης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου, κκ. Δωροθέου Β΄, του Καθολικού Επισκόπου, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του κυβερνητικού βουλευτή, Αντώνη Συρίγου, του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, αλλά και υψηλόβαθμων εκπροσώπων των διοικήσεων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολλών αιρετών του Α΄ και Β΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης και προσώπων που υπηρέτησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός υποδέχθηκε και καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πριν την απονομή της τιμητικής πλακέτας αλλά κι ενός πίνακα ζωγραφικής του εικαστικού, Μιχάλη Μακρουλάκη, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη προέβη στην ανάγνωση του περιεχομένου του ψηφίσματος, με τον κ. Μαραγκό να αναφέρεται ακολούθως, στους λόγους αναγνώρισης του έργου του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ιδιαίτερα, “την προσφορά του στην επιστήμη, στο θεσμό της Δημοκρατίας καθώς και στην ελληνική και συριανή κοινωνία”.

Συνολικά η εκδήλωση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

“Η Σύρος, το νησί της δημιουργίας”

Περιεκτικός και ουσιαστικός στην τοποθέτησή του επί της τιμητικής διάκρισης που έλαβε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε αρχικά σε μία “αυτονόητη, πλην όμως επιβεβλημένη διευκρίνιση” όπως χαρακτηριστικά τόνισε. “Θέλω να θυμάστε ότι η τιμή αυτή δεν αφορά το πρόσωπό μου. Αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είναι τιμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και χρέος” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, ο ίδιος, έχοντας ως βασικό ρόλο την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία και την “εφαρμογή” της απαρέγκλιτα, φέρει παράλληλα και το βάρος της ευθύνης να πορεύεται σύμφωνα με τα μηνύματα που εκπέμπει ο τόπος που τον τιμά.
Σύμφωνα με όσα σημείωσε προς τους παρευρισκομένους, “Με αυτή τη διευκρίνηση που είναι αυτονόητη αλλά επιβεβλημένη, δέχομαι αυτήν τη μεγάλη τιμή, της ανακήρυξής μου ως επίτιμου δημότη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, προσθέτοντας στη συνέχεια, πως, η Σύρος με την πλούσια ιστορική διαδρομή της, πρέπει να αποτελέσει “πυξίδα” προόδου για τη χώρα. “Η Σύρος υπήρξε πρότυπο οικονομικής, πολιτισμικής και γενικότερα κοινωνικής ανάπτυξης” σημείωσε, συμπληρώνοντας πως, ως τόπος, “άντεξε και αντέχει παρά τις διακυμάνσεις που συνάντησε στη διαδρομή της”. “Η Σύρος είχε σημαντικές διακυμάνσεις, περιόδους ακμής, περιόδους παρακμής, αλλά άντεξε και αντέχει και αυτό το μήνυμα στέλνει σε ολόκληρη τη χώρα. (...)” υπογράμμισε κατηγορηματικά ο ίδιος, εστιάζοντας ιδιαίτερα και στον πολιτισμό της, με παράλληλη αναφορά σε σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας και των γραμμάτων όπως ο Σουρής, ο Ροΐδης, αλλά και ο Μάνος Ελευθερίου (σύγχρονός μας) που “χάραξαν πορεία στα ελληνικά γράμματα”, ενώ μίλησε και για την τεράστια συμβολή σε επίπεδο μηνυμάτων της μουσικής που αναπτύχθηκε στη Σύρο. Κάνοντας μνεία στην πορεία του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως, εκείνος, “ένωσε τους καημούς της Ανατολής με τις ευαισθησίες της Δύσης” υποστηρίζοντας πως, αυτή ακριβώς είναι η Σύρος. “Το νησί της δημιουργίας”.

“Μπορούμε να βγούμε από την κρίση, παραμένοντας στην ευρωπαϊκή οικογένεια”

Ουσιαστικός και σαφής υπήρξε και στα γενικότερα πολιτικά μηνύματα που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με φόντο τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις αλλά και την περίοδο κρίσης, εντός της οποίας παλεύει να αντεπεξέλθει η χώρα και οι πολίτες της. “Μπορούμε και πρέπει να βγούμε από αυτή τη μεγάλη, τη βαθιά κρίση, που τόσα έχει στοιχίσει στο λαό μας. Μπορούμε και πρέπει να βγούμε, παραμένοντας πάντα σταθεροί μέσα στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα στον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης και να αγωνιστούμε να αλλάξουν και οι δείκτες πορείας ή ορισμένοι από αυτούς, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε αυτή η μεγάλη οικογένεια, που έχει ως πυλώνες την Ελλάδα, τη Ρώμη και τη Χριστιανοσύνη, αυτή ακριβώς η μεγάλη οικογένεια, να ξαναβρεί τον δρόμο της πάνω στις αρχές, στις οποίες θεμελιώθηκε. Στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της ουσιαστικής Δημοκρατίας” σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, αλλά και στις σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία κι επισημαίνοντας δε, την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε πως, “Από την πλευρά μου, με βάση αυτά τα μηνύματα και την έμπνευση που μου δίνει αυτός ο ιστορικός τόπος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ανταποκρινόμενος στη μεγάλη τιμή, την οποίαν μου κάνετε, θα αναλώσω τις δυνάμεις μου, έτσι ώστε να αρθώ στο ύψος των περιστάσεων και του ρόλου, τον οποίον μου επιφυλάσσει στο Σύνταγμα και η ιστορία του τόπου”. Ο κ. Παυλόπουλος, ολοκλήρωσε την αναφορά του, εκφράζοντας την ευχή, του χρόνου την ίδια ημέρα, να βρίσκεται ξανά στο νησί και “το Αιγαίο, η Μεσόγειος να είναι ξανά η θάλασσα του φωτός, η θάλασσα της ειρήνης”.