"Δεν κρυβόμαστε, ερχόμαστε στο μάτι του κυκλώνα να μιλήσουμε για το ασφαλιστικό"

  • Τρίτη, 1 Μαρτίου, 2016 - 13:30

Το απόγευμα του Σαββάτου, 27-02-2016, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Το μέλλον της μελισσοκομίας στη Νάξο» με τη συμμετοχή των τριών βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Μανιό, Αντώνη Συρίγο και Νίκο Συρμαλένιο.

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε σε πληροφοριακά στοιχεία για τη μελισσοκομία, τις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τον κλάδο, τη σχετική νομοθεσία και τα μέτρα και κίνητρα στήριξης των μελισσοκόμων. Ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος.

Ενημερωτική εκδήλωση για το προτεινόμενο προσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Νάξο

Το πρωί της Κυριακής, 28-02-2016, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ για το προτεινόμενο προσχέδιο για το ασφαλιστικό, με κεντρικό ομιλητή, το μέλος του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Καρακώστα και την παρουσία των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού.

Ο κ. Καρακώστας επισήμανε ότι το τρίπτυχο της φιλοσοφίας της κυβέρνησης για το προτεινόμενο ασφαλιστικό είναι απλοποίηση, λειτουργικότητα και δικαιοσύνη και διευκρίνησε ότι κακώς συνδέθηκε το ασφαλιστικό με το φορολογικό, αφού το δεύτερο είναι ήδη ψηφισμένο από το περασμένο Αύγουστο.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας ότι για πρώτη φορά, πέντε χρόνια μετά θα  καταβληθεί  στους οικιακούς καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στη συνέχεια μιλώντας για το ασφαλιστικό τόνισε ότι συμφωνήθηκε με τους δανειστές μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή εξασφαλίστηκε με την κατάργηση πρόωρων συντάξεων και την αύξηση 2% των κύριων και 6% των επικουρικών συντάξεων υπέρ του ΕΟΠΠΥ. Δεν συμφωνήθηκε οριζόντια μείωση των συντάξεων. Επισήμανε τα τρία χαρακτηριστικά του προσχεδίου για το ασφαλιστικό, δηλαδή τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, ίσιοι κανόνες προς όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και προστασία των χαμηλών εισοδημάτων.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, επισήμανε τρία κεντρικά ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν επί της προτάσεως της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, πρώτο τη κατάσταση που υπάρχει στο ασφαλιστικό, το δίλημμα κατάρρευση ή εξορθολογισμός, δεύτερο τη ποιότητα ή μη του εξορθολογισμού και τρίτον ο στόχος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την ωραιοποίηση πραγμάτων, αλλά την συνειδητοποίηση της κατάστασης. Επιδιώκουμε, είπε, μια χρήσιμη και αναγκαία λύση.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση ότι η πολιτική εφαρμόζεται σε ορισμένο χρόνο και σε ορισμένες συνθήκες και επισήμανε, ότι ερχόμαστε να λύσουμε το ασφαλιστικό και άλλα μεγάλα προβλήματα σε μια πολύ αρνητική συγκυρία. Ο βουλευτής χαρακτήρισε το ασφαλιστικό που είχαμε ότι ήταν κατ’ εικόνα και ομοίωση της ελληνικής κοινωνίας που κυριαρχούσε η πελατειακή σχέση των πολιτικών δυνάμεων με τις κοινωνικές ομάδες. Δεν κρυβόμαστε, ερχόμαστε στο μάτι του κυκλώνα να μιλήσουμε για το ασφαλιστικό.

Ιδιαίτερη ήταν η εκπροσώπηση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου με τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, ο πρόεδρος του Σαγκρίου, ενώ συμμετείχαν και ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι.

Σύνδεσμοι βίντεο:  Ομιλία Δ. Καρακώστα,  Ομιλία Ν. Συρμαλένιος,  Ομιλία Α. Συρίγος Ομιλία Ν. Μανιός

Ετικέτες: