Τη δημιουργία ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού και αρμόδιου οργάνου για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης προτείνουν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Ουσιαστικό ρόλο ζητά η Αυτοδιοίκηση

  • Πέμπτη, 3 Μαρτίου, 2016 - 06:10

Έκτακτη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, παρουσία του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, πραγματοποιήθηκε χτες, με μοναδικό θέμα το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των συλλογικών Αυτοδιοικητικών οργάνων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος, με την προϋπόθεση, η κυβέρνηση από την πλευρά της να αναλάβει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση και τον συντονισμό των ενεργειών, αλλά και την οικονομική στήριξη, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη, προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, που καλούνται να διαχειριστούν σε πρώτο βαθμό τις προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά και στον ρόλο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Η Ένωση Περιφερειών, μετά τη συνεδρίαση, συνέταξε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά άμεσες ενέργειες για θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων για την ενεργή εμπλοκή των αιρετών Περιφερειών, προτείνει την θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, ενώ επισημαίνει την ανάγκη καταγραφής των προσφύγων ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στη συνεδρίαση, συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος με παρέμβασή του, απηύθυνε τα αιτήματα της Περιφέρειας προς τον αν. υπουργό, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι αποφάσεις να λαμβάνονται ερήμην των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.

Αίτημα για δημιουργία εθνικού συντονιστικού οργάνου

Κατά την τοποθέτησή του, ο προεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε την αδυναμία της κυβέρνησης, όσον αφορά στην παρουσίαση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού, με αποτέλεσμα τον διαρκή αιφνιδιασμό τον Δήμων.

Τονίζοντας, πως η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ζήτησε από την κυβέρνηση τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την Αυτοδικοίκηση, αλλά και γραπτές δεσμεύσεις, για τον ακριβή αριθμό προσφύγων, που θα φιλοξενηθούν το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας, το κόστος που θα προκύψει και τον αρμόδιο φορέα χρηματοδότησης. Παράλληλα, ζήτησε οι παράνομοι μετανάστες να μένουν σε κλειστές υποδομές έως την επαναπροώθησή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, ο αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς Κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς ΕΕ ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα και πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους.

Ο κ. Πατούλης εμφανίστηκε απαισιόδοξος, σχετικά με τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ωστόσο σημείωση, ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θα βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος, παρά τη διαφωνία της με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό.

Υπογράμμισε, ότι «πλέον δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αιφνιδιασμό», απαιτώντας ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό.

Σε σχέση με τους χώρους φιλοξενίας, που θα διαθέσουν οι Δήμοι, ο κ. Πατούλης ανέφερε, πως «οι χώροι που θα παραχωρηθούν, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Άρα μιλάμε για χώρους είτε υπαρκτούς, είτε για χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα», ζητώντας από την κυβέρνηση τον ορισμό αυτών των προδιαγραφών.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, «προκειμένου σε όσους δήμους υπάρχουν αυξημένες ροές, να διατεθούν υπάλληλοι για να βοηθήσουν αυτό το δύσκολο έργο».

Αίτημα συμμετοχής της Π.Ν.ΑΙ στον εθνικό σχεδιασμό

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγάιου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την τοποθέτησή του, για το μείζον ζήτημα, που ταλανίζει σε μεγάλο βαθμό τα νησιά της Περιφέρειας, ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής:

- Στελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας και ενίσχυσή τους σε υλικοτεχνική υποδομή

- Συντονισμό σε τοπικό επίπεδο

- Στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την διαχείριση του προσφυγικού

- Χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τους Ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζημάρκος στη συμμετοχή δύναμης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα νησιά και ζήτησε επίσημη ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτηματικά που τίθενται σχετικά με την δραστηριότητα των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι άλλες εκπλήξεις και αποφάσεις ερήμην μας», ο Περιφερειάρχης επισήμανε, ότι με δεδομένο ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται ένα συντριπτικό ποσοστό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στο πλαίσιο της προετοιμασίας Περιφέρειας και Δήμων για την αντιμετώπιση, τόσο του φαινομένου του ιδίου, όσο και των επιπτώσεών του στις νησιωτικές κοινωνίες, η ενημέρωση, αλλά και η συμμετοχή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό κρίνεται επιβεβλημένη.

Ισοκατανομή προσφύγων σε όλη την επικράτεια ζητά η ΕΝΠΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα αιτήματα της ΚΕΔΕ, κινούνται και τα αιτήματα, που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό με επιστολή της η Ένωση Περιφερειών, η οποία εξέφρασε τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις οικουμενικές αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών και πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Στην επιστολή διατυπώνεται το αίτημα της δημιουργίας Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για την καλύτερη συνεργασία και τον συντονισμό των δράσεων, όπως και επιτελικών συντονιστικών δομών σε κάθε Περιφέρεια, για «την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε αρκετά σημεία της χώρας».

Ταυτόχρονα, η ΕΝΠΕ ζητά τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου, πλήρους και επαρκούς πρωτογενούς νομοθετικού πλαισίου και την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων - οδηγιών, για τα θέματα της αντιμετώπισης των έκτακτων και επειγουσών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, όπως προσωρινή στέγαση, σίτιση, άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, και κάθε άλλης συναφούς δαπάνης, χωρίς τον κίνδυνο να μην εγκρίνονται ή να κρίνονται ως μη νόμιμες οι σχετικές δαπάνες κατά τον δημοσιονομικό έλεγχο, όπως και να εξευρεθούν και διοχετευθούν οι αναγκαίοι πόροι με τη σύσταση ειδικού κωδικού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών.

Επιπλέον, οι Περιφέρειες ζητούν να μη χαθεί άλλος χρόνος, ενώ το ζήτημα να αντιμετωπιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποφευχθούν ξενοφοβικά σύνδρομα ή διενέξεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η ΕΝΠΕ «διαπιστώνει την ανάγκη καταγραφής των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια και τη συγκρότηση σχεδίου διαχείρισης των οικονομικών μεταναστών, όλων δηλαδή εκείνων που δεν θα τους επιτραπεί να διέλθουν από τα ελληνικά σύνορα και τελικά να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας», ζητώντας «να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος η ΕΝΠΕ τόνισε, πως ελλείψει ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού, δεν θα καταστεί δυνατή η διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Ετικέτες: