Κυβερνητικές απαιτήσεις από δημόσιους οργανισμούς με φόντο την “ανοικτή” αξιολόγηση και τις εκκρεμούσες δόσεις των δανειστών

Σαφάρι... ταμειακών διαθεσίμων

  • Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2016 - 06:10

Με σταθερό “πονοκέφαλο” την οικονομική ασφυξία που μπορεί να προκληθεί στα ταμεία της χώρας δεδομένης της “ανοικτής” αξιολόγησης καθώς και των δόσεων από τους δανειστές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα..., η κυβέρνηση προχωρά συστηματικά στην “απαίτηση” μεταφοράς όλων των ταμειακών διαθεσίμων των δημόσιων οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μία απόφαση που πρωταγωνιστεί στην κεντρική ειδησεογραφία με τον φόβο της κυβέρνησης να είναι έντονος όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόκλησης αδυναμίας καταβολής μισθών, συντάξεων και πάγιων υποχρεώσεων.

Η εν λόγω απόφαση έγινε γνωστή από την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε και ζητήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αλλά και των Δημόσιων Οργανισμών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις μνήμες του περασμένου Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση είχε ζητήσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων, πιέζοντας μάλιστα για τη λήψη σχετικής θετικής απόφασης από το σύνολο των άμεσα ενδιαφερομένων διοικητικών συμβουλίων.

Άμεσες ενέργειες κι απαιτήσεις

Βάσει των κυβερνητικών απαιτήσεων κι ενεργειών, ήδη την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ΕΥΔΑΠ η μεταφορά ποσού, “με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο που χορηγεί η ΤτΕ είναι υψηλότερο, 3,70%” ενώ την ίδια ημέρα, εστάλη σχετική επιστολή – έγγραφο και προς όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να προβούν σε ανάλογες ενέργειες.

Ακριβώς το ίδιο αίτημα, απηύθυνε η κυβέρνηση και στον ελλειμματικό Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστιες οφειλές προς τρίτους. Παράλληλα, προχθές, ζητήθηκε και η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων από το ταμείο της Βουλής προς τον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ποσό που ανέρχεται περί τα 67 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον και ο ΟΑΕΔ “έστειλε” περί τα 100 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να τονισθεί, πως, η απόφαση της κυβέρνησης στηρίζεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.

Ασφυκτικό πλαίσιο, υποχρεώσεις και λήξη δόσεων

Με τη λεγόμενη πρακτική “σκούπας” που χαρακτηρίζουν αρκετοί τη συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης, επιχειρείται η συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού για να καλυφθούν πάγιες και σταθερές ανάγκες της χώρας.

Ειδικότερα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ευελπιστούν ότι θα καλύψουν τις ανάγκες του Απριλίου, αλλά και τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει θετική εξέλιξη για την Ελλάδα στο θέμα της αξιολόγησης και δεν υλοποιηθεί αποδέσμευση δόσεων.

Πρέπει να σημειωθεί πως, μηνιαίως για την καταβολή συντάξεων και μισθών σε πολίτες, η κυβέρνηση χρειάζεται περί το 1,5 δις ευρώ.

Άξια αναφοράς η στάση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος σε αντίθεση με την προκάτοχό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπήρξε θετικός στη μεταφορά διαθεσίμων από την πλευρά του ταμείου της Βουλής.

Ο ίδιος, υποστήριξε πως, αν η αντίστοιχη ενέργεια είχε γίνει από πέρυσι, τότε “η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατομμύριο από επιτόκια”. Ως εκ τούτου, υπενθυμίζεται πως, με δική του απόφαση, μεταφέρθηκαν περί τα 67 εκατ. Ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, μένοντας στα ταμεία της μόλις 10 εκατ. Ευρώ.

Πέραν των προαναφερθέντων, πρέπει να τονισθεί πως, κυβερνητικές πηγές θέλουν “ακόμη κι αν κλείσει μέσα στην εβδομάδα η αξιολόγηση η κυβέρνηση να μην μπορεί να εκταμιεύσει πριν τον Ιούνιο του 2016, δόσεις από τους πιστωτές της”.

Την παρούσα στιγμή δε, η κυβέρνηση γίνεται γνωστό πως διαθέτει περί τα 10 δις καταθέσεις, συνολικά τα νοσοκομεία περί τα 448 εκατ. Ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση 2,3 δις ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία 2,44 δις ευρώ.

Όμως, εντός του προσεχούς τριμήνου (Ιούνιος, Ιούλιος κι Αύγουστος) επισημαίνεται ότι, λήγουν δόσεις προς το ΔΝΤ άνω των 5 δις ευρώ, που μαζί με την καταβολή μισθών και συντάξεων θα αδειάσουν τα ταμεία του κράτους.

Αντίθετος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Μέσω αναλυτικής και σαφούς ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζεται η αντίθεση των μελών του σε όσα έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση κι επηρεάζουν ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τονίζεται στην ανακοίνωσή τους πως, “Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να λάβουν υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα και να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις, η κυβέρνηση ζητεί τη διάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος των ελάχιστων αποθεματικών των Νοσοκομείων, τα οποία σήμερα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ο λόγος είναι προφανής: με τα ελάχιστα αποθεματικά Νοσοκομείων και άλλων Οργανισμών επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει μέρος άλλων κρατικών δαπανών (μισθοί, συντάξεις κλπ)”. Καταλήγοντας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά επιτακτικά από την κυβερνητική πλευρά να δοθούν διευκρινήσεις για το μέλλον της παρεχόμενης περίθαλψης του ελληνικού λαού.