Για το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξίας 34 δις ευρώ, μίλησε ο Υπουργός, Π. Καμμένος σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ

«Υπέρβαση ιδεοληψιών»

Πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η περιουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την οποία αναμένεται να θέσει προς αξιοποίηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το πλάνο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην κατοχή του περιλαμβάνει την εκμετάλλευση μιας περιουσίας αντικειμενικής αξίας περίπου 34 δισεκατομμυρίων, οικοπέδων, νησιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, παλαιών πεδίων βολής, παλαιών αεροδρομίων, λιμανιών, που βρίσκονται στην κατοχή, στην ιδιοκτησία, όχι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά των ταμείων των στρατιωτικών, του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, που καλύπτει και τα τρία Σώματα, του Ταμείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Ταμείου του Στόλου, που έχει και πολύ πιο πρωτοποριακές διαδικασίες από ό,τι τα άλλα Σώματα και του Ταμείου της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Διάθεση προς όφελος της εθνικής οικονομίας»

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, στο πλαίσιο συνάντησης σε επίπεδο Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, αποφασίστηκε, πως «δεν θα δίδεται τίποτα και για κανένα λόγο εάν δεν εξασφαλίζεται ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας, το οποίο το προσδιορίσαμε με βάση τους νόμους της αγοράς, ένα 5% το οποίο θα αποδίδεται στα Ταμεία. Το 5% είναι το μίνιμουμ όριο το οποίο μπορεί να δοθεί ως τιμή ενοικίασης μίας εγκαταστάσεως για την εκμετάλλευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων».

Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Ζησιμάτο, «να φτιάξει με επιχειρηματικά πρότυπα, σε συνεργασία με τους διοικητές των Ταμείων, ένα σύγχρονο μηχανισμό εκμετάλλευσης της περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», του οποίου το νομοθετικό πλαίσιο έχει περάσει το στάδιο της διαβούλευσης, «για να μπορέσει να διατεθεί αυτή η περιουσία προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η διαδικασία αυτή προβλέπει «την παρουσίαση της περιουσίας των Ταμείων Εθνικής Άμυνας όταν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει μία πρόταση με το μίνιμουμ που προβλέπεται στην ενοικίαση του οικοπέδου, του οικήματος του νησιού, το οποίο είναι 5% σε ετήσια βάση. Από τη στιγμή που υπάρχει 5% προσφορά για ένα συγκεκριμένο απόλυτα καθαρά περιγραφόμενο οικόπεδο με όλες τις δυνατότητες που έχει το καθένα, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή ενός MoU μεταξύ του ΤΕΕΘΑ και του ενδιαφερομένου, ότι δηλαδή ενδιαφέρεται να το ενοικιάσει για τα υπόλοιπα 99 ή 50 χρόνια ίσως και λιγότερα ανάλογα το τι θέλει, -μίνιμουμ τα 50 χρόνια - και προσφέρει δεσμευτικά το 5% το χρόνο».

«Αυτό οδηγεί σε μία διαδικασία fast track που βγαίνει σε ένα ibid στο διαδίκτυο για επτά ημέρες. Για επτά ημέρες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες θα μπορεί ο ένας ενδιαφερόμενος να «χτυπάει» τον άλλο ενδιαφερόμενο. Να «χτυπάει» δηλαδή επί του ποσοστού της απόδοσης του συγκεκριμένου οικοπέδου ή κτιρίου, γνωρίζοντας από την άλλη πλευρά την προσφορά που έχει κάνει ο άλλος ενδιαφερόμενος», σημείωσε.

 

Όσον αφορά στους λόγους, που θα επιλέξει κάποιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος σημείωσε, πως «όγω της νομοθεσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, λόγω του ότι τα εν λόγω κτίρια τα οποία θα επισκευαστούν επί των συγκεκριμένων οικοπέδων, νησιών, στρατοπέδων αποτελούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναλαμβάνουμε εμείς να το χτίσουμε. Αναλαμβάνει δηλαδή η περίφημη ΜΟΜΑ ή ΜΟΜΚΑ. Το ΣΧΟΠ ανήκει στη δική μας Υπηρεσία, δηλαδή η αδειοδότηση που θα πάρει η συγκεκριμένη επένδυση ανήκει στη δική μας Υπηρεσία. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά γίνονται με πολύ σύντομες διαδικασίες, δεν περνούν τη βάσανο που περνάει οποιοσδήποτε επενδυτής».

Ως παράδειγμα για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΥΠΕΘΑ, ανέφερε και τη Σύρο. «Έρχονται από τα Εμιράτα και μας προτείνουν μία τεράστια επένδυση για τη δημιουργία ενός κέντρου μέγα γιοτ στη Σύρο, που πέρα της κατασκευής νέων γιοτ και της επιδιόρθωσης θα εμπεριέχει το παράλληλο νηολόγιο και την ελληνική σημαία. Αυτό μπορεί να φέρει όλα τα σκάφη αναψυχής, μέχρι 60 μέτρα στην ελληνική σημαία. Αυτό μπορεί να φέρει εργαζόμενους στη γέφυρα και στη μηχανή, αυτό μπορεί να φέρει έσοδα στο ΝΑΤ».

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια»

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, προλογίζοντας τον κ. Καμμένο, τόνισε ότι «πάνω από όλα, όμως, το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οφείλει να συνοδευθεί από την υπέρβαση των ιδεοληψιών που κατατρύχουν την ανάπτυξη και οδηγούν, τελικά, στην απόλυτη αδράνεια».

«Στην Ελλάδα οι λέξεις «ιδιώτης» και «επενδυτής» ταυτίζονται σχεδόν με τη λέξη «ξεπούλημα». Η ταύτιση αυτή υπάρχει στο μυαλό όσων ακόμα θεωρούν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως εκ φύσεως εχθρική προς το δημόσιο συμφέρον. Και παγιδεύουν τις τοπικές κοινωνίες στο μαρασμό και στη μιζέρια, κρύβοντάς τους την αλήθεια: ότι το μεγαλύτερο ξεπούλημα είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Είναι το να αφήνουμε υποδομές που οι πολίτες έχουν πληρώσει με τους φόρους τους να ρημάζουν και να καταρρέουν. Είναι το να στερούμε από τις τοπικές κοινωνίες έσοδα, ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, αντί να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους», σημείωσε. 

Κλείνοντας ανέφερε, πως «σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα περίοδο, οφείλουμε να κατανοήσουμε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι στο χέρι της Πολιτείας το να τα προσελκύσει και στη συνέχεια να φροντίσει να αξιοποιηθούν σωστά. Με ξεκάθαρους κανόνες και όρους, ώστε να αποδίδουν όφελος για την οικονομία και τους πολίτες».