Δήλωση του Υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού σχετικά με τη νησιωτικότητα και τον ΦΠΑ

“Εφαρμόζουμε ήδη δέσμη μέτρων νησιωτικής πολιτικής”

  • Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2017 - 06:24

Σε νέες δηλώσεις αναφορικά με το κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα της νησιωτικότητας και ειδικότερα του ΦΠΑ προέβη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός στο πλαίσιο ραδιοφωνικής εκπομπής που τον φιλοξένησε, χθες το πρωί.

Ο ίδιος τόνισε πως, η πλευρά της κυβέρνησης πραγματοποιεί προσπάθεια εφαρμογής δέσμης μέτρων υπέρ των νησιών, αναγνωρίζοντας παράλληλα, πως, ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε την μόνη απτή απόδειξη μέριμνας για το νησιώτικο χώρο κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Στις δηλώσεις του, οι οποίες ακολουθούν αυτούσιες, ο κ. Σαντορινιός ασκεί έντονη κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι πολίτες των νησιών ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κατανοούν τις προσπάθειες”

“Οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ είναι τα μόνα μέτρα νησιωτικότητας, που εφαρμόζονταν στα νησιά, ως τώρα, την ώρα που το Κράτος είχε, ουσιαστικά, αποχωρήσει από αυτές τις περιοχές και δεν παρείχε βασικές υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελλιπούς πρόνοιας για νησιωτικές πολιτικές, είναι το γεγονός ότι δυο φορές η Ελλάδα είχε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και καμία από αυτές δεν έθεσε το θέμα της νησιωτικότητας. Τόσο ψηλά ήταν στην ατζέντα των προηγούμενων Κυβερνήσεων η νησιωτικότητα, ώστε δεν εκμεταλλεύτηκαν καμία ευκαιρία. Εμείς, με την ευκαιρία της Προεδρίας της Μάλτας, για πρώτη φορά, παίρνουμε την πρωτοβουλία και ανοίγουμε την συζήτηση για χάραξη ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ των νησιών. Εμείς εφαρμόζουμε ήδη δέσμη μέτρων νησιωτικής πολιτικής που θα βοηθήσουν στην άρση των δυσκολιών που συνεπάγεται η απομόνωση των νησιών. Οι πολίτες των νησιών, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κατανοούν ότι γίνονται προσπάθειες. Μια τέτοια προσπάθεια ήταν η μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αρκετά νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης, δημιουργεί ελπίδα, ώστε να διεκδικήσουμε να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος, της υγείας και της εκπαίδευσης των νησιωτών.”.