Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη στη Σύρο για τα δύο έτη κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ

“Είμαστε καταδικασμένοι... να πετύχουμε”

Το στίγμα του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης κατά την ομιλία του στη Σύρο, το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και σηματοδοτήθηκε η έναρξη των εργασιών της συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές επιλογές, αποφάσεις κι ενέργειες “στήριξης της κοινωνίας, εξουδετέρωσης της διαπλοκής” καθώς και “παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας” μίλησε αναλυτικά ο κ. Πολάκης παρουσία των τριών κυβερνητικών βουλευτών του νομού, Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου, Νίκου Μανιού, καθώς επίσης της διοικήτριας του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Μπουραντά, του διοικητή του Κ.Υ.-Γ.Νοσοκομείου Νάξου, Κώστα Απιδόπουλου, αλλά και πολλών μελών και φίλων του κυβερνώντος και του συγκυβερνώντος κόμματος και αρκετών πολιτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας μίλησε για τη “μάχη που έδωσε και δίνει η κυβέρνηση” τόσο σε επίπεδο χώρας, αφού όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση κοινωνικο-οικονομικής αποσύνθεσης, ενώ έδωσε έμφαση και στην προσπάθεια που συστηματικά καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με φόντο “τις σκληρές διαπραγματεύσεις” με τους δανειστές.

Αλλάζουμε το κοινωνικό συμβόλαιο”

Εκφράζοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως, “στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η στήριξη των αδυνάτων” έκανε λόγο για το παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας, για το οποίο υποστήριξε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία “γενναία” ένεση, δίνοντας παράλληλα στοιχεία και αριθμούς σε επίπεδο ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό. “Από τον Οκτώβριο του 2015, μέχρι σήμερα, με στοιχεία προ τριών – τεσσάρων ημερών, με τη συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας (...)” το επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό “αθροίζεται σε 18.885 άτομα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας και τον αριθμό των προσλήψεων που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, στον χώρο της Υγείας και όχι μόνον, “έχουμε ξεκινήσει και την αποκάλυψη για μία σειρά από “σκάνδαλα”” κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για το πεδίο της Δημόσιας Υγείας, δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και την “εργολαβία αποδόμησης” των προσπαθειών της κυβέρνησης εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε εδράζεται στο γεγονός πως, “πλέον δεν συνδιοικούν και δεν μπορούν να κάνουν ρουσφέτια”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε μάλιστα, “Είμαστε σε έναν πόλεμο με συγκεκριμένους πυρήνες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι αρνούνται και σε συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτό το οποίο κάνουμε, αλλάζουμε το κοινωνικό συμβόλαιο. Πάμε να φέρουμε μία άλλη ηθική. Το παλιό αντιστέκεται και αντιστέκεται έντονα”.

Αλλαγές και νέα δεδομένα σε κάθε επίπεδο

Ακολούθως, ο Παύλος Πολάκης θέλησε να σκιαγραφήσει τις προσπάθειες στήριξης και του πρωτογενούς – αγροτικού τομέα, λέγοντας πως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να “κάνει κι αυτήν την παραγωγική μηχανή να πάρει μπροστά” και σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, η σημερινή κυβέρνηση εστίασε κι εστιάζει στην υλοποίηση προγραμμάτων εξωστρέφειας για τα αγροτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα, συγκρότησε και το Εθνικό Δίκτυο Αγροτικής Πολιτικής για τη δυνατότητα χάραξης πολιτικής με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων. Αναφορικά με τα δύο έτη διακυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έκανε μνεία και στο θέμα της Δημόσιας Παιδείας, υπενθυμίζοντας πως, η έναρξη του σχολικού έτους ξεκίνησε με τις μικρότερες δυνατές “απώλειες” και κενά, ενώ επιπλέον, υπογράμμισε την προσπάθεια ολοκλήρωσης μεγάλων οδικών έργων πανελλαδικά, καθώς ακόμη μίλησε για τα ΜΜΕ, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ τέλος επικεντρώθηκε και σε θέματα της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ψήφιση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για το διετές κυβερνητικό έργο.

Έχουμε την κυβέρνηση, όχι όμως ακόμη την εξουσία”

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πολάκης υπήρξε έντονα καυστικός με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ μέρους της οποίας όπως υποστήριξε, εκφράζεται μία “λυσσώδης αντίδραση” στην προσπάθεια της κυβέρνησης να “ανακουφίσει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα” με αποφάσεις πολιτικές, που όπως τόνισε, “έχουν ταξικό πρόσημο”. Προτού “κλείσει” την ομιλία του, ο ίδιος θέλησε να σημειώσει πως, “ένα μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η αλλαγή του κράτους”, με κύρια κατεύθυνση την απαγκίστρωσή του από κομματικές – πελατειακές σχέσεις, προς εξυπηρέτηση της κοινωνίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “Το κεντρικό κράτος είναι για να κάνει τέσσερις δουλειές. Κι αυτό είναι το στοίχημα της αλλαγής του κράτους. Δε θέλουμε κομματικό δικό μας κράτος. Θέλουμε άλλο κράτος που να εξυπηρετεί την κοινωνία και τους ανθρώπους και να διευκολύνει την ανάπτυξη για να σταθεί αυτή η χώρα στα πόδια της”. Εξήγησε δε, πως, η ευθύνη του κράτους μεταφράζεται “πρώτον στο να παράγει το σχέδιο, δηλαδή πού θέλω να πάω, δεύτερον, στο να μοιράζει τα λεφτά, να λέει αυτός είναι ο κοινωνικός πλούτος που παράγεται, τόσα πάνε εδώ και τόσα εκεί και το κάθε Υπουργείο το μοιράζει στις αποκεντρωμένες δομές, τρίτον στο να βάζει τους κανόνες (...) και τέταρτον, να συγκροτήσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε κάθε Υπουργείο που θα κάνει ετήσιο τελικό καταστατικό έλεγχο σε κάθε αποκεντρωμένη δομή του συστήματος”.

Στον επίλογό του, ο Παύλος Πολάκης, θέλησε να τονίσει πως, “Αν κι έχουμε την κυβέρνηση, δεν έχουμε ακόμη την εξουσία”, εκφράζοντας κατηγορηματικά την πεποίθησή του πως, “είμαστε “καταδικασμένοι” να πετύχουμε”.

Υπογραμμίζεται πως, μετά το τέλος της ομιλίας του Π. Πολάκη, δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους πολίτες για ερωτήσεις, σχόλια και τοποθετήσεις.