«Τάξη στο χάρτη του ελληνικού ειδησεογραφικού διαδικτύου»

Μητρώο ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης

  • Δευτέρα, 13 Μαρτίου, 2017 - 06:13

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Τύπου παραβρέθηκαν, μετά από πρόσκληση του  Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής & Ενημέρωσης κου Παππά, στην παρουσίαση του μητρώου των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Η ψηφιοποίηση των Μέσων αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου, το οποίο δρομολογεί  την καταγραφή του χώρου και τη θέσπιση κανόνων, δημιουργώντας το μητρώο επιχειρήσεων των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Κρατική διαφήμιση θα λαμβάνουν μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

περιλαμβάνονται στο υπάρχον μητρώο των on line media του Υπουργείου.

Από την πλευρά του υπουργείο σημειώνεται ότι το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης θέτει ως στόχο τη ρύθμιση του άναρχου τοπίου που έχει επικρατήσει στον κλάδο της διαδικτυακής ενημέρωσης, την επίτευξη διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των on line media και στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε αυτά, την ενίσχυση της πολυφωνίας, καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης.

Έως τώρα, στο Μητρώο έχουν κατατεθεί 398 αιτήσεις εγγραφής. Εξ αυτών, οι 196 (49,25%) έχουν ταυτοποιηθεί και 202 (50,75%) βρίσκονται σε διαδικασία ταυτοποίησης. Οι αιτήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες μεταξύ Αττικής-Πειραιά (52,5%) και περιφέρειας (47,5%). Τα ταυτοποιημένα μέλη προέρχονται κατά 50,5% από την περιφέρεια και κατά 49,5% από Αττική-Πειραιά.

Τα ταυτοποιημένα μέλη του Μητρώου είναι κατά 53,57% (105 μέλη) νομικά πρόσωπα, κατά 33,17% (66 μέλη) Ατομικές Επιχειρήσεις και κατά 13,26% (25 μέλη) Φυσικά Πρόσωπα. Tα συγκεκριμένα media απασχολούν συνολικά 2.115 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.040 είναι δημοσιογράφοι (682 με εξαρτημένη εργασία και 358 με σύμβαση έργου).

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε, αναφορικά με τη λειτουργία του Μητρώου: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα σχετικά με το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η διαδικτυακή ενημέρωση στη χώρα. Πρόκειται για τους ελάχιστους κανόνες που πρέπει να μπουν ενάντια στις γκρίζες ζώνες και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος».

Ο Νίκος Παππάς εξήγησε, επίσης, ότι «μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο θα έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Η δε κατανομή της θα είναι 70% για τα Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας και 30% υπέρ των Μέσων της περιφέρειας. Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή της ποσόστωσης με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Σε περίπτωση μη τήρησης του ποσοστού υπέρ των Μέσων της περιφέρειας θα επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα πρόστιμο, ισόποσο με τη διαφημιστική δαπάνη που υπολείπεται ως τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου 30%».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τον διαδικτυακό Τύπο στη χώρα μας. Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσουμε στο 2017 για να καταφέρουμε να φτιάξουμε αυτό το Μητρώο. Ευτυχώς, όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης είναι ένα πρώτο βήμα για να μπει τάξη στο χάρτη του ελληνικού ειδησεογραφικού διαδικτύου. Είναι μια ενέργεια που σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στο να ελέγξει, όπως ισχυρίζονται όσοι θέλουν να διατηρηθούν οι γκρίζες ζώνες της ενημέρωσης. Αντίθετα, αποσκοπεί στην προάσπιση της πραγματικής, της αντικειμενικής δημοσιογραφίας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, επισήμανε ότι «Τα προνόμια από τη συμμετοχή στο Μητρώο είναι πολλά και, κυρίως, ουσιαστικά: Πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, δωρεάν παροχή Υπηρεσίας Εντοπισμού Λογοκλοπής (μέσω του ΟΣΔΕΛ), συνεργασία στα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και λοιπά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, διαπίστευση δημοσιογράφων».

Εφιάλτης η γραφειοκρατία του τύπου

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων Τύπου συνεχίζοντας τον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν το σύνολο του περιφερειακού και τοπικού, κλαδικού Τύπου επιδίωξε επιτυχώς μια συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κο Πουλάκη, στις 7 Μαρτίου, με αντικείμενο συζήτησης τον γραφειοκρατικό εφιάλτη που βιώνουν οι εφημερίδες προκειμένου να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά τόσο για την ανάθεση των δημοσιεύσεων του Δημοσίου όσο και για την πληρωμή τους. Παράλληλα, αυξάνοντας την αγανάκτηση, οι εφημερίδες καλούνται να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση ή επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παιδιά και άλλες απαράδεκτες δηλώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας αντελήφθη αμέσως την κακή ερμηνεία του Νόμου 4412/2016 και δεσμεύτηκε, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, να προωθήσουν ερμηνευτική εγκύκλιο που θα αποσαφηνίζει ότι από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι εφημερίδες.

Στο μεταξύ, οι Ενώσεις τύπου προτρέπουν τις εφημερίδες να μην υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις και να μην προσκομίζουν δικαιολογητικά για την ανάθεση των δημοσιεύσεων. Αντ’ αυτών θα πρέπει να ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο φορέα για την προσεχή έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου από το αρμόδιο Υπουργείο και εάν χρειαστεί να τον παραπέμπουν στα κλαδικά Σωματεία τύπου για διευκρινίσεις.