“Βοήθεια στο Σπίτι” και “Συμμετοχικός Προϋπολογισμός”

Μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών

  • Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, 2017 - 06:23

Ερωτήματα σχετικά με τα αιτήματα εργαζομένων για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και το “Συμμετοχικό Προϋπολογισμό” κλήθηκε να απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος τόνισε την προσπάθεια οριστικής λύσης στο θέμα των εργαζομένων αλλά και τη δημιουργία βάσης ενεργότερων στα κοινά πολιτών.

Συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εστερικών, Πάνου Σκουρλέτη και των βουλευτών των Κ.Κ.Ε., Χρήστου Κατσώτη και ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία, πραγματοποιήθηκε κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 02/11/2017. Σταθερός στις μέχρι τώρα δηλώσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης ο Υπουργός αναφέρθηκε στα δύο αυτά ζητήματα, χωρίς κάποια καινοτόμα λύση.

Επιθυμούμε λύση εντός Συντάγματος και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας

“Επίκαιρο” χαρακτήρισε το θέμα των εργαζομένων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” ο Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς ομηρίας και εργασιακής ανασφάλειας για τους τρεις χιλιάδες εργαζόμενους πρέπει να σταματήσει, κάτι το οποίο έχει τονίσει και στους ίδιους μέσα από το συνεχή διάλογό τους με την Κυβέρνηση και ειδικά μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας.

Το Πρόγραμμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχει παραταθεί μέχρι τις 31/12/2019 ενώ υπάρχουν και οι απαραίτητοι εθνικοί πόροι που θα καλύψουν το μέχρι τότε κόστος των θέσεων εργασίας. Ο Υπουργός επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το καθεστώς εργασιακής ελαστικοποίησης στο Δημόσιο το οποίο έχει φέρει τους εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” σε επισφαλή θέση.

Επεσήμανε όμως στον κ. Κατσώτη ότι η πρόταση του Κ.Κ.Ε. να μετατραπούν αυτόματα οι σημερινές συμβάσεις εργασίας χρόνου ή έργου σε μόνιμες και αορίστου είναι ουτοπικές και απλώς δημιουργούν εντυπώσεις μιας και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καταρρίπτονται, όπως συνέβη και με την περίπτωση των εργαζομένων στην καθαριότητα.

“Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να τύχουν μιας διαφορετικής αντιμετώπισης με βάση τον χαρακτήρα της παρεχόμενης υπηρεσίας τους, με βάση την πραγματική σχέση εργασίας τους, αλλά αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μια λύση, η οποία την επομένη ημέρα θα καταρρεύσει».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να βρεθεί άμεση λύση στο θέμα η οποία θα βρίσκεται εντός Συνταγματικού πλαισίου και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, μιας και ισχύουσα απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο, καθιστά αδύνατη την άμεση αποκατάσταση των εργαζομένων.

Ριζικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά το κομμάτι του “Συμμετοχικού Προϋπολογισμού” ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται “στην τελική φάση της διαμόρφωσης ενός σχεδίου βαθιών αλλαγών στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

“Θεωρώ ότι παρά τα αντικειμενικά δύσκολα εμπόδια μέσα στο σημερινό δύσκολο πλαίσιο της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, υπάρχουν αλλαγές που είναι ώριμες να γίνουν στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.”, επεσήμανε ο Π. Σκουρλέτης τονίζοντας την επιθυμία της Κυβέρνησης για ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο προβλέπεται μεν μέσα από τις Επιτροπές Διαβούλευσης του “Καλλικράτη”, έχει βρει όμως μέχρι σήμερα μικρή εφαρμογή. Σύμφωνα μα τα λεγόμενά του, διαδικασίες όπως αυτή του “Συμμετοχικού Προϋπολογισμού” οι οποίες δίνουν τον λόγο στους πολίτες, συμβάλλουν σε έναν ορθότερο προγραμματισμό σε επίπεδο δήμων και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των όποιων πόρων αυτοί διαθέτουν για έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή τους.

Με αφορμή τη συζήτηση για το “Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, ο Υπουργός επανέφερε στο προσκήνιο την επιθυμία της Κυβέρνησης για απλή αναλογική, την οποία “φοβούνται τα κάθε είδους κατεστημένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”, αλλά επιθυμούν οι πολίτες. Με την καθιέρωση αυτού του εκλογικού συστήματος, θα μπουν οι βάσεις για κουλτούρα ενεργότερων πολιτών, οι οποίοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες θα εκφράζουν θέσεις και απόψεις συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα θα δουν επιτέλους και τη δική τους φωνή να ακούγεται στα κοινά.

“Δεν αρκούν οι θεσμικές αλλαγές. Χρειάζονται και τα κατάλληλα πρόσωπα, τα οποία υιοθετούν μία τέτοια αντίληψη λειτουργίας, ενθαρρύνουν τη λαϊκή συμμετοχή και πιστεύουν πραγματικά ότι η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπόθεση πρώτα από όλα των πολιτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Επεσήμανε μάλιστα πως αυτό το οποίο έδιωχνε μέχρι τώρα τους πολίτες από τις συλλογικές διαδικασίες ήταν η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία λειτουργούσε σαν κακέκτυπο της πολιτικής σκηνής και προθάλαμος βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο όλο και αυξανόμενο έδαφος που κερδίζουν οι υποστηρικτές της απλής αναλογικής στο χώρο των αυτοδιοικητικών παραγόντων, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης, υποστηρίζοντας την πεποίθησή του για ένα πιο υγιές μελλοντικό περιβάλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Θεσμοί, όπως ο «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός», θα έρθουν να δώσουν πραγματικά μια νέα διάσταση στην υπόθεση της συμμετοχής των πολιτών και να λειτουργήσουν αναζωογονητικά για τις τοπικές κοινωνίες”.