Βασικοί ομιλητές ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄ και ο Μίκης Θεοδωράκης

Το «όνομα» διαδηλώθηκε στην πλ. Συντάγματος

  • Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:25

Το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής σε συλλογικές και ευρείες διαμαρτυρίες άσκησαν χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα, λαμβάνοντας μέρος στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, όπου η υπερμεγέθης εθνικοφροσύνη, όπως αυτή αποτυπώθηκε μαζικά, βρήκε εκφραστές και υποστηρικτές, πέραν των διαφόρων πολιτικών τάσεων και εκ μέρους των κόλπων της εκκλησίας, όπως και από την πλευρά «συμβολικών» προσωπικοτήτων.

Μία μαζική εκδήλωση, όπου το απόλυτα έκδηλο κυρίαρχο στοιχείο, ήταν η συναισθηματική έξαρση, που λειτούργησε και ως ενισχυτικό του κλίματος που επιδιώχθηκε από τους διοργανωτές να δημιουργηθεί.

Αφορμή του συλλαλητηρίου αποτέλεσαν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην συμπερίληψη ή όχι του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πέραν των παρελθόντων πολιτικών αποφάσεων ή των προσφάτων σκοπιμοτήτων, της διατύπωσης σαφών θέσεων ή της πολιτικής διγλωσσίας, των εμπεριστατωμένων ιστορικά ή απολύτως ανιστόρητων τοποθετήσεων, αλλά και των έκδηλων κοινωνικών προεκτάσεων, που κατά κόρον έχουν αναλυθεί διεξοδικά καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα, το μόνο σαφές δεδομένο είναι ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση επιχειρήθηκε να δράσει καταλυτικά στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των διαφόρων πολιτικών χώρων, πεποιθήσεων και ιδεολογιών, κατέθεσαν και στο συλλαλητήριο του Συντάγματος τις ήδη γνωστές απόψεις τους, όπου όμως ρόλο κύριου ομιλητή είχε τόσο η εμβληματική υπόσταση του Μίκη Θεοδωράκη, όσο και η εκκλησία, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β΄, ο οποίος διατύπωσε τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου.

Έριδες για τον αριθμό των διαδηλωτών

Με εκατοντάδες ναυλωμένα λεωφορεία κατέφθασαν στην Αθήνα, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ομάδες πολιτών από διάφορα σημεία της χώρας.

(Βίντεο από το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας)

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης».

Σημείο τριβής και πολιτικής παραφιλολογίας αποτέλεσε ο συνολικός αριθμός των συγκεντρωμένων,(οι διοργανωτές τον προσδιορίζουν στο 1.500.000 ενώ η αστυνομία στις 140.000) με αμφισβητήσεις ή διογκώσεις εκατέρωθεν, που έκαναν το θέμα να αποκλίνει από την πραγματική του διάσταση.

Εθνική συναίνεση διαμήνυσε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄

Για ακόμα μία φορά η εκκλησία απέδειξε ότι δεν παραμένει αμέτοχη στα πολιτειακά θέματα, καθώς ένας εκ των δύο βασικών ομιλητών ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄, ο οποίος απηύθυνε στους συγκεντρωμένους πολίτες το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

Διευκρινίζοντας ότι η εκκλησία απέχει από κάθε είδους κομματικό χρωματισμό, ο κ.κ. Δωρόθεος, έθεσε ως βασικό πλαίσιο των όποιων διεκδικήσεων, τη νομιμότητα και τις αρχές της δημοκρατίας, και επ’ αυτού δηλώνει την υποστήριξη της η Εκκλησία της Ελλάδος.

Δήλωσε στον λόγω του ότι η εκκλησία «δεν μπορεί να αποδεχθεί τη χρήση του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος άλλου κράτους», διαβλέποντας αλυτρωτικές τάσεις εκ μέρους της γείτονος χώρας.

Έκλεισε δε την ομιλία του με μήνυμα ενότητας, ώστε το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί «με όρους εθνικής συναίνεσης».

Το κείμενο της ομιλίας του Μητροπολίτη Σύρου αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αγαπητοί αδελφοί μας,

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρόεδρός Της, Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄  και οι Συνοδικοί Ιεράρχες, που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, μετά από ομόφωνη απόφασή τους, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο, Χίου κ. Μάρκο και τον ομιλούντα, πλαισιουμένους και από χορεία Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, αλλά και από κληρικούς και μοναχούς, από όλες τις περιοχές της πατρίδος μας, απευθύνεται σήμερα προς όλους, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία,  πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης πέρα και έξω από πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς!

Η Εκκλησία σέβεται απόλυτα τους συνταγματικά κατοχυρωμένους διακριτούς ρόλους με την Πολιτεία, πλην όμως ομιλεί με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης!

Γι` αυτό και πρώτη διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της στο εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό αυτό θέμα, συμμεριζομένη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην πολύδακρυ και ηρωική Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του οικουμενικού ελληνισμού, όπου και αν βρίσκεται, στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αφρική και όπου αλλού γης. 

H Εκκλησία μας έχει μαρτυρήσει, με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι` αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τη χρήση του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος άλλου κράτους, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί Σχισματικής Εκκλησίας.

Ας μη μας διαφεύγει δε, ότι στο όνομα “Μακεδονία” περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων.

Άλλωστε, οι Ιεράρχες μας, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας μας, όχι μόνο τώρα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια  έχουν επιμαρτυρήσει επί του θέματος αυτού, το οποίο απασχολεί επί δεκαετίες το Έθνος μας, το Λαό μας  και την Πατρίδα μας, περί της Ελληνικότητος δηλαδή της Μακεδονίας, με πλείστες όσες πνευματικές, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν με πατριωτικούς και επιστημονικούς Συλλόγους.

Ιερή ευθύνη της Εκκλησίας μας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως, και γι` αυτό η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει και πάλι αυτή την ώρα τη νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου περί της ανάγκης αντιμετωπίσεως του όλου θέματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας.

Αγαπητοί αδελφοί!

Όλοι Έλληνες είμαστε, παρόντες και απόντες, και όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα τον καλό για την Πατρίδα και το Έθνος μας, όπως ακριβώς πράττουμε και εμείς εδώ σήμερα! 

Ας αποτελέσει η σημερινή σύναξη των απανταχού Ελλήνων ένα μυριόστομο μήνυμα εθνικής ενότητας!».

Δημοψήφισμα ζήτησε ο Μ. Θεοδωράκης

Με φρασεολογία ιδιαίτερης φόρτισης απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές ο Μίκης Θεοδωράκης, η παρουσία του οποίου είχε σημειολογική σημασία, κατά τους διοργανωτές, καθώς ακόμα και οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποίησε πυροδότησαν τον συναισθηματισμό των παρευρισκόμενων.

Η ένταση των λεγομένων του διαφάνηκε από ενάρξεως της ομιλίας του αναφέροντας «Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι, θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν, οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ. Για να μη σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή και με κάθε θυσία και σ' ευχαριστώ γι' αυτό».

Με σαφή αντικυβερνητική διάθεση ανέφερε ότι «Εγώ δεν ντρέπομαι, όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα» και αφιέρωσε την ομιλία του «στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και πέθανε σαν σήμερα το 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη», όπως είπε.

Αυτοπροδιορίστηκε δε ως προς τα πιστεύω του, στρεφόμενος ευθέως κατά της κυβέρνησης, λέγοντας «Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Ναι, είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό. Σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του. Την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι τρομοκράτες. Σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας, οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των πολιτικών. Θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας πονά γιατί πεθαίνει και το ξέρει. Και γι’ αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Μιλώντας δε για το θέμα των Σκοπίων  είπε ότι «με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου. Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών και να έχουν την αντίληψη πως είναι απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία προπαγάνδα παρέσυραν σε αυτή τη γελοιότητα σημαντικό αριθμό χωρών».

Ειδικά για το θέμα της ονομασίας, μίλησε για «παραχάραξη της ιστορίας», θέτοντας και αυτός θέμα αλυτρωτικών τάσεων των γειτόνων, καθώς όπως είπε «Πρέπει κι εμείς να αναγνωρίσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο να ζητάμε από αυτούς να αλλάξουν το όνομά τους. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Σας ρωτώ έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση κατά την άποψή είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και να μη συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει άλλη χώρα Μακεδονία».

Με τον χαρακτηρισμό ότι η κυβέρνηση της χώρας αποτελεί «κυβέρνηση μειοψηφίας» έθεσε θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το όνομα της ΠΓΔΜ, λέγοντας συγκεκριμένα «Την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι δυνατό να τη λάβει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν μια κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει την υπογραφή της σε απλή ή σύνθετη ονομασία είναι υποχρεωμένη να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μας αφορά πώς τους λένε οι άλλοι, μόνο με τη δική μας βούλα μπορούν να ονομαστούν».

Κατέληξε δε με το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική. Ζήτω ο ελληνικός λαός».