Περιοδεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε Πάρο και Νάξο

“Η Πάρος νησί-πιλότος στην τουριστική ανάπτυξη”

Την περιοδεία του στα νησιά της Πάρου και της Νάξου ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους των δύο Δήμων, καθώς επίσης εκπροσώπους της αγοράς και των τοπικών φορέων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιόδευσε στην Πάρο και τη Νάξο, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και με μεμονωμένους εκπροσώπους της τοπικής επιχειρηματικότητας, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθεί ενδελεχώς για τα ζητήματα, που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες.

Σοβαρές επιφυλάξεις για τα δρομολογούμενα αιολικά πάρκα

Κατά την επίσκεψή του στην Πάρο, πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη ήταν το δημαρχείο της Πάρου, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο του νησιού, κ Μάρκο Κωβαίο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε δύο επιχειρήσεις με βάση τη Νάουσα, μια βραβευμένη μικροζυθοποιία την οποία ίδρυσε πριν λίγα χρόνια νέος Παριανός που αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του και μια μονάδα τυποποίησης αγροτικών προϊόντων.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με ντόπιους ψαράδες της Νάουσας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την απουσία ουσιαστικών κινήτρων για να ασχοληθούν νέοι με το επάγγελμα τους.

Κατά τη δημόσια συνομιλία του με το Δήμαρχο Πάρου, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το μείζον ζήτημα του αγώνα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων στο νησί, τονίζοντας, πως “έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για το μέγεθος των προτεινόμενων εγκαταστάσεων και θέλω να εξετάσουμε εναλλακτικές προτάσεις στο ζήτημα αυτό. Δεν μπορώ να δεχτώ, επί της αρχής, ότι θα υπάρχει μία τόσο απότομη παρέμβαση στο τοπίο, όπως αυτή η οποία δρομολογείται”.

Σκέψη για εκχώρηση του αεροδρομίου Πάρου σε ιδιώτη

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου αναφέρθηκε στο νέο αεροδρόμιο του νησιού και επεσήμανε, πως “περιμένουμε να στηριχθεί γενικά, ώστε να μεγαλώσει και να φτάσει όσο μας επιτρέπει η φύση. Να μην είναι υπερβολικό, αλλά να επεκταθεί, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερα αεροσκάφη και να γίνει ο αεροσταθμός τέτοιος, που να είναι ισάξιος άλλων αεροδρομίων”.

Αφού συνεχάρη τον κ. Κωβαίο “για το φιλελεύθερο, αναπτυξιακό και φιλοευρωπαϊκό” προφίλ του, σημείωσε σχετικά με το αεροδρόμιο, ότι “αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί – ίσως το σημαντικότερο – και σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δική μας παράταξη και στις προσπάθειες του Γιάννη Βρούτση. Έχουμε δει ήδη τετραπλασιασμό των αφίξεων, απ' ό,τι ενημερώθηκα, στο νησί, χωρίς ακόμη να μπορέσει το αεροδρόμιο να αξιοποιήσει την πλήρη δυνατότητα προσέλκυσης πτήσεων από το εξωτερικό. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επεκταθεί ο αεροδιάδρομος και προφανώς να χτιστούν καινούρια μόνιμα κτίρια, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό των επισκεπτών, οι οποίοι θα έρθουν στο νησί. Να εξετάσουμε, στο πλαίσιο και του δεύτερου πακέτου συμβάσεων παραχωρήσεων, που αφορά στα περιφερειακά αεροδρόμια, τη δυνατότητα να ενταχθεί και το αεροδρόμιο της Πάρου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το λέω αυτό, γιατί στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία έχουν ήδη εκχωρηθεί στη Fraport, έχουμε δει πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτυπώματα μίας παρέμβασης που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τα αεροδρόμιά μας, καθιστώντας τα έτσι βασική πύλη εισόδου των επισκεπτών. Αεροδρόμια αντάξια των νησιών που καλούνται να εξυπηρετήσουν”.

Από τον κ. Κωβαίο υπογραμμίστηκε, πως “λόγω της στρατηγικής σημασίας του αεροδρομίου της Πάρου και καθώς είναι ένα καινούριο αεροδρόμιο και δεν έχει πολλές ανάγκες, θα μπορούσε να είναι και το αεροδρόμιο – πυλώνας, ώστε να είναι και ο ρυθμιστής της αγοράς”, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει “ανοιχτός στο να εξετάσω όλα τα ενδεχόμενα. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία δεν είναι μόνο δική μας, αφορά και το ΤΑΙΠΕΔ. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Τα νησιά μας να είναι βιώσιμα όλο το χρόνο”

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., “η Πάρος είναι ένα νησί-πιλότος για την τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο για τις Κυκλάδες, αλλά για όλη τη χώρα μας και αυτό το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού για να προστατεύσουμε στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης, η οποία θα είναι ακόμη πιο έντονη, το φυσικό περιβάλλον και τις ιδιαίτερες ομορφιές του Κυκλαδίτικου τοπίου. Γι' αυτό επιμένω και στην αισθητική του τοπίου συνολικά και με απασχολεί το ζήτημα των ανεμογεννητριών και με απασχολούν πολύ και όλα τα έργα υποδομής, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την κυκλική οικονομία, την προσεκτική διαχείριση του νερού. Τα νησιά μας πρέπει να είναι βιώσιμα όλο το χρόνο και κυρίως να ανταποκρίνονται στη μεγάλη αύξηση και εισροή επισκεπτών το καλοκαίρι”.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πάρου αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της υγείας, τονίζοντας, ότι ένα Κυκλαδονήσι οφείλει να έχει μία σύγχρονη υποδομή υγείας, σημειώνοντας ότι μελετάται πρόταση, για κατασκευή ενός νέου κτιρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών υγείας, με τη μέθοδο, που επιτεύχθηκε η κατασκευή του νέου αεροδρομίου, ενώ κλείνοντας επισήμανε προς τον κ. Μητσοτάκη, πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια, για καλύτερη επάνδρωση των υπηρεσιών καθαριότητας, που τόσο νευραλγικός είναι ο ρόλος τους για τη διατήρηση της καλής εικόνας των νησιών, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, με τον πρόεδρο να δηλώνει, ότι “θέλουμε καλά στελεχωμένους δήμους και μία δημόσια διοίκηση που να έχει τόσους, όσους χρειάζεται”.

Έντονο ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή στη Νάξο

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε την περιοδεία του στη Νάξο, όπου στο δημαρχείο του νησιού, είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλη Μαργαρίτη και δημοτικούς συμβούλους.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο δημαρχείο και συνομίλησε με τους υπαλλήλους, ενώ κατά τη συνάντηση με τα στελέχη του Δήμου ενημερώθηκε σχετικά με την εξέλιξη του έργου για την επέκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου Νάξου, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ζήτησε ενημέρωση, σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω ακόμη επέκταση του αεροδιαδρόμου, για να λάβει θετική απάντηση, από τον Αντιδήμαρχο, κ. Δημήτρη Λιανό.

Η συνάντηση έκλεισε με τον κ. Μαργαρίτη, να δωρίζει στον κ. Μητσοτάκη το βιβλίο “Η Νάξος δια μέσου των αιώνων” και ένα κυκλαδικό ειδώλιο.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου η οποία, όπως ενημερώθηκε, έχει κύκλο εργασιών 20,5 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 60% της οικονομίας του νησιού, καθώς χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο η ένωση εξάγει συνολικά 50 με 60 τόνους προϊόντων.

Τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Νάξου, οι οποίοι ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη για τη λειτουργία της Ένωσης, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδό της, χαρακτηρίζοντάς τη παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και του έθεσαν σειρά ζητημάτων, σχετικά με τον παραγωγικό τομέα, παραδίδοντάς του επίσης σχετικό υπόμνημα.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρμαχος των δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη σημασία της σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με το τουριστικό προϊόν.

Αφού τον ενημέρωσαν για όλα τα προϊόντα της Ένωσης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Νάξου δώρισαν στον πρόεδρο ένα καλάθι με ναξιώτικα τυριά και προϊόντα.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στο Φιλώτι, όπου τον υποδέχθηκαν στην πλατεία του χωριού με κοτσάκι, του πρόσφεραν να δοκιμάσει παραδοσιακά προϊόντα και κυρίως τα περίφημα τοπικά τυριά τους. Το Φιλώτι αποτελεί κτηνοτροφικό χωριό όπου ζουν 1.800 μόνιμοι κάτοικοι και στο οποίο εκτρέφονται 50 χιλιάδες αιγοπρόβατα.

Μετά το Φιλώτι, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατευθύνθηκε στην Απείρανθο, όπου τον υποδέχτηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος κ. Γιώργος Μπάκαλος, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον τοπικό Γυναικείο Συνεταιρισμό και το παραδοσιακό κλωστοϋφαντουργικό τους εργαστήρι στο οποίο εργάζονται γυναίκες του χωριού.