Νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και τους Δήμους

  • Τρίτη, 7 Μαΐου, 2019 - 06:23

Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, ανέπτυξαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο  Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ διευκρινίσεις έδωσε η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως σημειώθηκε από τους υπουργούς, οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, προς την Εφορία, προς τους ΟΤΑ είναι μέτρα κοινωνικής ανακούφισης, στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικών υποστήριξης των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως αυτών που υπέστησαν τα περισσότερα προβλήματα την περίοδο της κρίσης.

Οι οφειλές προς τους Δήμους

Στην εισήγηση του ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι συμπεριλαμβάνεται στις ολοκληρωμένες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και ευνοούν την κοινωνική πλειοψηφία, καθώς

δίνεται η δυνατότητα, ώστε τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους όλης της χώρας, μέχρι και με 100 δόσεις.

Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά στις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους, αλλά και προς τα νομικά τους πρόσωπα, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τέλη, φόρους, εισφορές και τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους δήμους προς τους οφειλέτες στο προηγούμενο διάστημα. Η ρύθμιση αυτή δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Είναι όμως πολύ σημαντική ρύθμιση και για τους ίδιους τους φορείς αυτοδιοίκησης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε από τους δήμους, οι οφειλές από φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνούν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός εισπραξιμότητας και τα έσοδα των δήμων, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αυτοδιοίκηση. Η έκκληση την οποία κάνουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους είναι αφενός να γνωστοποιήσουν στους δημότες τους τη δυνατότητα που τους παρέχεται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν αυτά τα έσοδα που θα προκύψουν, έτσι ώστε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και άλλες υποχρεώσεις προς όφελος των πολιτών.

Εκκρεμείς συντάξεις και ασφαλιστικές οφειλές

Η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στην κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος στις αρχές του 2015, που βρισκόταν στην απόλυτη κατάρρευση, υπερχρεωμένο, με έλλειμμα πάνω από 1,1 δις ευρώ, που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ είχε προχωρήσει σε 12 οριζόντιες διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και, ταυτόχρονα, αφήνοντας 400.000 απλήρωτες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα δώσει τη δυνατότητα σε 80.000 εγκλωβισμένους να πάρουν σύνταξη που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν, άρα δημιουργεί μια δαπάνη.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με τα έσοδα που αναμένουμε, μας οδηγεί τελικά σε ένα βελτιωμένο αποτέλεσμα για το 2019 κατά 50 περίπου εκατομμύρια, δηλαδή σε ότι αφορά τον δικό μας προϋπολογισμό από τη ρύθμιση οφειλών όχι απλώς δεν θα χάσουμε, αλλά θα έχουμε πρόσθετα 50 εκατομμύρια το ’19 και περίπου 160 εκατομμύρια βελτιωμένο αποτέλεσμα το ’20.

Για τη δυνατότητα, τη ρευστότητα του κόσμου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσό δόσης. Δίνουν 120 δόσεις, άρα απλωμένες ιδιαίτερα στο χρόνο, άρα νομίζω πως εάν υπάρχει μία ευκαιρία στην πραγματικότητα για όλο αυτό τον κόσμο να ρυθμίσει την οφειλή του, είναι αυτή η ευκαιρία.

Ιδίως με το ασφαλιστικό, που γίνεται και κούρεμα της βασικής οφειλής, δίνεται πραγματικά στον κόσμο η δυνατότητα να μειώσει την οφειλή του συνολικά κατά 65% και μέσα από μια δόση της τάξης των 50 ευρώ το μήνα, να απαλλαγεί οριστικά από απίστευτα και τεράστια χρέη.

Ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

Η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία, σχεδιάζουμε κάθε παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες, η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Φυσικά πρόσωπα: Αναγνωρίζει την επιβάρυνση που είχαν οι πολίτες την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα ρύθμισης έως και 120 δόσεις, βάσει όμως της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής το σύνολο των πολιτών και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018. Όλα τα φυσικά πρόσωπα εν δυνάμει που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ χορηγείται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις, με περιορισμό μόνο την ελάχιστη δόση η οποία θα είναι στα 30 ευρώ. Βάζουμε ότι το όριο του εισοδήματος των 10.000 ευρώ, ότι είναι εκείνο που προσδιορίζει τις 120 δόσεις για όλους όσους οφείλουν. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εφαρμόζεται ένας προοδευτικός συντελεστής προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του, ενώ προβλέπεται μείωση των συντελεστών αυτών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η εφ' άπαξ καταβολή θα οδηγήσει σε απαλλαγή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων, από αυτό που του προτείνεται από τη φορολογική Διοίκηση.

Ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18 και οι βασικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ για οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου: Για τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δυο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής τους. Για οφειλές από τακτική αιτία, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., μέχρι τώρα η ρύθμιση είναι στις 12 δόσεις, εδώ θα έχουμε 18 δόσεις. Και για οφειλές από έκτακτη αιτία, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς, ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα μπορούμε να έχουμε δόσεις μέχρι 30. Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής για όλα τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες στις 31/12/2018. Και εδώ πάλι η εφάπαξ καταβολή θα οδηγήσει σε απαλλαγή προσαυξήσεων και σε ποσοστό 100%.

Επίσης προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που θα του δίνει το προβλεπόμενο το σύστημα.

Οι αιτήσεις για τη ρύθμιση θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 26/6/2019.

Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές που είναι Νομικά Πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα, είναι 3.900.000 περίπου στις 31/12/2018. Από αυτούς τους φορολογούμενους Νομικά Πρόσωπα οι οποίοι έχουν κάνει φορολογική δήλωση το ’17 για να μπορούν να μπουν στη ρύθμιση είναι 104.000, που μέσα σε όλους αυτούς είναι και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι μη κερδοσκοπικά, που μπαίνουν στις 120 δόσεις, όπως και τα φυσικά πρόσωπα. 

Όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό, δεν μπαίνουν στη ρύθμιση, όσοι έχουν κάνει αίτηση και δεν έχει ολοκληρωθεί η αίτησή τους, αν θέλουν επιλέγουν αν τους εξυπηρετεί ο ένας νόμος, ή τους εξυπηρετεί ο άλλος νόμος, ανάλογα για να δουν που θα ενταχθούν.