“ΕΜΠΡΟΣ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Όταν η «λύση» …συγκρούεται με τη «μη λύση»!

  • Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2020 - 06:25

Όσο το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν καταλήγουν στην περιοχή που θα γίνει η χωροθέτηση του νέου κέντρου υποδοχής και χρονοτριβούν επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, εμπόδια και «επιχειρήματα», τόσο ο κίνδυνος να ναυαγήσει η προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα περίπου μήνα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μυτιλήνης και εκείνων των παραγόντων που συναινούν στο να βρεθεί χώρος εκτός κατοικημένης περιοχής, είναι ορατός με ό,τι σημαίνει αυτό για τη διαχείριση του μεταναστατευτικού στη Λέσβο. Κάθε μέρα που περνά χωρίς αποτέλεσμα είναι σε βάρος της επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια το νησί μας. Είναι πλέον ορατό, ότι υπάρχουν δυνάμεις και συμφέροντα που είναι υπέρ της «μη λύσης» και της διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης, που έχει δημιουργήσει και τα πλείστα προβλήματα στο νησί και στην τοπική κοινωνία. Και το εντυπωσιακό είναι ότι και η αμφίσημη στάση του Υπ. Μετανάστευσης γεννά πολλά ερωτηματικά, που προβληματίζει και τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς παράγοντες που πήραν την πρωτοβουλία για να εξευρεθεί χώρος για να δρομολογηθεί άμεσα το νέο ΚΥΤ.

Οι δυο αρχικές θέσεις σε Καμένο Δάσος και περιοχή του ΧΥΤΑ, που εξετάστηκαν και από μηχανικούς του Υπ. Μετανάστευσης, σε πρώτη ανάγνωση, μετά την περαιτέρω διερεύνηση των περιοχών φάνηκε να μην ήταν επιλέξιμες για τη χωροθέτηση του νέου ΚΥΤ, η πρώτη γιατί βρίσκεται στο πεδίο βολής και ο στρατός δεν μπορεί να παραχωρήσει και η δεύτερη γιατί βρίσκεται πλησίον του ΧΥΤΑ και μάλιστα στα όρια των δυο δήμων με ένα τμήμα της βρίσκεται εντός του δήμου Δυτικής Λέσβου, που ως γνωστόν δεν συναινεί στη δημιουργία μιας τέτοιας δομής εντός της επικράτειας του. Δεδομένου αυτού του ενδεχόμενου, που θα μπορούσε να μπλοκάρει την όλη υπόθεση, ο Δήμος Μυτιλήνης αναζήτησε τρίτη εναλλακτική περιοχή που θα μπορούσε να πληροί τις προδιαγραφές για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ. Την πρόταση μάλιστα αυτή ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό βουλευτή Χαρ. Αθανασίου, παρουσίασαν σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και συνεργάτες του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την επιλογή της προτεινόμενης θέσης και να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν, αφού διευθετηθούν τυχόν εκκρεμότητες, οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την κατασκευή του νέου κέντρου υποδοχής, όπου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πέρα από τη χρηματοδότηση, η Κομισιόν ενδέχεται να εμπλακεί και με τη λειτουργία του.

Η τρίτη αυτή λύση-πρόταση, ωστόσο φαίνεται να σκοντάφτει στη σύμφωνη γνώμη του κ. Μηταράκη, ο οποίος διαπιστώνει κάποια προβλήματα για τη συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση. Ενδεχομένως γιατί την πρόταση αυτή οι κ.κ. Κύτελης και Αθανασίου συζήτησαν απευθείας με το Μαξίμου παρακάμπτοντας τον υπουργό Μετανάστευσης. Προφανώς γιατί ενδεχομένως υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Το εντυπωσιακό ήταν ότι «επιχειρήματα» κατά της ακαταλληλότητας της τρίτης θέσης τα είδαμε ως διαρροές από γνωστό ιστότοπο, προς γενικότερη έκπληξη! Ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ξαφνικά προέκυψε θετική εκτίμηση για την προ καιρού προτεινόμενη θέση βορείως του ΧΥΤΑ, που επιχειρείται να ξαναμπεί στο τραπέζι των προτεινόμενων επιλογών, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση και υποψίες για τις σκοπιμότητες μιας τέτοιας εξέλιξης. Όπως και αν έχει, αυτό που γνωρίζουμε και από την πρώτη στιγμή έχει γίνει σαφές και από τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης, που μπήκε μπροστά για να βρεθεί λύση στο θέμα της περιοχής που μπορεί να κατασκευαστεί το νέο ΚΥΤ, είναι ότι η κυβέρνηση, δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο θα επιλέξει την περιοχή που πληροί τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει το νέο κέντρο υποδοχής, μεταξύ των προτεινόμενων θέσεων και στη συνέχεια θα ρθει ο δήμος και οι άλλοι φορείς και θα συναινέσουν, ώστε να γίνει εκτός κατοικημένης περιοχής το κλειστό, ελεγχόμενο και ασφαλές κέντρο υποδοχής για τις όποιες μεταναστευτικές ροές φθάνουν στο νησί μας και ζητούν άσυλο. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη προσέγγιση επί αυτού και όποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχυση γύρω από την υπόθεση αυτή, παρέχουν πολύ κακές υπηρεσίες στον τόπο μας, τώρα που επιχειρείται να μπει μια τάξη στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Γιατί το ζητούμενο είναι η λύση του προβλήματος και όχι η «μη λύση» που κάποιοι φανερά και υπογείως επιδιώκουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Όταν μάλιστα αφήνεται να επικρέμεται και η εκδοχή, ότι αν δεν βρεθεί η περιοχή που να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να φιλοξενηθεί το νέο ΚΥΤ, τότε είναι πολύ πιθανό να μονιμοποιηθεί η προσωρινή δομή και να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, μια εξέλιξη καθόλου καλή, δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό, κοντύτερα στην πόλη της Μυτιλήνης και στο κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενισχύεται ακόμη περισσότερο, όταν από επίσημα χείλη διαρρέεται ότι και οι ευρωπαίοι …βολεύονται η νέα δομή να παραμείνει στο Μαυροβούνι. Το πρόβλημα όμως το έχει η τοπική κοινωνία, η Μυτιλήνη και τα γύρω χωριά, που μετά από τόσα χρόνια επιτέλους θέλουν να ομαλοποιηθεί η διαχείριση της κατάστασης, με την μαζική αποσυμφόρηση σε πρώτη φάση, έστω και σταδιακά και με την λειτουργία του νέου ασφαλούς και ελεγχόμενου ΚΥΤ εκτός κατοικημένης περιοχής, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την ανεξέλεγκτη εικόνα, που δυσφημεί το νησί μας και πλήττει την κοινωνική και οικονομική ζωή του.

Μπορεί κάποιοι να έχουν οφέλη από την υφιστάμενη κατάσταση και να μη θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα ή άλλοι να αδιαφορούν στην «καλύτερη» εκδοχή, όμως για τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και τους φορείς της, της ευρύτερης περιοχής κυρίως της Μυτιλήνης, που χρόνια τώρα βιώνει αυτήν την αποτρόπαια εικόνα, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η ομαλοποίηση της διαχείρισης του μεταναστευτικού έχει συγκεκριμένα βήματα και είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών αρχών αυτά να υλοποιηθούν χωρίς καμιά παρέκκλιση. Κομβικό δε σημείο που σηματοδοτεί την αλλαγή στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι η λειτουργία του νέου ελεγχόμενου και ασφαλούς κέντρου υποδοχής, εκτός κατοικημένης περιοχής, με την ευθύνη της κυβέρνησης και της Κομισιόν, ώστε οι όποιες αφίξεις μεταναστών στο νησί μας γρήγορα να διευθετούνται και να αποχωρούν από τη Λέσβο, κάτι που ασφαλώς διαφοροποιεί πλήρως την εικόνα, σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι τώρα, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή σε μια κανονικότητα, που στερήθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια το νησί, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Η στροφή στο ρεαλισμό με την αποδοχή από μέρους του δήμου Μυτιλήνης και άλλων εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, στη λειτουργία νέου κέντρου υποδοχής, μετά την καταστροφή στη Μόρια, δεν αποτελεί καμιά υποχώρηση, αλλά προσγείωση στη πραγματικότητα, αναγκαία για να αλλάξουν τα δεδομένα στο νησί και για να πάψει να διαιωνίζεται η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση, που καθιστούσε το μεταναστευτικό ασήκωτο «βαρίδι» για το νησί.

Μετά από τόσα χρόνια επιβάλλεται να μπει τέλος σε αυτήν την ιστορία που «στιγμάτισε» στη διεθνή κοινότητα τη Λέσβο, η οποία οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει την εικόνα της, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της που τα διαθέτει πλουσιοπάροχα, αλλά που χρόνια τώρα είναι «εν υπνώσει»! Όσοι δεν αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των πράξεων τους και το ρόλο που καλούνται να παίξουν στην ιστορική αυτή συγκυρία για το νησί μας αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους για τις οποίες θα κριθούν όπως και αν έχει. Είναι κρίμα πάντως την κρίσιμη αυτή περίοδο η τοπική ηγεσία του νησιού μας να εμφανίζεται διχασμένη και μέρος αυτής αποστασιοποιημένης από την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος. Θλίψη!

Μανόλης Μανώλας