“ΕΜΠΡΟΣ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Η δημιουργία του νέου ΚΥΤ αποτελεί εγγύηση για ομαλότητα στη Λέσβο

  • Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:24

Η δημιουργία ενός ασφαλούς και καλά ελεγχόμενου κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, αποτελεί μια εξέλιξη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λέσβο, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα αρνητικά δεδομένα. Από την εξέλιξη αυτή θα εξαρτηθούν όλα τα άλλα που θα συμβάλουν ώστε το μεταναστευτικό στο νησί μας να καταστεί απολύτως διαχειρίσιμο και με την μικρότερη επίπτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Λέσβου. Γιατί μια δομή κυριολεκτικά στο ...πουθενά, μακριά από κατοικημένη περιοχή, που θα πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και για τους φιλοξενούμενους σε αυτή, αλλά και για την τοπική κοινωνία και η οποία θα είναι απολύτως ελεγχόμενη, όπως δεσμεύονται τόσο οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες, όσο και οι ευρωπαίοι ιθύνοντες που θέλουν να εμπλακούν με την καθημερινή λειτουργία της, αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν για κανέναν λόγο εικόνες Μόριας, που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Το νέο ΚΥΤ κλείνει όλες τις άλλες

Αυτό όμως που εξασφαλίζει η δημιουργία του νέου ΚΥΤ είναι ότι με τη λειτουργία του κάθε άλλη δομή στο νησί μας θα πάψει να υπάρχει, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ, που θα κλείσει μόνο στην περίπτωση που το νέο ΚΥΤ κατασκευστεί και λειτουργήσει. Διαφορετικά θα παραμείνει σε λειτουργία θυμίζοντας σε όλους, αντιδρώντες σήμερα για το νέο ΚΥΤ, αλλά και σε όσους επέτρεψαν με την ανοχή τους, ότι δεν είναι άμοιροι ευθυνών που χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει άρδην η κατάσταση στο νησί. Η δημιουργία του νέου ΚΥΤ βάζει τέλος και στη φιλοξενία μεταναστών σε σπίτια της πόλης, αλλάζοντας έτσι την εικόνα της Μυτιλήνης, που μετά τόσα χρόνια δικαιούται να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

Χωρίς καμιά αμφιβολία το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για την υπόθεση του μεταναστευτικού, γιατί από αυτά που θα δρομολογηθούν θα εξαρτηθούν αν τους επόμενους μήνες θα μιλάμε για μια άλλη κατάσταση, που θα υποχρεώσει και τους σημερινούς αντιδρώντες να καταλαγιάσουν. Και για να μιλάμε για αλλαγή σελίδας στην εικόνα του μεταναστευτικού, οφείλουν οι τοπικές αρχές και οι παράγοντες εκείνοι που δεν περιορίζονται μόνο στις διαπιστώσεις και σε "όχι σε όλα" , να συνεχίσουν να ασκούν πίεση και έλεγχο προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε τους επόμενους μήνες και μέχρι να γίνει το νέο ΚΥΤ να έχουν αποχωρήσει από το νησί όλοι οι φιλοξενούμενοι σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί. Και μαζί με αυτούς να αποχωρήσουν και οι ΜΚΟ εκείνες που δεν θα έχουν κανέναν λόγο πλέον στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ, γεγονός που και αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Γιατί χρειάζεται το νέο κέντρο

Επειδή όμως κάποιοι, είτε αφελώς από δικαιολογημένη απορία, είτε άλλοι για να δημιουργήσουν σύγχυση και εντυπώσεις, διατυπώνουν την άποψη ότι από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν όλοι οι μετανάστες από το νησί, γιατί χρειάζεται νέο ΚΥΤ στη Λέσβο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το μεταναστευτικό δεν θα παύσει να υφίσταται και να απασχολεί όχι μονάχα το νησί μας αλλά τον κόσμο ολόκληρο και πάντως την Ευρώπη, ως τον κατεξοχήν προορισμό όλων αυτών των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Και γι αυτό για τις όποιες μεταναστευτικές ροές προκύψουν, που ευτυχώς μετά την επιτυχημένη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αυτές παραμένουν περιορισμένες, η χώρα μας θα πρέπει να διαθέτει την αναγκαία υποδομή για να μην αιφνιδιαστεί, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό το νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές, με τις προδιαγραφές που προβλέπονται και καλά ελεγχόμενο, ώστε να μην παραπέμπει στο αίσχος της Μόριας και προκαλεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φορέων και της τοπικής κοινωνίας,

Κέντρο υποδοχής και όχι φιλοξενίας

Όμως το μείζον στη λειτουργία του νέου ΚΥΤ, είναι αυτό να αποτελεί πέρασμα για τους όποιους αιτούντες άσυλου θα φθάνουν στο νησί και όχι δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης και της Κομισιόν, κατά τη συμφωνία που υπέγραψαν για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ, ότι δεν θα είναι δομή φιλοξενίας, αλλά απονομής ασύλου εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, γεγονός που δεν θα επιτρέπει να συμφορηθεί η νέα δομή. Άρα το μείζον σε ότι αφορά το νέο ΚΥΤ δεν είναι αν θα έχει δυναμικότητα 3.000 ή 5.000 ατόμων, γιατί αν συνεχιστούν οι περιορισμένες αφίξεις λόγω της καλής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων , μπορεί να προκύψει να στεγάζει μόλις μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου και όχι χιλιάδες. Το μείζον είναι να υπάρχει στο νησί αυτή η ασφαλής δομή και από τη στιγμή που θα γίνει, χρήσιμο είναι να έχει μια δυναμικότητα που να μπορεί να καλύψει ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν στην περίπτωση που γίνει η ...στραβή και οι αφίξεις πάρουν την ανιούσα. Είναι καλύτερα να υπάρχει αυτή η πρόβλεψη από τώρα, παρά να αιφνιδιαστούν για άλλη μια φορά οι αρμόδιοι και οι παράνομα εισελθόντες βρεθούν να διαμένουν όπου λάχει, επαναφέροντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.

Να υπάρξουν εξηγήσεις και δεσμεύσεις

Τώρα λοιπόν που οι αρμόδιοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον και για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί μας, οφείλουν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες υποδομές που να δημιουργούν κλίμα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία που επιτέλους δικαιούται να μη ξαναζήσει εντάσεις από ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω του μεταναστευτικού. Οι εμπλεκόμενες κυβερνητικές και ευρωπαϊκές αρχές οφείλουν να εξασφαλίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία, δίνοντας τις αναγκαίες εξηγήσεις και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις που θα αποτρέπουν όσους παραπληροφορούν και κινδυνολογούν να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη για μια επιβεβλημένη λύση, που οδηγεί σε ομαλότητα και σε αλλαγή σελίδας προς την κανονικότητα το νησί μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα, όταν η δημιουργία του νέου κέντρου υποδοχής γίνει πραγματικότητα, και η εικόνα του νησιού αλλάξει, πολλοί από τους σημερινούς αντιδρώντες είναι σίγουρο ότι θα χάσουν τη ...φωνή τους! Δεν υπάρχει ωστόσο, καμιά αμφιβολία ότι κάποιοι θα εξακολουθούν να ερίζουν και να φωνασκούν είτε γιατί έχασαν το ρόλο τους, είτε γιατί στερήθηκαν τη... μάσα. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως του κόσμου που θέλει την ομαλότητα θα πιστώσει αυτήν την εξέλιξη σε αυτούς που μπήκαν μπροστά και πήραν πρωτοβουλίες, κόντρα ενδεχομένως και στο ρεύμα και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη δικαίωση. Αλλά σε τελική ανάλυση αυτός δεν είναι ο ρόλος των "ηγετών", να μπαίνουν μπροστά και να διεκδικούν το δίκιο για λογαριασμό της κοινωνίας;

Είναι κρίμα να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και τόσες επιφυλάξεις, από μέρους μερίδας των τοπικών παραγόντων ένα τόσο σοβαρό θέμα που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να καταστεί το μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα απολύτως διαχειρίσιμο για το νησί μας.

Μανόλης Μανώλας