Τρία χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

  • Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2023 - 19:40

"Γιε μου, τα κατάφερες...". Το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου του 2020, η Μάγδα Φύσσα υψώνει τα χέρια στον ουρανό, λίγα λεπτά αφότου η πρόεδρος του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοινώνει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης σε μια απόφαση-ορόσημο με τεράστια ιστορική σημασία.

Στη δικαστική αίθουσα ξεσπούν χειροκροτήματα, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής αγκαλιάζονται, στα έδρανα της υπεράσπισης επικρατεί παγωμάρα. Η λεωφόρος Αλεξάνδρας σείεται, η απόφαση έχει μόλις γίνει γνωστή στον δρόμο. 

Ο Αρχηγός της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, κρίνεται ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ένοχοι κρίνονται και όσοι συμμετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης και αποτελούσαν τη στενή ομάδα γύρω από τον Αρχηγό, όπως και οι πρώην βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δηλαδή

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την ομόφωνη δικαστική απόφαση που έβαλε φραγμό στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία επιχείρησε να πείσει την κοινωνία πως ήταν απλώς ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.

Περίπου δύο χρόνια μετά, στις 15 Ιουνίου του 2022 ξεκίνησε στο Εφετείο η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κάθονται ξανά στο εδώλιο προκειμένου να δικαστούν για σειρά αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται. Κορυφαία όλων, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, για την οποία έχει καταδικαστεί σε ισόβια ως φυσικός αυτουργός ο Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και σε επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση.

Η δίκη στο Εφετείο διεξάγεται σε μια πολιτική συγκυρία που βρίσκει τρία ακροδεξιά κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο: μεταξύ αυτών οι «Σπαρτιάτες» που φέρονται να έχουν άμεση σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη. Παράλληλα, στην Ευρώπη υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα, όπως η επικράτηση της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και του νεοφασιστικού κόμματός της «Αδέλφια της Ιταλίας». 

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτόδικη καταδίκη της Χρυσής Αυγής έστειλε ηχηρό αντιρατσιστικό μήνυμα καθώς και ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στα ναζιστικά εγκλήματα.

► Ακολουθεί το χρονικό της δίκης, όπως το έχει καταγράψει η «Εφ.Συν.» εδώ

Πηγή efsyn.gr

Ετικέτες: