Υπολείπονται κοινής λογικής οι καταργήσεις των γραφείων του ΕΟΤ

Τουρισμός χωρίς υποστήριξη

Απαραίτητη μία ολοκληρωμένη πρόταση από το σύνολο των φορέων

Με τη νέα τουριστική περίοδο προ των πυλών και οι κυβερνητικές επιλογές προδίδουν μια ευκαιριακή αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού οικονομικού στηρίγματος, δημιουργώντας την εικόνα της αναστάτωσης και της ανετοιμότητας.

Ήδη με την έναρξη της εαρινής περιόδου, εντατικοποιούνται οι ρυθμοί προετοιμασίας για την υποδοχή του τουριστικού ρεύματος που ξεκινά από το Πάσχα με κορύφωση το τρίμηνο του καλοκαιριού.

Ένα προς ένα τα νησιά, οι κατ’ εξοχήν τουριστικοί προορισμοί της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα ενέτειναν τις προσπάθειες προώθησης τους, είτε μέσω ειδικών εκδόσεων τουριστικών οδηγών, είτε με την οργανωμένη παρουσία τους σε αναλόγου ενδιαφέροντος διεθνείς εκθέσεις.

Και ενώ για ακόμα μία φορά, το Ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για αμφιλεγόμενης αισθητικής, αποδοτικότητας και ανάλογης αξίας, προωθητικές ενέργειες, από την άλλη πλευρά, στο εσωτερικό της χώρας, ισοπεδώνει ακόμα και αυτές τις υποτυπώδεις υποστηρικτικές τουριστικές υποδομές που λειτουργούν στα νησιά.

Δεν λένε να κοπάσουν οι φωνές αντίδρασης στις κυβερνητικές προθέσεις για κατάργηση των γραφείων του ΕΟΤ στις Κυκλάδες και τη μεταφορά της έδρας τους από τη Σύρο στον Πειραιά.

Σχεδιασμός που υπολείπεται κοινής λογικής

Η νέα αντίδραση έρχεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία με επιστολή της προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Αντώνη Μανιτάκη, εκφράζει τη διαμαρτυρία και τη δυσαρέσκειά της σε αυτόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Ιωάννης Ρέτσος και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα γενναίων διοικητικών μεταρρυθμίσεων και τομών για τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και κάθε άλλης μορφής αγκυλώσεων που πηγάζουν από τον υδροκεφαλισμό του δημόσιου τομέα και παρεμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, προκαλώντας ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου και πόρων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Πέραν αυτού όμως σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα και θα επιφέρουν περισσότερες δυσκολίες στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από αυτές που επιχειρούν να επιλύσουν.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή «από την ανάγνωση των προτεινόμενων μεταβολών και του νέου οργανογράμματος, καθίσταται σαφές ότι ο εν λόγω σχεδιασμός έχει γίνει καθαρώς “επί χάρτου”, υπολείπεται “κοινής λογικής” και χωροταξικής γνώσης της διασποράς του ξενοδοχειακού δυναμικού, καθώς και ότι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι πραγματικές ανάγκες των τουριστικών περιοχών της χώρας, ιδίως των Νησιωτικών και των ορεινών και ημι-ορεινών προορισμών της ενδοχώρας».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πρόκειται για ένα διοικητικό εγχείρημα που παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες και κενά, εμπεριέχοντας απαγορευτικό ρίσκο ως προς τις δυσκολίες και την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή του, ειδικά σε περίοδο προετοιμασίας της τουριστικής περιόδου.

Η ΠΟΞ ζητά την αναστολή της οριστικοποίησης των προτάσεων αυτών και τη ριζική επανεξέταση του σχεδίου ως προς τη γεωγραφική κατανομή των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού του ΕΟΤ, έτσι ώστε «οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος, να συνοδεύεται από πλήρη εχέγγυα ως προς την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα της εφαρμογής της».

Γ. Πάπιτσης: Ο τουρισμός στην αυτοδιοίκηση

Λανθασμένη κρίνει την προωθούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση των γραφείων του ΕΟΤ στα νησιά, με γνώμονα μόνο τη μείωση του κόστους λειτουργίας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιώργος Πάπιτσης.

Αναφέρεται στα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τον ΕΟΤ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλήθεια ο ΕΟΤ που τελευταία μας απασχολεί, τι έχει προσφέρει στην πατρίδα, πόσοι τον εκμεταλλεύτηκαν, πόσοι τον άρμεξαν, πόσοι τον έστυψαν, τι πρόσφερε στον επιχειρηματία, στον τόπο τα νησιά, με τι ταχύτητα εξυπηρετεί, ποιος είναι ο ρόλος του; Γιατί με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ήταν ο μόνος Οργανισμός που δεν άγγιξε κανείς και έμεινε έξω από τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών; Μεγάλα συμφέροντα».

Ζητά από όλους του εμπλεκόμενους φορείς (ΠΕΔ, Περιφερειακό Συμβούλιο, Επιμελητήρια κ.λπ), να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης του τουρισμού στις Κυκλάδες, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες βαθιές και ριζοσπαστικές αλλαγές.

Σημειώνοντας την αναποτελεσματικότητα που παρατηρείται αναφέρει «Η τουριστική προβολή των Περιφερειών θα πρέπει επιτέλους να τεθεί σε επαγγελματική βάση και όχι να γίνεται αποσπασματικά, μια ανατύπωση φυλλαδίων, επιλογή εκθέσεων κατά το δοκούν, ταξίδια αιρετών άσκοπα, όλα στο πόδι, δεν έχουν αποτέλεσμα. Το ζούμε, το βλέπουμε, δεν το αγγίζουμε».

Επαναλαμβάνει δε την πάγια πρότασή του, οι υπηρεσίες τουρισμού να παρέχονται από την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και συγκεκριμένα οι άδειες δωματίων και διαμερισμάτων και ενοικίασης οχημάτων να χορηγούνται από τους Δήμους και οι άδειες ξενοδοχείων, κάμπινγκ, τουριστικών γραφείων κ.λπ. να είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών και προς επίτευξη αυτού να υπάρξει μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των ανάλογων πιστώσεων.

Θέτει ως προϋπόθεση οι υπηρεσίες τουρισμού να εδρεύουν στους Δήμους και την Περιφέρεια ώστε να είναι σε θέση οι αυτοδιοικητικοί αυτοί φορείς να χαράσσουν τουριστική πολιτική και να σχεδιάζουν την τουριστική προβολή.