Ξεκίνησε η αποκατάσταση της χωματερής στη Νάουσα

Έως το τέλος του ’13 αναμένεται να έχουν κλείσει οι 10 παράνομοι ΧΑΔΑ στο Νότιο Αιγαίο
  • Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Ξεκίνησαν στην Πάρο οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Καντηνελιές-Σαρακήνικο στη Δημοτική Κοινότητα Νάουσας, συνολικής έκτασης 7.337,00 τ.μ.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν χωματουργικές εργασίες συλλογής διάσπαρτων απορριμμάτων από όλη την έκταση του ΧΑΔΑ, εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του αναγλύφου με εκσκαφή των ακατάλληλων εδαφών και κατασκευή συμπιεσμένου επιχώματος, την κατασκευή έργων τελικής κάλυψης με την κατασκευή αργιλικού υποστρώματος στεγανοποίησης και την επένδυση των πρανών με φυτική γη, έργα διαχείρισης ομβρίων με την κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, έργα πρασίνου με την ενσωμάτωση βελτιωτικών εδάφους, τη φύτευση και άρδευση φυτών καθώς και τεχνικά έργα που περιλαμβάνουν την κατασκευή περίφραξης, τοιχίου αντιστήριξης και γεωσυνθετικών τρισδιάστατων πλεγμάτων για την προστασία των πρανών.

Στο… παρά πέντε το Υπουργείο

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκπνοή από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούλιο, της προθεσμίας που είχε δώσει στη χώρα μας για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, το Υπουργείο Εσωτερικών επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς αντιμετώπιζε ορατή πια την απειλή τσουχτερών προστίμων για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ. Ήδη από το 2005 το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε καταδικάσει την Ελληνική Δημοκρατία για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα για τη λειτουργία, τότε, 1.125 ΧΑΔΑ. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν ακόμη 78 παράνομες χωματερές, ενώ άλλες 318 βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης.

Η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις αρχές Μαρτίου για 11 Δήμους σε Αττική και νησιά, κυριολεκτικά στο… παρά πέντε, ήταν μία θετική εξέλιξη, μιας και τον περασμένο μήνα είχε ανακοινωθεί από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, η εκ νέου παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία της μη συμμόρφωσης στην προηγούμενη (από το 2005) απόφασή του.

10 παράνομες χωματερές στο Ν. Αιγαίο

Στο Νότιο Αιγαίο οι 10 παράνομες χωματερές σε Κέα, Θήρα, Σίκινο, Σίφνο, Μήλο, Χάλκη, Πάτμο, Νίσυρο, Κάσο και Κάλυμνο, αναμένεται να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2013, ενώ άλλες 39 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Στην Πάρο, η οποία δεν ανήκε στις «κόκκινες» χωματερές, καθώς είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα οι σχετικές μελέτες και εξασφαλιστεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τη δημοπράτηση του έργου, οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη Νάουσα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών μηνών.