Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλασσίων καταφυγίων ανά νησί σύμφωνα με την Περιφέρεια

Ζητούνται διευκρινίσεις

Στάση αναμονής από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου για τη δημιουργία καταφυγίου
  • Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2013 - 07:00

Την απόφαση να μην συζητήσουν επί της ουσίας και να μην τοποθετηθούν για το θέμα του καθορισμού θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην Κίμωλο, έλαβε κατά την τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικού Συμβούλιο του νησιού.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά από έγγραφο που είχε αποστείλει στον Δήμο ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γ. Πουσσαίος, και αφορούσε στη διαδικασία διαβούλευσης για τον καθορισμό θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στις Κυκλάδες, ζητώντας από τους Δήμους να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στο έγγραφο επισυναπτόταν η τεχνική έκθεση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Σχεδιασμός Δικτύου Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχών στις Κυκλάδες», που έχει εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όπως αναφερόταν στο έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη, το οποίο απεστάλη στους Δημάρχους των νησιών, «ως Περιφέρεια θεωρούμε πλέον επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλασσίων καταφυγίων ανά νησί σε συνεργασία με έλληνες και ξένους ειδικούς και επαγγελματίες». Με το έγγραφο η Περιφέρεια ζητούσε την έκδοση σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με τις προτεινόμενες θαλάσσιες προς προστασία περιοχές εντός των ορίων του κάθε δήμου, σημειώνοντας ότι θεωρείται αυτονόητη η ανάγκη συμμετοχής στη διαβούλευση των τοπικών ομάδων ενδιαφέροντος (παράκτιοι αλιείς, ερασιτέχνες, λιμενικό σώμα, ομάδες πολιτών κ.α.)

Ναι μεν αλλά…

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κιμώλου κ. Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης, εισηγούμενος το θέμα στους δημοτικούς συμβούλους, «χαιρετίζουμε την ευαισθησία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το μέλλον των ευάλωτων θαλάσσιων θηλαστικών και τα απειλούμενα ενδιαιτήματα αυτών, χαιρετίζουμε το πραγματικό και ειλικρινές ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη διατήρηση της παράκτιας αλιείας και την παράλληλη ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων χωρών, χαιρετίζουμε την Πανεπιστημιακή προσπάθεια για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων, όμως θέλουμε να καταθέσουμε μερικά ερωτήματα σχετικά με την τελική έκθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

«Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι…»

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος εξέφρασε προβληματισμούς σχετικά με το ποιος και πότε θα αστυνομεύει την περιοχή, ενώ διερωτήθηκε εάν έχουν ήδη επαφές με το Δ.Σ. του Αλιευτικού Συλλόγου Κιμώλου. Ταυτόχρονα, έθεσε και ερωτήματα τα οποία έχρηζαν απάντησης από τους ειδικούς, όπως, για παράδειγμα, αν υπάρχει τρόπος και διάθεση σμίκρυνσης της κλίμακας κάλυψης ενός του χώρου ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, στο νησί της Κιμώλου προτείνεται να υπάρξει μεγάλη κλίμακα κάλυψης, που φαίνεται δυσανάλογη με την έκταση του νησιού.

Ο κ. Μαγκανιώτης τόνισε ότι ο Δήμος δεν είναι δογματικά αρνητικός απέναντι στην έρευνα και στην προσπάθεια που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όπως, όμως, χαρακτηριστικά ανέφερε «επειδή στο μυαλό μας υπάρχει η φράση “όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι”», διατύπωσε την πρόταση να μην ληφθεί επί της ουσίας απόφαση από το Σώμα, αφού δεν υπήρχαν απαντήσεις των ειδικών σε πολύ καίρια ερωτήματα.

Ασαφής η πρόταση

Στην τοποθέτησή της η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Αργυρώ Λογοθέτη, εξέφρασε και εκείνη τον προβληματισμό της, διατυπώνοντας κάποια από τα ερωτήματα που της γεννήθηκαν κατά την προσεκτική ανάγνωση της μελέτης που απέστειλε η Περιφέρεια. Όπως ανέφερε, στην επιστολή της Περιφέρειας περιγραφόταν ότι το δίκτυο αυτών των καταφυγίων θα γίνει σε συνεργασία με έλληνες και ξένους ειδικούς και επαγγελματίες χωρίς όμως να τους κατονομάζει, ενώ, όπως παρατήρησε, δεν αναφέρεται πουθενά πότε έγιναν οι συνεντεύξεις, εάν συμμετείχαν σε αυτές Κιμώλιοι ψαράδες και ποιοί. Ταυτόχρονα, έθεσε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ασάφεια που, κατά την εκτίμησή της, χαρακτηρίζει την πρόταση, αφού, δεν αναφερόταν, όπως είπε, πουθενά ποιος θα διαχειρίζεται και με ποιούς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης η κ. Λογοθέτη επεσήμανε ότι οι περιοχές αυτές αφορούν μόνο παράκτια ύδατα και προκειμένου να προστατευτούν πελαγικά είδη θα πρέπει να συμπεριληφθούν και περιοχές ανοιχτής θαλάσσης, διευκρινίζοντας ότι δεν ξεκαθαρίζεται αν υπάρχει τέτοια προοπτική επέκτασης και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πραγματωθεί. Μεταξύ άλλων ανέφερε ακόμη τον προβληματισμό της σχετικά με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που θα ισχύουν εντός και γύρω από τα όρια των ζωνών αυτών, αφού, όπως είπε, δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στη μελέτη ως προς τη φύση, το είδος και τη διάρκειά τους.

«Δεν δεχόμαστε τίποτα»

Κάθετα αντίθετα με το σύνολο της πρότασης ήταν τα μέλη της δημοτικής μειοψηφίας, που πρότειναν το έγγραφο της Περιφέρειας μαζί με τη μελέτη του Πανεπιστημίου να επιστραφούν άμεσα στον αποστολέα τους και τα οποία κατά την ψηφοφορία, καταψήφισαν το θέμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητηθεί η διοργάνωση ειδικής ημερίδας στο νησί, στην οποία να παρευρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, ώστε να ζητηθούν διευκρινίσεις και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και ειδικά να ληφθεί υπόψη και η άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των αλιέων.