Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι παρά τις υποσχέσεις

  • Τρίτη, 28 Μαΐου, 2013 - 06:00

Να πάρουν θέση στο ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους του Νεωρίου και της εύρυθμης λειτουργίας των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας, ζητούν από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος και Θοδωρής Δρίτσας.

Επικαλούμενοι το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου, οι δύο βουλευτες επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα η Διοίκηση του Ομίλου όχι μόνο δεν έχει καταβάλει στο Νεώριο, το ποσό που αναλογεί από τη σύμβαση ναυπήγησης πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο θα εξοφληθούν και οφειλόμενα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους, αλλά ούτε καν έχει απαντήσει σε επανειλημμένες παρεμβάσεις του.

Προσφάτως με δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν σε νομοσχέδια των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και Οικονομικών, τακτοποιήθηκε μια σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν πληρωμές προς ναυπηγικές μονάδες για συμβάσεις προμήθειας πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και εκκρεμεί η επικύρωση δια νόμου της τροποποίησης της ισχύουσας σύμβασης μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Με βάση τις παραπάνω ρυθμίσεις καταβλήθηκε από το ΥΠΕΘΑ προς τον Όμιλο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου το ποσό των 25 εκ. ΕΥΡΩ, όμως, παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και συν τοις άλλοις ήδη απολύθηκαν 100 εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Οι κ.κ. Συρμαλένιος και Δρίτσας ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να λάβουν ώστε να εκπληρωθεί ουσιαστικά η αποπληρωμή του τιμήματος των συμβατικών υποχρεώσεων που συμπεριλαμβάνει και την καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου, αλλά και τι σχεδιάζουν αναφορικά με τη λειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις, να εξασφαλιστούν σταθερές θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων.