Συνεδρίαση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Οικονομικές και διοικητικές φουρτούνες

- Να μετατραπούν σε ΑΕ Ειδικού Σκοπού τα Ταμεία, είναι η πρόταση που θα κατατεθεί στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στις 15 Ιουνίου στη Λέρο - Απασχόλησε έντονα το ζήτημα του ελέγχου του λιμένα Ερμούπολης και των παρακείμενων περιοχών

Ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, συζητήθηκαν μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής μεσημεριανής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ταμείου.

Τους παρευρισκομένους απασχόλησε έντονα το ζήτημα της αλλαγής της φυσιογνωμίας των Λιμενικών Ταμείων, το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση και για το οποίο ενημέρωσε τους συμβούλους, ο πρόεδρος, Γιώργος Βελισσαρίου αναφορικά με την πρόταση που θα κατατεθεί στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στις 15 Ιουνίου.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλήφθηκαν θέματα ελέγχου και ασφάλειας του λιμένα Ερμούπολης καθώς και το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών του δήμου προς το Λιμενικό Ταμείου, οι οποίες ανέρχονται στις 95.000 ευρώ.

Πρόταση μετατροπής των Λιμενικών Ταμείων σε Α.Ε. Ειδικού Σκοπού

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο ίδιος πρόκειται να είναι εισηγητής στο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λέρο στις 15 Ιουνίου σχετικά με το θέμα της μετατροπής ή της συγχώνευσης των Λιμενικών Ταμείων.

Ήδη, όπως δήλωσε ο κ. Βελισσαρίου, “έχουμε σκεφθεί μία πρόταση στις γενικές της κατευθύνσεις αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στα Λιμενικά Ταμεία. Εμείς θα προτείνουμε τη δημιουργία μίας Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την πλειοψηφία των μετοχών να ανήκουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση”. Αυτή η σκέψη θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορέσουν να κρατήσουν τον έλεγχο για τη χρήση των χερσαίων τμημάτων, οι δήμοι. “Προς το παρόν, στην πρότασή μας θα ζητήσουμε να συσταθούν τρεις ΑΕ στις Κυκλάδες και δύο για τα Δωδεκάνησα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για το νομό, τα προτεινόμενα νησιά που θα διατηρήσουν τις έδρες, θα είναι η Σύρος, η Μήλος και η Νάξος.

Να διαφυλάξει την πλειοψηφία των μετοχών η Αυτοδιοίκηση

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η ανωτέρω πρόταση, ο κ. Βελισσαρίου, εξήγησε, “Από τη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων έως σήμερα διαπιστώσαμε θετικά και αρνητικά σημεία. Παρά τα θέματα διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας, δεν έπαψαν να υπάρχουν προβλήματα όπως ζητήματα γραφειοκρατίας που δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε με τη μορφή των υφιστάμενων Λιμενικών Ταμείων”, αφού σε κάποια από αυτά, όπως συμπλήρωσε, “εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος ή σε αυτά δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία και εξαιτίας της υποστελέχωσης αν και υπάρχουν αδιάθετα χρήματα, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα”. Συνεκτιμώντας όλα τα προαναφερόμενα, ο ίδιος, τόνισε ότι η προσφορότερη δομή των Λιμενικών Ταμείων θα ήταν “οι Ανώνυμες Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτύχουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους στόχους που έχουν τεθεί”.

Κατά συνέπεια, από την προσεχή συνεδρίαση της ΠΕΔ, αφού συζητηθεί εκτενώς το θέμα, ο κ. Βελισσαρίου, είπε ότι θα εξαχθεί ένα συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο θα προωθηθεί το αίτημα και η πρόταση των δήμων στην ΚΕΔΕ και στην κεντρική εξουσία. Ωστόσο, παρά τις αποφάσεις των δήμων, επεσήμανε ότι, “δεν αποκλείεται βέβαια η κυβέρνηση να καταθέσει δική της πρόταση αφού σε πρώτη φάση θα συσταθεί μία ρυθμιστική αρχή λιμένων, η οποία θα προτείνει συγκεκριμένες θέσεις στους δήμους, είτε αν επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα από τα υπαρκτά δίκτυα, είτε για να προβούν στις συγχωνεύσεις”. Όποια απόφαση και να ληφθεί, όπως σημείωσε κλείνοντας το θέμα, “σε ένα πράγμα είμαστε απόλυτοι. Η Αυτοδιοίκηση να έχει τον έλεγχό τους”.

Περί ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση αναλύθηκε και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορούσε στην ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ερμούπολης. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του αντίστοιχου θέματος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε πως πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν όσα επιβάλλει ο ευρωπαϊκός κώδικας για τα λιμάνια εθνικής σημασίας και άρα, και για εκείνο της Σύρου, με σκοπό να ελέγχονται, προκειμένου να είναι ασφαλή τα πλοία που πλησιάζουν και προσδένουν σε αυτό. Συγκεκριμένα ο κ. Βελισσαρίου εξήγησε πως, υπάρχουν τρία σχέδια ασφαλείας. Το ένα για το λιμάνι, το άλλο για το ναυπηγείο και το τελευταίο για τη ΣΕΚΑΒΙΝ.

Ωστόσο, σύμφωνα με υπουργική απαίτηση, ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές, βρίσκονται τμήματα στη χερσαία ζώνη που δεν ελέγχονται. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και οι άνθρωποι της ασφάλειας στο λιμάνι, να μεριμνούν όσον αφορά στις εν λόγω παρακείμενες περιοχές όπως ο Ταρσανάς ή το Καρνάγιο. Τα παραπάνω, σημείωσε και ο υπολιμενάρχης ενώ το θέμα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού η Αγγελική Πρίντεζη διαφώνησε, εμμένοντας στην πάγια θέση της παράταξής της, ότι ο χώρος της ελεγχόμενης στάθμευσης που συνδέεται με την προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων θα έπρεπε να λειτουργεί διαφορετικά και να προβλέπεται η αξιοποίηση άλλων χώρων στάθμευσης οχημάτων στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης. Απαντώντας στο σχολιασμό της, ο κ. Βελισσαρίου κατέστησε σαφές ότι οι επιλογές ήταν η πλήρης εκκένωση του χώρου ή η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, πρόταση, η οποία εν τέλει έχει επιλεγεί.

Να καταβληθούν μόνο οι οφειλές και όχι οι προσαυξήσεις

Εν κατακλείδι, συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της σύγκλισης των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου και το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών από την πλευρά του δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Εξαιτίας της προσφυγής που είχε καταθέσει δημοτική σύμβουλος αναφορικά με την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα χρήματα δεν μπορούσαν να καταβληθούν μέχρι στιγμής. Όπως όμως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος, ο δήμος θα αποπληρώσει τις οφειλές του, αφού πρώτα εκδοθεί η δικαστική απόφαση και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα “Διαύγεια”. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης” η προσφυγή απορρίφθηκε και άρα οι 95.000 ευρώ θα καταβληθούν άμεσα από το δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς το Λιμενικό Ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως η δημοτική αρχή θα ζητήσει εγγράφως να ληφθεί απόφαση ώστε να μην χρειαστεί να πληρωθούν οι προσαυξήσεις. Στο εν λόγω θέμα, θα επανέλθουν οι σύμβουλοι σύντομα σε επόμενη συνεδρίαση.