Μετά τις ΔΟΥ, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα Τελωνεία, σειρά έχουν οι Λιμενικοί Σταθμοί

"Καλλικράτης" και στο Λιμενικό Σώμα

Τη μία μετά την άλλη υπηρεσία αποψιλώνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του “εξαναγκαστικού” εξορθολογισμού, που έχουν τεθεί ως απαίτηση από την Τρόικα. Μετά από το προαναγγελθέν λουκέτο που αναμένεται να μπει στις ΔΟΥ των νησιών, παρά τις ηχηρές αντιδράσεις των τοπικών φορέων, αλλά και την κατάργηση υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, των Τελωνείων, των Νομικών Προσώπων των Δήμων κ.λπ, έρχονται αλλαγές και στους Λιμενικούς Σταθμούς των νησιών.

Η αναδιάταξη των Λιμενικών Αρχών, υπό την ονομασία “Καλλικράτης”, θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο Λιμενικό Σώμα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επέλθει ακόμη και κλείσιμο κάποιων Λιμενικών Σταθμών.

Ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις από την Κρήτη και την Εύβοια, ενώ σίγουρα αυτό το σχέδιο θα επιφέρει και άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στα νησιά.

Τις βασικές της αντιρρήσεις εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Κυκλαδίτης Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσαν χθες το απόγευμα και σχετική ερώτηση για το θέμα.

“Ανεπαρκές το σχέδιο”

Σοβαρές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο σχέδιο, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, (ΠΟΕΠΛΣ), η οποία το χαρακτηρίζει και ως ανεπαρκές.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, καταγράφοντας τις βασικές της ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας διαφώνησε ριζικά με την διαδικασία εκπόνησης και κατάρτισης σχεδίου “Αναδιάταξης των Λιμενικών Αρχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, πουθενά στο εν λόγω σχέδιο δεν αναφέρονται τα κριτήρια στα οποία στηρίχθηκε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, ενώ δεν αποσαφηνίζονται οι λόγοι για τους οποίους προκύπτουν τόσες άνευ ουσίας, όπως εκτιμάται, μετατάξεις Λιμενικών Σταθμών, αλλά και καταργήσεις.
Το κυριότερο ζήτημα όμως που προκύπτει, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΠΛΣ, είναι αν υπάρχουν οι εγγυήσεις διατήρησης των οργανικών θέσεων που θα προκύψουν από τις καταργούμενες υπηρεσίες.

“Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις με τη συρρίκνωση υπηρεσιών αφού το μέτρο αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιχειρησιακά ορθό με την εφαρμογή του σε άλλα ένστολα Σώματα, δημιουργώντας πολυδύναμες υπηρεσίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τον βαθμό αποτελεσματικότητας του Σώματος. Δεν θα σταθούμε στην ουσία της επιλογής συγκεκριμένων υπηρεσιών αφού θα μπορούσαμε να αντιτάξουμε δεκάδες ερωτήματα και προβληματισμούς, που μάλλον δεν θα μπορούν να απαντηθούν όπως π.χ. γιατί καταργείται υπηρεσία που στηρίζεται σε πορθμειακή γραμμή όταν διατηρείται η αντίστοιχη Λιμενική Αρχή από την άλλη πλευρά. Καθώς και γιατί δεν δίνονται επιτέλους στα Περιφερειακές Διοικήσεις οι αρμοδιότητες που θα έπρεπε να έχουν για να είναι αποτελεσματικές και παραγωγικές, καλύπτοντας έτσι τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Μήπως αυτό κρύβει κάποια σκοπιμότητα; Κρίνουμε ανεπαρκείς τις σχετικές προτάσεις, αφού εκ των προτέρων καμία ποιοτική ή άλλη αναβάθμιση των Υπηρεσιών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. δεν προσφέρουν, απεναντίας μειώνουν αισθητά την παροχή υπηρεσιών μας, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην αστυνόμευση και στην εν γένει αποτελεσματικότητα του Σώματος, δημιουργώντας επιπλέον πολλαπλά ή ανυπέρβλητα προβλήματα στου εργαζομένους του. Τέλος, πιστεύουμε ότι ανάλογες μελέτες θα πρέπει να γίνονται στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάταξης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. περιλαμβάνοντας τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την εκπαίδευση, την συνεργασία κλπ ώστε μέσα από ευέλικτες δομές και λειτουργίες να προκύπτει πλεόνασμα παραγόμενου έργου με ταυτόχρονη μείωση κόστους παραγωγής”, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Προβληματισμός και ανησυχία

13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη νησιωτική περιοχή της χώρας, ανάμεσά τους και ο Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, θέτοντάς του το συγκεκριμένο θέμα.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσουν την έντονη ανησυχία, αλλά και τον προβληματισμό που προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι επίκεινται άμεσα, καταργήσεις και μετατάξεις (υποβαθμίσεις) υπηρεσιών του Σώματος.

Μάλιστα, κάνουν αναφορά στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν η ΠΟΕΠΛΣ και η ΠΕΑΛΣ, τονίζοντας ότι ήδη έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και ενδεικτική λίστα με Λιμενικούς Σταθμούς, για τους οποίους προτείνεται η κατάργηση ή η «υποβίβασή» τους σε Λιμενικά Τμήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν συνεχώς νέα ονόματα προτεινόμενων Λιμενικών Σταθμών.

“Αυτές οι αναφορές, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι συγκεκριμένοι Λιμενικοί Σταθμοί προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους τόπους που λειτουργούν, εξυπηρετώντας τις ανάγκες μεγάλου αριθμού πολιτών, προσφέροντας ταυτόχρονα υπηρεσίες φύλαξης και αστυνόμευσης, εκτεταμένων γεωγραφικών περιοχών. Προβληματισμό, επίσης, προκαλούν τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ή που θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να καθοριστούν οι υπηρεσίες που θα μεταφερθούν, καταργηθούν ή «υποβιβαστούν» καθώς, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν προκύπτουν επιλογές με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλούν τον αρμόδιο υπουργό, να απαντήσει στο κατά πόσο ισχύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αν ναι, ποια η σκοπιμότητα της αναδιάρθρωσης και ποια είναι τα συγκεκριμένα οφέλη που θα εξασφαλιστούν από την υλοποίησή της. Με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια, επελέγησαν ή θα επιλεγούν οι υπό κατάργηση ή μετάταξη Λιμενικοί Σταθμοί, καθώς και η μεταφορά έδρας Περιφερειακών Διοικήσεων, καθώς επίσης και πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν στην εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς και στις δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, να αστυνομεύσει συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν από τους υπό κατάργηση Λιμενικούς Σταθμούς

Εάν επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, ότι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών γίνεται με διαδικασία εξπρές και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών και τέλος, εάν διασφαλίζονται οι οργανικές θέσεις και η εργασία του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση.

Ετικέτες: