Νέο «φιρμάνι» του Υπουργείου για αναγκαστικές μετακινήσεις εφοριακών από τα νησιά

Διαλύονται πριν συγχωνευθούν οι νησιωτικές Δ.Ο.Υ.

Επόμενο βήμα οι απολύσεις προειδοποιεί η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. -Απεργία εφοριακών στις 27-28/6
  • Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Μπορεί να ανεστάλη έως το τέλος καλοκαιριού η συγχώνευση ορισμένων Δ.Ο.Υ. στις Κυκλάδες, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις είναι δηλωτικές της ξεκάθαρης πρόθεσης του Υπουργείου να «αποδεκατίσει» το προσωπικό προτού καν ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσής τους.

Στις 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που είχε υποβληθεί κατά των υπουργικών αποφάσεων για τη συγχώνευση Δ.Ο.Υ. των Κυκλάδων στη Δ.Ο.Υ. «υποδοχής» της Σύρου. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κηρύχθηκε η διοικητική αναστολή των αποφάσεων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι Εφορίες σε Άνδρο, Τήνο, Κέα και Μήλο θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τότε με την ίδια δομική μορφή και τις ίδιες αρμοδιότητες που έχουν και σήμερα.

Υποχρεωτικές μετακινήσεις από νησιωτικές Δ.Ο.Υ.

Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ημέρες επικρατεί αναστάτωση στο προσωπικό των οικονομικών υπηρεσιών, μετά από έγγραφο που τους εστάλη από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το οποίο ζητούνται οι υποχρεωτικές μετακινήσεις των εφοριακών που υπηρετούν σε τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού, που μεταφέρονται σε άλλες Δ.Ο.Υ.

Το νέο «φιρμάνι» του Υπουργείου ενημερώνει τους υπαλλήλους ότι εντός δεκαημέρου τα εν λόγω τμήματα καταργούνται και συνεπώς οι ίδιοι θα πρέπει άμεσα να μετακινηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εφορία όπου θα υπάγονται. Ουσιαστικά, εφοριακοί που εργάζονται σε αυτά τα τμήματα των υπό συγχώνευση Εφοριών, πρέπει έως την 1η Ιουλίου, να μετακομίσουν στον τόπο όπου εδρεύει η Δ.Ο.Υ. στην οποία η δική τους υπηρεσία συγχωνεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται -προς το παρόν- και τα αντίστοιχα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού που λειτουργούν στις Δ.Ο.Υ. Νάξου και Σαντορίνης.

Αδιανόητη απόφαση

Ήδη σε πολιτικό επίπεδο οι πρώτες αντιδράσεις σημειώθηκαν από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, που χαρακτηρίζουν ως αδιανόητη την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων, αγνοώντας για μία ακόμη φορά την αρχή της εγγύτητας και της νησιωτικότητας. Όπως αναφέρουν, η απόφαση αυτή «μαρτυρά μια στρεβλή αντίληψη του Υπουργείου επί των υπαλλήλων του και πλήρη έλλειψη μέριμνας για τον ανθρώπινο παράγοντα». Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για προχειρότητα εκ μέρους του Υπουργείου, το οποίο, όπως σημειώνουν, δεν έχει προβλέψει πώς θα εξυπηρετούνται οι νησιώτες, ενώ εκτιμούν ότι τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα από αυτά που το Υπουργείο επιχειρεί να επιλύσει.

Τελεσίγραφο Εφοριακών

Να σταματήσει την αυθαιρεσία, την αδιαλλαξία και τη λογική της διοίκησης «με πρότυπα Σουλτάνου και όχι Υπουργών», καλεί τον Υπουργό Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ.), αναφερόμενη στις υποχρεωτικές μετακινήσεις από τις νησιωτικές Δ.Ο.Υ., στο κλείσιμο και συγχώνευση εφοριών, αλλά και στη διαφαινόμενη κατάργηση οργανικών θέσεων. Η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. δηλώνει την οργή και αγανάκτησή της από τη συνεχή «βίαιη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων» των εφοριακών, τη διάλυση τμημάτων και υπηρεσιών και τις συνεχείς οργανωτικές αλλαγές, διαμηνύοντας ότι αν ο Υπουργός δεν αλλάξει γνώμη, η Ομοσπονδία θα διακόψει πλέον κάθε σχέση και επικοινωνία, προαναγγέλλοντας επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά «εάν επιλέξατε τη σύγκρουση, την αναστάτωση και τη διάλυση, η ευθύνη για όσα επακολουθήσουν, θα είναι αποκλειστικά δική σας».

Όχι σε συγχωνεύσεις χωρίς κριτήρια

Πάντως, η πρόταση που έχει διατυπώσει διαπαραταξιακή επιτροπή της Ομοσπονδίας των εφοριακών για την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών είναι να εξακολουθεί να λειτουργεί τουλάχιστον μια Δ.Ο.Υ. σε κάθε νομό, αλλά σε κάποιους νομούς να υπάρξουν επί πλέον και άλλες, με συνδυασμό πληθυσμιακών, γεωγραφικών, εθνικών και οικονομικών-φορολογικών κριτηρίων. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία, προ της έκδοσης της απόφασης του Υπουργείου να μετακινήσει υπαλλήλους από συγκεκριμένα τμήματα, τόνιζε ότι όπου λειτουργεί Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να λειτουργούν όλα τα τμήματα, κάτι το οποίο, προφανώς, και δεν ελήφθη υπόψη.

Προ των πυλών και οι απολύσεις

Την ίδια ώρα, τόσο η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. όσο και σωματεία εφοριακών ανά την Ελλάδα κάνουν λόγο για επικείμενο «ψαλίδι» στο προσωπικό των Εφοριών, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο προεργασία για κατάργηση οργανικών θέσεων, που, προφανώς, οδηγεί σε απολύσεις.

Στις 13 Ιουνίου με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, συγκροτήθηκε η επιτροπή «για την υλοποίηση των αποφάσεων του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης» σχετικά με τις δράσεις αναδιάρθρωσης των οικονομικών υπηρεσιών που προγραμματίζονται και τον νέο οργανισμό του Υπουργείου. Έργο της Επιτροπής είναι η εκπόνηση του βασικού περιγράμματος της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, ο σχεδιασμός του νέου οργανογράμματος και η κατανομή των θέσεων του προσωπικού, ανά κατηγορία και κλάδο, στις νέες οργανικές μονάδες με βάση την οροφή των θέσεων που έχει υπολογιστεί για το Υπουργείο, ο προσδιορισμός των οργανικών θέσεων που πλεονάζουν και καταργούνται ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, καθώς και η εκπόνηση περιγραμμάτων θέσεων. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Επιτροπή οφείλει να έχει παραδώσει το έργο της μέχρι τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί σαρωτικές δομικές αλλαγές τόσο στην οργανωτική δομή όσο και στο προσωπικό των υπαρχουσών οικονομικών υπηρεσιών.

Απεργία στις 27-28 Ιουνίου

Ήδη οι εφοριακοί έχουν από τις 17/6 εξαγγείλει απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα με τα μέλη της Ομοσπονδίας να πραγματοποιούν περιοδείες στην Αττική, με έμφαση στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, και ειδικά στα μέλη του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, όπου, όπως έδειξαν προηγούμενες κινητοποιήσεις, σημειώθηκαν πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες.