Λύση επιχειρεί να δώσει στο πρόβλημα της πλατείας Ηρώων στην Απολλωνία Σίφνου η δημοτική αρχή

Αγωγές και εξώδικα για την πλατεία

- Αν. Μπαμπούνης: “Η πλατεία ανήκει στους κατοίκους του νησιού. Είναι αυτονόητο”- Εξώδικο από το Σύνδεσμο Σιφνίων για μία εκδήλωση

Μέσω της δικαστικής οδού θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο ζήτημα χρήσης της πλατείας Ηρώων στην Απολλωνία, ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης, αφού όπως αφήνει να εννοηθεί, όταν απευθύνεται στο Σύνδεσμο Σιφνίων, μοιάζει να μιλά σε ώτα μη ακουόντων.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων και υπό την καθοδήγηση δικηγόρου στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή το εξώδικο που απέστειλε ο Σύνδεσμος Σιφνίων προς το δήμαρχο και την πρόεδρο της ΔΗΚΕΣ (Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου), με το οποίο “απαγόρευε” τη χρησιμοποίηση της πλατείας για την προγραμματισμένη εκδήλωση “το άναμμα των αρχαίων πύργων” καθώς δεν είχε ζητηθεί η απαραίτητη άδεια.

Ανήκει στο Σύνδεσμο από δωρεά

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος επικαλούμενος - ορθά όπως δηλώνει ακολούθως και ο δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης – πως διατηρεί τους τίτλους ιδιοκτησίας, ακολούθησε τη νομική οδό και προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία μέσω της οποίας επεσήμανε ότι ο δήμος Σίφνου οφείλει όποτε επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την πλατεία, να ζητά από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου σχετική άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η πλατεία είχε περιέλθει στην κατοχή του Συνδέσμου μετά από δωρεά του Ιωάννη Μαυρομάτη προκειμένου να ανεγερθεί μνημείο Ηρώων στη μνήμη όσων έπεσαν για την πατρίδα. “Ο Σύνδεσμος Σιφνίων έστειλε εξώδικο με το οποίο επί της ουσίας απαγόρευε να χρησιμοποιηθεί η πλατεία Ηρώων στην Απολλωνία για μια προγραμματισμένη εκδήλωση την Κυριακή 23 Ιουνίου, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε κανονικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπούνης, λέγοντας ότι ο δήμος κάνει το αυτονόητο. Πραγματοποιεί εκδηλώσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και “δε θεωρούμε ότι πρέπει κάποιος να μας απαγορεύει τη χρήση ενός χώρου με ένα μνημείο που θα χρησιμοποιηθεί επί της ουσίας από τους κατοίκους”.

“Ο δήμος φροντίζει το χώρο”

Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Σίφνου, επισημαίνει ότι, “Ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι η πλατεία ανήκει στους κατοίκους της Σίφνου καθώς έχει ανεγερθεί το μνημείο Ηρώων, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή. Η εκδήλωση που έγινε, πραγματοποιείται επί έντεκα συναπτά έτη και παλαιότερα γινόταν στην περιοχή του Αρτεμώνα”.

Μάλιστα όπως συμπληρώνει, επί σειρά ετών, ο δήμος Σίφνου είναι εκείνος που έχει αναλάβει την περιποίηση και τη φροντίδα της πλατείας. “Εμείς φωταγωγούμε την πλατεία Ηρώων, προχωρούμε στην καθαριότητά της και στον ευπρεπισμό γενικώς του χώρου. Πρέπει να ζητήσουμε άδεια και γι αυτά; Θεωρούμε ότι η πλατεία ανήκει στους κατοίκους του νησιού. Είναι κάτι το αυτονόητο” σημειώνει χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι, “Νομικά μπορεί να έχουν τα μέλη του Συνδέσμου τους τίτλους ιδιοκτησίας που προέρχονται από τη δωρεά για την ανέγερση ενός μνημείου, όμως ο σκοπός επετεύχθη” και “ένα μνημείο είθισται να απευθύνεται στο ευρύ κοινό”.

Να περάσει στην ιδιοκτησία των κατοίκων

Ο Ανδρέας Μπαμπούνης δηλώνει πως επιθυμία τόσο του ίδιου όσο και της πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασαν στις 29 Ιουνίου, είναι να δοθεί τέλος στην υπόθεση με θετική έκβαση προς όφελος των κατοίκων. Ακριβώς γι αυτό, η δημοτική αρχή σύμφωνα με τις συμβουλές δικηγόρου, αποφάσισε με τη συναίνεση των δημοτικών συμβούλων να “βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο” αφού “δεν υπάρχει από την αντίθετη πλευρά”, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπαμπούνης “πρόθεση συμβιβαστικής λύσης”. Αρχικά, “αποφασίσαμε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα στο Σύνδεσμο Σιφνίων για να μην αντιμετωπίζουμε κάθε φορά πρόβλημα με τις εκδηλώσεις και στη συνέχεια θα προβούμε σε αγωγή”, τόνισε.

Κατά συνέπεια η επόμενη “ημέρα” από την πλευρά του δήμου, “μετά από το εξώδικο που μας έστειλε ο Σύνδεσμος Σιφνίων και κατηγόρησε εμένα και την πρόεδρο της ΔΗΚΕΣ (Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης) για διατάραξη της ιδιοκτησίας” είναι η δικαστική οδός, “για να δοθεί επιτέλους η πλατεία στον λαό της Σίφνου” τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.