Ο δήμαρχος Αμοργού Νικήτας Ρούσσος στην “Κοινή Γνώμη”

“Διαχειριζόμαστε μία πτωχεία”

Έργα με ευρωπαϊκούς πόρους και τουρισμός σε πρώτο πλάνο

Τον αέναο αγώνα για απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα στα νησιά από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση επισημαίνει ο δήμαρχος Αμοργού, Νικήτας Ρούσσος μέσω των δηλώσεών του στην “Κοινή Γνώμη”.

Ο δήμαρχος αναφέρει ως “τρικλοποδιά” στην προσπάθεια των δήμων τη μεγάλη γραφειοκρατική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε δήμος προκειμένου να υλοποιήσει μείζονος σημασίας έργα για την ανάπτυξη των νησιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, εκφράζει την ικανοποίησή του για την προώθηση των έργων που αφορούν στην κατασκευή νέου σχολείου στην περιοχή της Αιγιάλης αλλά και την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης στη Χώρα και τα Κατάπολα, λέγοντας ταυτόχρονα πως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κληθεί “να διαχειριστεί μία πτωχεία” καθώς οι κρατικές χρηματοδοτήσεις έχουν μειωθεί κατά 60%.

Παράλληλα, ο ίδιος, δίνει το στίγμα της τουριστικής κίνησης μέχρι στιγμής στο νησί, τονίζοντας ότι η προσοχή δεν πρέπει να στρέφεται μόνο στον τουρισμό αλλά και στη σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να απολαμβάνουν – έστω και μικρές – οικονομικές ανάσες πολλές επαγγελματικές τάξεις της Αμοργού.

“Ζούμε την ένδεια”

Μιλώντας αναλυτικά στην εφημερίδα, ο κ. Ρούσσος, τόνισε πως, “Εάν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, βεβαίως και δεν θα μπορούσαν γενικά οι δήμοι να προχωρήσουν σε έργα μέσα σε αυτή την ένδεια που ζούμε. Διαχειριζόμαστε μία πτωχεία”, σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αυτό το γεγονός απορρέει από “τη μείωση των επιχορηγήσεων από το κράτος προς τους δήμους κατά 60%. Επομένως, τα χρήματα που παίρνουμε επαρκούν μόλις για τη μισθοδοσία του προσωπικού”, επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, στηλιτεύει το γεγονός πως το “φάντασμα” της γραφειοκρατίας που απαιτείται για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, “καθιστά πολλές φορές την ένταξή τους, σχεδόν αδύνατη. Πολλές φορές εμείς διακινδυνεύσαμε να βρεθούμε εκτός ΕΣΠΑ εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας”, η οποία όπως υπογραμμίζει προκύπτει από “την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει τα όποια “αμαρτωλά” γίνονταν στο παρελθόν. Όμως υπάρχει απόσταση από το να ελέγξουμε κάτι, μέχρι να δημιουργήσουμε δυσκολίες πρόσβασης”, επεξηγεί χαρακτηριστικά.

Βιώνουν... το παράλογο

Ο δήμος Αμοργού αυτή την περίοδο “έχει σταθεί τυχερός” και “με πολλή προσπάθεια καταφέρνει να υλοποιεί σημαντικά έργα στο νησί” όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Ρούσσος. Ένα εξ αυτών είναι “η κατασκευή ενός συγκροτήματος σχολείων που περιλαμβάνει τα δημοτικά των τριών χωριών της Αιγιάλης” τονίζει, συμπληρώνοντας ότι “Από πέρυσι τα τρία σχολεία έχουν ενοποιηθεί σε ένα εξαθέσιο το οποίο επειδή δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος λειτουργεί σε διαφορετικά κτίρια. Οι τρεις πρώτες τάξεις στην Λαγκάδα, οι άλλες στον Ποταμό και το νηπιαγωγείο στα Θολάρια. Το εξαθέσιο σχολείο, το οποίο δημιουργήθηκε υποτίθεται για την περιστολή των δαπανών των σχολείων, έχει καταφέρει τελικά να τις εκτινάξει στα ύψη”, αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας το παράλογο της ιστορίας και λέγοντας συγκεκριμένα πως, αυτό οφείλεται “στη συνεχή μεταφορά των μαθητών από χωριό σε χωριό που προσθέτει έξοδα στο ήδη υπάρχον λειτουργικό κόστος”.

Παραχωρώντας περισσότερα στοιχεία, ο Νικήτας Ρούσσος, συμπληρώνει ότι, για την κατασκευή του, πολύτιμη στάθηκε η παρουσία της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας”, που παραχώρησε ένα οικόπεδο 11 στρεμμάτων. “Μου δίνεται η δυνατότητα πρώτη φορά να ευχαριστήσω δημόσια τον Ηγούμενο της Μονής αλλά και τον Μητροπολίτη μας” γιατί “χωρίς τη δωρεά δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα”. Ο προϋπολογισμός του έργου που προέρχεται από το ΕΣΠΑ ανέρχεται σχεδόν στα 3 εκατομμύρια ευρώ και το έργο δημοπρατείται στις 30 Ιουλίου. Εκτιμώντας το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να φιλοξενηθούν τα παιδιά σε αυτό, ο κ. Ρούσσος κάνει λόγο για απαραίτητη παρέλευση χρονικού διαστήματος δύο ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, επισκευαστικές εργασίες γίνονται και στο σχολείο της Χώρας.

Έργα για την υδροδότηση

Ένα ακόμη θετικό βήμα για το Κυκλαδονήσι, αποτελεί και η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης των περιοχών Χώρας – Καταπόλων. Επισημαίνοντας το πρόβλημα υδροδότησης που υπάρχει στο νησί, ο δήμαρχος σημειώνει ότι “η δεξαμενή της Χώρας είναι πολύ μικρή χωρητικότητας περίπου 300 κυβικών και πρέπει να είναι σε μόνιμη βάση τροφοδοτούμενη για να μπορέσει να λειτουργεί”. Μάλιστα, τονίζει ότι, “πέρυσι το καλοκαίρι κατεγράφησαν αρκετά προβλήματα που σχετίζονταν με την παλαιότητα του αγωγού που θα αντικατασταθεί”. “Τον Αύγουστο του 2012 ο αγωγός έσπασε πέντε φορές. Καταλαβαίνετε σε τι μπλέξιμο βρισκόμαστε. Ο αγωγός έχει δημοπρατηθεί και εντός των ημερών υπογράφουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και ξεκινούν οι εργασίες”, υπογραμμίζει.

Το συνολικότερο θέμα της υδροδότησης ωστόσο, σύμφωνα με όσα συμπληρώνει, θα αντιμετωπιστεί “σε σημαντικό βαθμό με την κατασκευή δύο αφαλατώσεων” ενώ προσθέτει πως “βασικό ρόλο διαδραματίζουν και οι δύο δεξαμενές χωρητικότητας 2.000 κυβικών που είναι σε στάδιο δοκιμασίας αυτή την περίοδο”. “Η χρηματοδότηση που αφορά στο συγκεκριμένο έργο, προέρχεται και αυτή από ευρωπαϊκούς πόρους” αναφέρει, ολοκληρώνοντας το εν λόγω θέμα.

Πτωτική αλλά όχι ανησυχητική τουριστική τάση

Πεδίο στο οποίο φαίνεται να επενδύει η Αμοργός αποτελεί και ο τουριστικός κλάδος. Ο Νικήτας Ρούσσος, σημειώνει ότι “Η Αμοργός τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολιστεί σε αυτό που καλείται τουριστικό προϊόν” όμως, αυτή η στροφή “έχει συνέπειες γιατί αμελείται ή εγκαταλείπεται η πρωτογενής παραγωγή και κυρίως τους δύο μήνες του καλοκαιριού” που όλα τα φώτα όπως εξηγεί, “πέφτουν στον τουρισμό”.

Ακράδαντη πεποίθηση του δημάρχου είναι πως “νησιά όπως η Αμοργός δεν μπορούν να αναπτυχθούν ερήμην της πρωτογενούς παραγωγής”. Σημειώνει δε, πως πρόκειται για δύο κλάδους που πρέπει να συνδέονται άρρηκτα, “ώστε να μπορούν όλες οι επαγγελματικές τάξεις του νησιού να αναπτύσσονται οικονομικά”.

Από την πλευρά του, ως “ελάττωμα” χαρακτηρίζει το γεγονός πως η Αμοργός έχει τουριστική ζωή “μόνο δύο μήνες το καλοκαίρι” και ειδικότερα Ιούλιο και Αύγουστο. Για τη φετινή σεζόν, σκιαγραφώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο της τουριστικής κίνησης, ο δήμαρχος αναφέρει, “Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόβλημα στην Αμοργό με επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο. Ο αριθμός των τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να υπερβαίνει τη ζήτηση και γι αυτό πιστεύω ότι δε θα φτάσουμε σύντομα σε άσχημο οικονομικά σημείο”. Εκείνο όμως που είναι εμφανέστατο “είναι πως παρατηρείται αρκετά μειωμένος ο αριθμός της επισκεψιμότητας την τρέχουσα σεζόν”. Ενδεικτικά ο κ. Ρούσσος παραθέτει ένα στοιχείο που “μεταφράζει” την τουριστική κίνηση έστω και με έμμεσο τρόπο. “Στην Αμοργό οι επισκέπτες συνήθως επισκέπτονται την Ιερά Μονή της Χοζοβιώτισσας. Πέρυσι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι επισκέπτες “άγγιζαν” τους 150 ανθρώπους ημερησίως. Φέτος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός έφτασε μόλις τα 75 άτομα”.

“Θεωρώ πάντως ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουν πληρότητα τα καταλύματα του νησιού”, προσθέτει, αλλά το ζήτημα όπως καθιστά σαφές παρακάτω, είναι ότι το οικονομικό πρόβλημα και η κρίση “θα αποτυπωθεί στις επιχειρήσεις εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα περισσότερο αφού οι τουρίστες δεν καταναλώνουν”. Κάτι άλλωστε που όπως ανέφερε, “δηλώνουν και οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων”.

Χωρίς φουρτούνες η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία

Όσον αφορά στο πεδίο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αμοργού, που σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό, ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα όπως στα άλλα νησιά. “Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι το κυρίαρχο ζήτημα για την επισκεψιμότητα. Αυτή τη στιγμή στην Αμοργό είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν γνωρίζω τί θα γίνει αργότερα αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό επίπεδο” τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι, “Συγκρίνοντας βέβαια την κατάσταση με τα υπόλοιπα νησιά, και έχοντας την καθημερινή σύνδεσή μας με τον Πειραιά μέσω της Blue Star Ferries θεωρώ ότι πρέπει να είμαι δίκαιος και να πω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο προς το παρόν”.

Ετικέτες: