Ακατάλληλο, αλλά 'ακριβοπληρωμένο' το νερό στη Μήλο

Τέλος, βάζει ο Δήμαρχος

Τέλος στην ακριβοπληρωμένη πώληση νερού, στοχεύει να βάλει ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Οι κάτοικοι του νησιού εδώ και πολλά χρόνια στην κυριολεξία “χρυσοπληρώνουν” την κατανάλωση του νερού, το οποίο έπειτα από σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη δημοτική αρχή, προμηθεύονται από μία ιδιωτική εταιρία την Αιολική Α.Ε.

Όμως ο “κόμπος έφτασε στο χτένι”, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήξη μεταξύ της συγκεκριμένης εταιρίας και του Δημάρχου, ο οποίος μάλιστα καταγγέλλει ότι δέχεται και “απειλές”.

Κόκκινο το νερό που βγαίνει από τις βρύσες

Το θέμα με την προμήθεια του νερού στις Κυκλάδες είναι ζωτικής σημασίας, παρ' όλο που αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα. Στα περισσότερα νησιά, ιδιαίτερα τα μικρά, η προμήθεια γίνεται με τη μεταφορά νερού με υδροφόρες, ενώ σε άλλα έχουν στηθεί και λειτουργούν, όπως λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης.

Στη Μήλο, έπειτα από μία απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η προμήθεια δόθηκε σε μια ιδιωτική εταιρία, η οποία έστησε ένα ολόκληρο μηχανισμό στο νησί για αυτό το σκοπό.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, κ. Δαμουλάκη, υπήρχε μία συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και του Δήμου για την τιμολόγηση της κατανάλωσης, η οποία όμως τώρα ανατρέπεται με τα νέα ζητούμενα που θέτει η Αιολική Α.Ε. Συγκεκριμένα, η τιμή ξεκινούσε από 1,8 ευρώ το κυβικό μέτρο, με την τιμή τώρα να εκτοξεύεται στα 2,17 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Αυτό σημαίνει ότι ότι και ο Δήμος, αλλά και οι καταναλωτές πληρώνουν “χρυσάφι” το συγκεκριμένο αγαθό.

Όμως εκτός αυτού, το νερό που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών, των ξενοδοχείων, αλλά και των ενοικιαζομένων δωματίων είναι κόκκινο, κάτι που όπως είπε ο Δήμαρχος “ο κόσμος καταναλώνει ένα νερό που δε θα έπρεπε να πληρώνει.

Από το 2011 ο κ. Δαμουλάκης στην προσπάθειά του να εξακριβώσει την αιτία που το νερό που καταναλώνεται είναι κόκκινο, ανέθεσε σε ένα μελετητικό γραφείο να κάνει μία έρευνα και η έρευνα κατέληξε ότι το νερό που βγαίνει από τις βρύσες είναι διαβρωτικό και όχι πόσιμο.

Το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Μετά από πολλές προσπάθειες του κ. Δαμουλάκη, εκπρόσωποι της εταιρίας, παραβρέθηκαν σε προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ήταν και πολύωρη, αλλά και επεισοδιακή. Η ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε μετά των εκπροσώπων της, κ.κ Λάμπρου, Ράλλη και Υφαντή , δεν αποδέχθηκε την “κατηγορία” για ακατάλληλο νερό, κατηγορώντας την εταιρία που έκανε τη μελέτη.

Ο Δήμαρχος κ. Δαμουλάκης πρότεινε και έγινε αποδεκτό, η ΕΥΔΑΠ Νήσων να αναλάβει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου του Δήμου στα θέματα ύδρευσης. Κυρίαρχο θέμα στην επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών, η οποία θα αρχίσει σε χρόνο και τόπο που θα οριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι το θέμα του προσδιορισμού της τιμής του νερού ανά κυβικό, αλλά και το ύψος της οφειλής του Δήμου Μήλου προς την εταιρεία.

Στην χθεσινή συνεδρίαση εντύπωση προκάλεσε, άλλη μια πρόταση του κ. Δαμουλάκη που έγινε δεκτή από το συμβούλιο ομόφωνα. Πρόκειται για αυτή που αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αφαλάτωσης.

“Ακατάλληλο το νερό, σκανδαλώδης η σύμβαση”

“Πόσιμο νερό δεν έχουμε και πρέπει αυτό να το πούμε. Αυτό το νερό δεν κάνει ούτε τα πεζοδρόμιά μας να καθαρίζουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμουλάκης, στην προσπάθειά του να μεταφέρει το πρόβλημα που εντοπίζεται στη Μήλο.

“Υπάρχει μία συμφωνία που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή με τη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία είναι σκανδαλώδης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η σύμβαση υπογράφηκε κάτω από την ανάγκη που υπήρχε για νερό. Εμείς θα κάτσουμε στο τραπέζι των “διαπραγματεύσεων” μαζί με την εταιρία, για να κάνουμε νέα συμφωνία μαζί της για την τιμή του νερού. Δεν μπορεί κανείς ιδιώτης που έχει πάρει επιδοτήσεις, που του έχει παραχωρήσει η Δήμος τεράστιες εκτάσεις για την εγκατάσταση των αφαλατώσεων, που έχει παραβιάσει τα πάντα, να τολμά να απειλεί ότι θα σταματήσει την παροχή του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν προς εκμετάλλευση και πώληση για να πλουτίζει κάποιος', δήλωσε ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης.

ΦΩΤΟ: milosvoice.gr

Ετικέτες: