Παντιέρα η πολιτιστική πρωτεύουσα

Παντιέρα η πολιτιστική πρωτεύουσα

Σε πόλεμο μεταξύ μιζέριας και πολιτισμού, εξελίχθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία ήρθε το θέμα για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, πλην της κ. Μαρίας Καζαντζάκη και του κ. Ανδρέα Τζίνη, δέχθηκαν την εισήγηση του Δημάρχου, κ. Γιάννη Δεκαβάλλα, εισήγηση η οποία όμως δεν περιείχε σαφή εικόνα, τόσο για τα οικονομικά όσα και για τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δημοσιοποιηθούν.

Ο κ. Δεκαβάλλας στην προσπάθειά του μάλιστα να πείσει όχι μόνο τους δημοτικούς συμβούλους να δεχθούν την εισήγησή του, αλλά και τους κατοίκους της Σύρου, επιστράτευσε ένα ακόμη “όπλο”. Δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στις επόμενες δημοτικές εκλογές σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, έστω και ως απλός δημοτικός σύμβουλος, προκειμένου το νησί να βγει δυνατό.

Θα απογειώσει ή θα προσγειώσει ανώμαλα τη Σύρο;

Ο κ. Δεκαβάλλας έκανε αναφορά σε όλα αυτά τα στοιχεία που αφορούν στο θέμα, στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέσω των δελτίων Τύπων που έχουν εκδοθεί από το Δήμο, σημειώνοντας ότι εάν αυτή η προσπάθεια ευοδωθεί, θα απογειώσει το νησί τουριστικά, αφού θα αλλάξουν τα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ ο Δήμαρχος πρότεινε τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της δημιουργίας του φακέλου για την υποψηφιότητα, ταυτόχρονα έπλεξε το εγκώμιο της συγκεκριμένης Γερμανικής εταιρείας που ανακάλυψε τη Σύρο και που ο εκπρόσωπός της είχε επισκεφθεί και συσκεφθεί με τους παράγοντες του νησιού, στις 11 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας θα στοιχίσει, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί, 25.000 ευρώ. Μάλλον μιλάμε για πρόχειρο διαγωνισμό για τα μάτια του κόσμου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση που έχει φτιάξει ήδη η Γερμανική εταιρία, βρίσκεται στα χέρια του Δήμου.

Επίσης, να σημειωθεί ότι στο ερώτημα πόσο είναι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο Δήμος για αυτό το σκοπό και από που θα το αντλήσει, ο Δήμαρχος δεν έδωσε σαφή απάντηση, επισημαίνοντας “ότι τα χρήματα θα βρεθούν”. Η Πάφος σύμφωνα με τα στοιχεία για τον συγκεκριμένο τίτλο, δέσμευσε 65.000 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δυστυχώς δεν έχει και τώρα αναγκάζονται οι αρχές να κάνουν περικοπές έργων.

“Να περιθωριοποιήσουμε τις αρνητικές φωνές”

Καθώς το θέμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας θα είναι το μόνο προεκλογικό όπλο του Δημάρχου και των συν αυτώ, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, γίνεται μία προσπάθεια αποκλεισμού όσων ζητούν στοιχεία που να ευσταθούν και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με το εγχείρημα, θεωρώντας τους ως επικριτές. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Δήμαρχος πρότεινε, μέσω «δημοκρατικών» πάντα διαδικασιών, να περιθωριοποιηθούν οι εκ των προτέρων αρνητικές φωνές, θέση την οποία ασπάστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Βεντούρης Πρίντεζης. “Είναι θετικό ότι έχει βρει απήχηση στον κόσμο αυτή η προσπάθεια και αυτή η πρόταση και από εδώ και πέρα σε εμάς μένει πόσο μπορούμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο, να περιθωριοποιήσουμε τις εκ των προτέρων αρνητικές φωνές που είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Κριτικές ασφαλώς πρέπει να γίνονται και είναι ευπρόσδεκτες, αλλά θα έλεγα καλύτερα αυτοί που είναι έτοιμοι να ασκήσουν κριτική, να περιμένουν να δουν την προσπάθεια και να αξιολογήσουν, να βαθμολογήσουν και να επικρίνουν στη συνέχεια”, δήλωσε ο κ. Δεκαβάλλας.