Περιορισμό δαπανών ζητούν από τους Δήμους τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών

Έρχεται νέα αύξηση δημοτικών τελών

  • Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2013 - 06:00

«Ψαλίδι» στους προϋπολογισμούς των Δήμων επιβάλλει η κυβέρνηση καλώντας τους να συντάξουν έναν «σφιχτό» προϋπολογισμό, που να περιορίζει τις δαπάνες στις απολύτως αναγκαίες, στο πλαίσιο της εφαρμογής περιοριστικής πολιτικής δαπανών για το 2014.

Στην από 31 Ιουλίου επείγουσα κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνεται ότι αν οι δαπάνες που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι λιγότερες από τα εκτιμώμενα έσοδα, οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα», εφαρμόζοντας αναπροσαρμογή των τελών για την καινούργια χρονιά.

Αυξήστε τα τέλη αν δεν φτάνουν τα έσοδα!

Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αποφασίσουν αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών προς τα πάνω, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι δημότες τους βρίσκονται ήδη σε δυσχερή οικονομική θέση, με πολλούς από αυτούς να μην μπορούν, ούτως ή άλλως, να καταβάλουν τις οφειλές τους. Αυτό το ίδιο το γεγονός καθιστά εξαιρετικά προβληματική την προοπτική βιωσιμότητας ενός προϋπολογισμού που θα βασιστεί σε αύξηση τελών, αφού, ουδόλως βέβαιο είναι ότι οι πολίτες θα είναι σε θέση να καταβάλουν τα νέα αυξημένα τέλη που προτείνονται.

Πάντως, η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει ρητώς ότι σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα του έτους 2013 για ανταποδοτικές υπηρεσίες (π.χ. ύδρευση, καθαριότητα, φωτισμό), εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας του έτους 2013, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το έτος 2014, επιφέροντας αύξηση αυτών. Έτσι, βάσει αυτής της λογικής, στην απόφαση επιβολής τελών θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγραφεί, μεταξύ άλλων, και η εκτίμηση εισπράξεων και δαπανών για το σύνολο του έτους 2013, η οποία υπολογίζεται με βάση τη χρονική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του έτους 2012.

Μείωση δαπανών ακόμη και για τους οικονομικά ασθενείς

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, δεδομένου ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταρτίσουν ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς εγγράφοντας σε αυτούς μόνο δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από έσοδα που αναμένεται πράγματι να εισπραχθούν, το Υπουργείο τονίζει την ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής δαπανών με υποχρέωση των ΟΤΑ να συγκρατήσουν τις δαπάνες αυτές στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Μεταξύ των δαπανών αυτών η απόφαση αναφέρει ενδεικτικά τις δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες, όπως σημειώνεται, πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και να εγκρίνονται «αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής τους εντός του ωραρίου εργασίας», τις δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ., καθώς και τις κάθε είδους προαιρετικές δαπάνες, όπως επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθημάτων σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, από τη μία προτείνονται αυξήσεις τελών στις οποίες είναι αμφίβολο αν οι πολίτες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και από την άλλη ο περιορισμός της οικονομικής μέριμνας των Δήμων ακόμη και για τους οικονομικά ασθενείς κατοίκους τους.