Συνέντευξη του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά

Με σημαία τα έργα

Με θερμή υποδοχή στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Τήνου, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς μίλησε για την πορεία του νησιού, την διεκδίκηση εκ νέου του Δήμου στις επικείμενες εκλογές, αλλά και για τα έργα που φέρνουν το νησί πρώτο σε απορροφητικότητα πόρων.

Κατά πόσο οι επιτυχίες της Τήνου, που την φέρνουν πρώτη σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων, θα αποτελέσουν την προεκλογική σημαία, στη νέα διεκδίκηση του Δήμου;

Σημαία δική μου θα είναι η ολοκλήρωση των έργων, διότι ξεκινήσαμε με μηδέν ενταγμένα έργα και έχουμε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα στο Νότιο Αιγαίο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την Τήνο. Αυτό προέκυψε από συστηματική δουλειά κυρίως των υπηρεσιών, τις οποίες στελεχώνουν νέοι άνθρωποι με μεγάλη διορατικότητα. Κύρια σημεία αυτής της επιτυχίας ήταν η σωστή ενημέρωση, η ωριμότητα των έργων και ο συστηματικός προγραμματισμός ώστε να ξέρουμε ποια ακριβώς έργα χρειαζόμαστε, τι προγράμματα θα ανοίξουν, τι μέτρα υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο και επ’ αυτών να γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία. Συγχρόνως μ’ ένα τεχνικό γραφείο που υποστήριζε αυτή την προσπάθεια, διότι εδώ που φτάσαμε θεωρείται απαραίτητη η τεχνογνωσία, οπότε έγινε η απαραίτητη σύμβαση και μέσα από αυτή τη συλλογικότητα που περιλάμβανε το όραμα της δημοτικής αρχής, τις εξειδικευμένες γνώσεις και τον προγραμματισμό πετύχαμε να ενταχθούν πάρα πολλά έργα.

Τα σημαντικότερα έργα για τα οποία υπερηφανεύεται ο Δήμος;

Τώρα εντάχθηκε μία νέα αφαλάτωση, ο βιολογικός, η ίδρυση του τρίτου δημοτικού σχολείου, το οποίο είναι το πιο σύγχρονο σχολείο των Κυκλάδων και η επέκταση το 1ου Δημοτικού σχολείου με όλο τον εξοπλισμός του. Επίσης το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων με την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον ΧΥΤΥ ώστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε. Εντάχθηκαν όλοι οι ΧΑΔΑ για αποκατάσταση, σε όλο το νησί μπήκε η ανακύκλωση η οποία θα ολοκληρωθεί έως του χρόνου, ενώ στον Πύργο εντάχθηκε και η κομποστοποίηση. Εντάχθηκε το κλειστό γυμναστήριο το οποίο ολοκληρώνεται, το κέντρο σίτισης που γίνεται σε συνεργασία με την Μητρόπολη και το οποίο τώρα εντάσσεται. Έτσι εκεί που η Τήνος ήταν ξεχασμένη από τον χάρτη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πλέον έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο.

Τι εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα των απορριμμάτων που επί μακρόν ταλαιπώρησε τον Δήμο, με καταγγελίες για λειτουργία παράνομων ΧΑΔΑ στο νησί;

Στο παρελθόν υπήρχαν καταγγελίες για λειτουργία παράνομης χωματερής, σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει ιδιώτης προς τον Δήμο, η οποία όμως αποκαταστάθηκε και τώρα πλέον με νόμιμες άδειες θα εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο ο δεματοποιητής απορριμμάτων όπως και ο προσωρινός χώρος αποθήκευσης των δεμάτων, με πόρους του ΕΣΠΑ. Πάντως οι ευθύνες στο θέμα των ΧΑΔΑ είναι ναι μεν όλων και Δημάρχων και κεντρικής διοίκησης, όμως δεν υπάρχει η βούληση από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας για επίλυση του θέματος των απορριμμάτων. Τις μεγαλύτερες ευθύνες σε αυτό το θέμα τις έχουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Μία προσπάθεια για να καταλήξουμε στο απροχώρητο ώστε ως «ιδανική» λύση να εμφανιστεί ο ιδιώτης.

Τι μέλλει γεννέσθαι με το λιμάνι της Τήνου που αποτελεί την μεγάλη αμαρτωλή ιστορία του νησιού;

Μεγάλες ευθύνες φέρουν όσοι έχουν χειριστεί το θέμα μέχρι σήμερα.

Προκαλέσαμε να έχουμε γνωμοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, η οποία είναι και η αρμόδια υπηρεσία που κρίνει ότι το λιμάνι είναι μη ασφαλές και το έργο είναι λάθος, δικαιώνοντας τους καπετάνιους για αυτά που υποστήριζαν όλα τα χρόνια, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι ένα μεγάλο τμήμα του ήδη κατασκευασθέντος και ατελείωτου εξωτερικού λιμενοβραχίονα πρέπει να απομακρυνθεί. Να μην ξεχνάμε ότι είναι ένα έργο που έχει δημοπρατηθεί δύο φορές. Έχει απενταχθεί το έργο αναγκάζοντας τη χώρα μας να πληρώσει και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση σήμερα.

Πιέζεται η Περιφέρεια, η οποία φέρει και την ευθύνη, να τελειώσει αυτή η ιστορία, καθώς το λιμάνι είναι και η μόνη πύλη του νησιού οπότε απαιτείται να αποκτήσει ένα ασφαλές λιμάνι.

Στο θέμα του τουρισμού τώρα, όπου η Τήνος καταγράφει κάθε έτος περίπου 1 εκ. αφιξοαναχωρήσεις, με το νησί να έχει έναν ιδιαίτερο τουριστικό χαρακτήρα.

Το ποσοστό αυτό είναι αληθές, εξαιτίας του προσκυνηματικού τουρισμού, που φέρνει τον κόσμο για μία ημέρα στο νησί, προσκυνά και φεύγει. Έχει το νησί την τιμή και την ευλογία να έχει η Τήνος τη Μεγαλόχαρη, που χαρακτηρίζει όλο το νησί, όμως από την πλευρά του Δήμου έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να αποδείξουμε ότι η Τήνος έχει και άλλες τουριστικές προοπτικές. Είναι το νησί τόσο της καταγωγής, όσο και έλξης καλλιτεχνών, ενώ διαθέτει μία εξαιρετική ενδοχώρα με 45 ενεργά χωριά, που έχει το κάθε ένα τη δική του ιδιομορφία, με φιλόξενους ανθρώπους. Η λογική που δουλεύουμε πλέον είναι να γίνονται στοχευμένες κινήσεις προβολής του νησιού.

Σκοπός μας δεν είναι να ανταγωνιστούμε τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Για το σκοπό αυτό προβάλλει στοχευμένες θεματικές ενότητες είτε αφορούν στον πολιτισμό είτε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και φυσικά στον θρησκευτικό τουρισμό.

Με τη νέα εκλογική αναμέτρηση στον ορίζοντα, οι ασχολούμενοι με την αυτοδιοίκηση, σε περίπτωση που θα διεκδικήσουν εκ νέου τις ψήφους των δημοτών, κατά πόσο θα απαρνηθούν τις πολιτικές στηρίξεις;

Εμένα προσωπικά ακόμα και ο χώρος από όπου προερχόμουν δεν με εκφράζει πλέον και σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις προηγούμενες δεν θέλω καμία πολιτική στήριξη. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όλοι συμβιβάζονται, στρογγυλεύονται καθώς όσα κάποτε είχες ως ιδανικά πλέον βλέπεις να τα ξεπερνάνε σε μία νύχτα για το τίποτα και την άλλη μέρα μπορεί να ξαναλένε τα ίδια πράγματα. Από την άλλη υπάρχει σκληρή αντίδραση προς τα έξω, καθώς μας πνίγει το άδικο και θα ήθελα να υπάρχει σκληρή αντίδραση από όλα τα νησιά. Όταν υπάρχει υποστελέχωση στην υγεία, όταν κλείνουν οι δομές είναι κάτι που αφορά όλα τα νησιά. Με κατοχυρωμένη τη νησιωτικότητα, στα χαρτιά, δίνονται απαντήσεις που όλες παραπέμπουν στην κρίση. Να μην ξεχνάμε ότι και το νησί, ακόμα και το πολύ μικρό των λιγοστών κατοίκων, έχει τα ίδια προβλήματα με την Αθήνα και αυτό δυστυχώς δεν το βλέπει κανείς. Οπότε πρέπει να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα, διότι φαίνεται να μας κοροϊδεύουν και δίνονται υπουργικές απαντήσεις που μας προσβάλουν.

Η πορεία και το μέλλον της αυτοδιοίκησης;

Ξεκινώντας από τον «Καλλικράτη» να πούμε ότι ήταν ανέτοιμο το κράτος να τον εφαρμόσει και μας έριξε σε μία βαρκούλα να ταξιδεύουμε μόνοι μας. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν και θετικά όπως στις συνενώσεις ΟΤΑ των νησιών. Υπάρχει μία τέτοια ισοπέδωση της αυτοδιοίκησης που γεννά ερωτηματικά στο κατά πόσον είναι στοχευμένο όλο αυτό. Είμαι υπέρ όλων των μέτρων που αφορούν στη διαφάνεια αρκεί αυτά να μη δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των Δήμων. Διαφωνώ στα μέτρα που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο Δήμος και στην απαξίωση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να παρουσιάζονται όλοι οι Δήμαρχοι ως κλέφτες. Σαφώς υπάρχουν και αυτοί που τα παίρνουν όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό το τσουβάλιασμα είναι στοχευμένο ώστε να φανεί ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση δεν είναι οι βουλευτές και η κεντρική διοίκηση αλλά η αυτοδιοίκηση. Από την άλλη πλευρά οι συλλογικοί φορείς της αυτοδιοίκησης δεν στάθηκαν στο ύψος τους σε αυτή την περίπτωση. Προσπαθούν να στρογγυλέψουν και να συμβιβάσουν τα πάντα, γεγονός στο οποίο διαφωνώ. Μετά από 22 χρόνια στην αυτοδιοίκηση έχω το μεράκι να συνεχίσω ώστε όλα όσα καταφέραμε με την ομάδα που με βοηθά και με όλους του Τηνιακούς να συνεχίσουμε για να ολοκληρωθούν όλα όσα θα αλλάξουν το νησί.