SOS από τους Οικολόγους Πράσινους για το νερό στα νησιά

Με σημαντική καθυστέρηση το Αιγαίο

  • Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) για τα νησιά του Αιγαίου, κρούουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με επιστολή που απευθύνουν προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Με την κατάρτιση των εν λόγω Σχεδίων η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας, η διαδικασία διαβούλευσης 2000/60/ΕΚ άρχισε στις 15/10/2011 παρά το γεγονός ότι αρχικός στόχος της Οδηγίας ήταν η ολοκλήρωση των σχεδίων έως το 2009 και η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων με στόχο την επίτευξη καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας νερού για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα οικοσυστήματα μέχρι το 2015.

Ζωτικής σημασίας το Σχέδιο για το Αιγαίο

Στην επιστολή, την οποία συνυπογράφουν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, Νίκος Χρυσόγελος, και οι εκπρόσωποι του κινήματος, Χριστίνα Ευθυμιάτου για τις Κυκλάδες και Δημήτρης Γρηγοριάδης για τα Δωδεκάνησα, επισημαίνουν στους αρμοδίους ότι πρέπει άμεσα να εκκινήσει ένας ρεαλιστικός διάλογος αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης του νερού στα νησιά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν ότι το Αιγαίο αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο προβληματικές περιοχές της χώρας σε ό,τι αφορά τους υδατικούς πόρους, ενώ το ΣΔΛΑΠ της περιοχής αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά, καθώς βρίσκεται ακόμα σε φάση εκπόνησης η αρχική μελέτη.

Να γίνει ουσιαστική διαβούλευση

Όπως αναφέρουν, στα νησιά του Αιγαίου «με τα τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι ακόμα πιο αναγκαία η αποτελεσματική καταγραφή της κατάστασης των υδάτινων σωμάτων ως προς τα ποιοτικά και τα ποσοτικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να καταστεί εφικτός ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτων, και να προταθούν μέτρα σκόπιμα και βιώσιμα», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διοργανωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης σε κεντρικά νησιά, όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμα από την πλειοψηφία του νησιωτικού πληθυσμού ώστε ο διάλογος με θεσμικούς, αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και με τους πολίτες να είναι ουσιαστικός και ρεαλιστικός.

Δεδομένου, όπως αναφέρουν, ότι ο θεσμός της Επιτροπής Διαβούλευσης στο πλαίσιο των Περιφερειών δεν έχει ενεργοποιηθεί ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των Πρασίνων ζητούν να μην επαναληφθεί μια τυπική διαδικασία συνεδρίασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο η διαχείριση των υδάτων.

Οι εκπρόσωποι των Πρασίνων δίνουν έμφαση στην αναγκαιότητα των ΣΔΛΑΠ για τα νησιά, στα οποία η επάρκεια και η ποιότητα του νερού είναι προβληματικές, το κόστος συχνά απαγορευτικό και τα υλοποιημένα έργα άλλα δεν επαρκούν και άλλα παρουσιάζουν αστοχίες.