Μπλοκαρίστηκε η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στη Σχοινούσα

Η γραφειοκρατία καλά κρατεί

Ιστορίες καθημερινή τρέλας βιώνουν οι νησιώτες και ειδικότερα οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το “τέρας” της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών της Αθήνας.

Οι υποσχέσεις για απλούστευση των διαδικασιών δεν έχουν γίνει πράξη, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται έργα υψίστης σημασίας για τα μικρά νησιά.

Ένα τέτοιο πρόβλημα βιώνει το τελευταίο διάστημα και η Σχοινούσα, η οποία δεν μπορεί να πάρει άδεια για τη λειτουργία της δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης, επειδή κάποιοι “καρεκλοκένταυροι” των υπουργείων....βγάζουν αποφάσεις από μακριά.

Ξοδεύονται εκατομμύρια στη μεταφορά νερού

Την ώρα που η χώρα περνά την χειρότερη οικονομική της κρίση, την ώρα που οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν γονατίσει από τα ασφυκτικά μέτρα, την ώρα που η υγεία και η παιδεία πληρώνουν τα “σπασμένα”, την ώρα που η ανεργία έχει χτυπήσει “κόκκινο”, κάποιοι συνεχίζουν να λειτουργούν σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Ενδεικτικό παράδειγμα της σπατάλης χρημάτων, είναι τα εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει κάθε χρόνο το κράτος στην υδροδότηση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Και ενώ, βάση της λογικής, θα έπρεπε να μπει φρένο σε αυτή την κατασπατάληση, το κράτος κάνει ότι είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα μέσω των γραφειοκρατικών διαδικασιών των υπηρεσιών των υπουργείων, βάζουν “φρένο” στις εγκαταστάσεις των μονάδων αφαλατώσεων, βασιζόμενοι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, θέτοντας σε ταλαιπωρία τους νησιώτες, αλλά και τους αιρετούς, οι οποίοι προσπαθούν μάταια να ξεμπλοκάρουν το “κουβάρι”.

Η ιστορία της Σχοινούσας

Στη Σχοινούσα λειτουργεί μία μονάδα αφαλάτωσης. Η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής εγκατέστησε μία δεύτερη μονάδα στο σημείο που βρίσκεται η πρώτη. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο μονάδες είναι 10 μέτρα.

Και ενώ η πρώτη λειτουργεί, η δεύτερη δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι έτσι θέλει το κράτος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, για να λειτουργήσει η αφαλάτωση, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η απόφαση νομιμοποίησης των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Έτσι και προκειμένου να εκδοθεί η παραπάνω απόφαση, η Κτηματική Υπηρεσία, απέστειλε το έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με σκοπό να αποφανθεί για το θέμα.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα το θέμα να έχει μπλοκαριστεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και οι κάτοικοι της Σχοινούσας, μάταια να περιμένουν να λειτουργήσει η αφαλάτωση.

“Το “τέρας” όχι μόνο υπάρχει, αλλά μας βάζει και τρικλοποδιές”

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ενημερώθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί.

Ο κ. Μαχαιρίδης, έψαξε, έμαθε και έκανε τις ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να βρει τη λύση του προβλήματος.

Όμως, δυστυχώς για άλλη μια φορά, ανακάλυψε ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη γραφειοκρατία που καλά κρατεί.

“Έχει γίνει κατασκευή η νέα μονάδα, από χρηματοδότηση του υπουργείου Αιγαίου. Έχει γίνει η εγκατάσταση από την εταιρία. Η απόσταση που χωρίζει την νέα μονάδα από την παλιά είναι μόλις 10 μέτρα. Ζήτησε λοιπόν ο Δήμος να συνδεθεί η νέα μονάδα με τον αγωγό που τροφοδοτεί την πρώτη αφαλάτωση. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται έγκριση από την Κτηματική Υπηρεσία. Υποβλήθηκε το αίτημα στη Σύρο, αλλά η Κτηματική έστειλε το αίτημα στην Αθήνα. Στην Αθήνα που πάνε οι υποθέσεις μπλοκάρονται και έτσι μπλοκάρισε και αυτή με το αιτιολογικό ότι πρέπει “να νομιμοποιηθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σχοινούσα και εφ΄ όσον νομιμοποιηθούν θα ζητήσουν και αυτοί με τη σειρά τους, να πάρουν έγκριση για την σύνδεση με τον αγωγό που ήδη υπάρχει. Μιλάμε καθαρά για υπερβάλλον ζήλο κάποιων υπηρεσιών, είναι ένα γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο μπλοκάρει τα πάντα και που εδρεύει στην Αθήνα. Το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 300.000 ευρώ για μεταφορά νερού στη Σχοινούσα και νομίζω ότι από τις ενέργειές τους, επιθυμούν να συνεχίσουν να καταβάλλονται αυτά τα χρήματα. Αυτό είναι το κράτος μας και η γραφειοκρατία της Αθήνας”, δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης.

Ο Περιφερειάρχης εμφανώς αγανακτισμένος επισήμανε ότι προσπαθούν κάποιοι οι οποίοι έχουν άγνοια, να τινάξουν στον αέρα τα έργα “Το κράτος της Αθήνας, το οποίο κρύβεται βεβαίως πίσω από την ανωνυμία, τινάζει τα πάντα στον αέρα. Δεν τους νοιάζει να πάει στο ανάθεμα η χώρα. Όταν ρώτησα τον αρμόδιο υπάλληλο να μου πει που είναι η Σχοινούσα, εκείνος δεν ήξερα και παρ' όλα αυτά αποφασίζει για το συγκεκριμένο νησί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηματικής Υπηρεσίας. Δε γνωρίζουν που είναι τα νησιά, αλλά αυτοί αποφασίζουν λες και έχουν περισσότερες ευαισθησίες από εμάς και σε ότι αφορά το περιβάλλον, τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά και σε οτιδήποτε”.