Στο προσκήνιο το ζήτημα της επάρκειας ή μη του δικτύου υδροδότησης στη Μήλο την υψηλή τουριστική σεζόν

Αυξημένη ζήτηση νερού που ξεπερνά τις “αντοχές”

Δηλώσεις δημάρχου, Γ. Δαμουλάκη για το σοβαρό θέμα που απασχολεί το νησί

Τα οφέλη της υψηλής τουριστικής σεζόν μπορεί να είναι σημαντικά σε πολλά επίπεδα, ωστόσο, στο νησί της Μήλου η αυξημένη κίνηση, οδήγησε μοιραία σε αυξημένη ζήτηση νερού, με αποτέλεσμα να έρχεται στο προσκήνιο η ανεπάρκεια... του δικτύου υδροδότησης στον τόπο.

Σύντομες κι εκ περιτροπής διακοπές νερού σε αρκετές περιοχές του νησιού εκτιμώνται εμμέσως ως μία “προσωρινή” λύση στο πρόβλημα εκ μέρους της Αιολικής Μήλου, η οποία στο περιεχόμενο λιτής ανακοίνωσής της, κάνει λόγο για “συντηρητική διαχείριση των αποθεμάτων του νερού”.

Το ζήτημα της έλλειψης επαρκούς ποσότητας νερού παρατηρήθηκε εντονότατα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οπότε και το νησί έχει υποδεχθεί περισσότερους από 40.000 επισκέπτες όπως σημειώνει ο δήμαρχος, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος δίνει τις δικές του απαντήσεις σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τον “δείχνουν” ως υπεύθυνο για την ανυπαρξία ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα.

Θα πρέπει να τονισθεί πως, τα τελευταία 24ωρα στη Μήλο έχουν εκδοθεί από την πλευρά δύο πολιτών – επιχειρηματιών ανακοινώσεις, οι οποίες επισημαίνουν πως, δεν χωρά καμία δικαιολογία για το πρόβλημα και δη σε επίπεδο πρόβλεψης των αυξημένων αναγκών ζήτησης την κορυφαία τουριστική περίοδο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις “ευθύνες” και τη μέριμνα από την πλευρά του δημάρχου.

 

Έντονη ανησυχία, παράπονα κι ευθύνες

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για διακοπές νερού σε συγκεκριμένες περιοχές και δη εκτός του κέντρου του Αδάμαντα, οι οποίες σημειώνεται πως, έμειναν χωρίς υδροδότηση από το βράδυ της 13ης Αυγούστου έως και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με ένα “μικρό διάλλειμμα λίγων ωρών”. Διαπίστωση μερίδας πολιτών είναι πως αυτή η κατάσταση πέραν του ότι δεν εξυπηρετεί το νησί και τους μόνιμους κατοίκους, προκαλεί προβλήματα σε επιχειρήσεις και κυρίως τουριστικού χαρακτήρα, ενώ κατά κάποιο τρόπο δυσφημίζει και το νησί. Θα πρέπει να συμπληρωθεί μάλιστα πως, δημοσίως πολίτες υποστήριξαν πως, η τοποθέτηση δεύτερου αγωγού στην αφαλάτωση για την επαρκή υδροδότηση όλων των περιοχών (και προς τα Πολλώνια), υποτίθεται πως θα έλυνε το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας μάλιστα και δημόσιες αναφορές αιρετών προσώπων όπως και του δημάρχου εντός δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με το ότι η συνολική λειτουργία της θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και τις ανάγκες της γειτονικής Κιμώλου.

Με φόντο την επίσημη ανακοίνωση της Αιολικής Μήλου, η οποία παρατίθεται ακολούθως, εκφράστηκε εντόνως στο νησί η ανησυχία σχετικά με τη μη ομαλή κάλυψη όλων των αναγκών υδροδότησης δεδομένης της αυξημένης επισκεψιμότητας που καταγράφεται στο νησί κατά την τρέχουσα περίοδο.

 

Αιολική Μήλου: Η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί αδιάλειπτα σε πλήρη δυναμικότητα

Εκ μέρους της Αιολικής Μήλου εκδόθηκε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας υπογραμμίζεται η ανάγκη συντηρητικής διαχείρισης αποθεμάτων νερού από την πλευρά των αρμοδίων, ενώ ταυτόχρονα “αναγνωρίζεται” η ορθολογική χρήση του νερού εκ μέρους των επισκεπτών. Αυτούσιο το περιεχόμενο της εν λόγω ανακοίνωσης, έχει ως εξής: “Για λόγους πληρότητας της ενημέρωσης, πληροφορούμε τους καταναλωτές ότι η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί αδιάλειπτα όλο το εικοσιτετράωρο στη πλήρη δυναμικότητά της, τροφοδοτώντας απρόσκοπτα το δίκτυο υδροδότησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ασυνήθιστα υψηλές ακόμα και για την εποχή καταναλώσεις των τελευταίων ημερών. Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών με συνδυασμό με τις καταναλώσεις ρεκόρ που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες θεωρούμε ότι είναι φρόνιμο εκ μέρους του Δήμου, δεδομένης της περιορισμένης αποθηκευτικής δυνατότητας των δεξαμενών, να εφαρμόσει προληπτικά συντηρητική διαχείριση των αποθεμάτων νερού, ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην υδροδότηση και σε κάθε περίπτωση επικροτούμε την ορθολογική χρήση νερού από τους καταναλωτές, ειδικά τη μικρή χρονική περίοδο του Αυγούστου που παρουσιάζεται έξαρση της ζήτησης. Για την Αιολική Μήλου - Κωνσταντίνος Στρούτζας (Μηχ/γος Μηχ/κος ΕΜΠ)”.

 

Αδυναμία προληπτικού σχεδιασμού

Η επιχειρηματολογία της Αιολικής Μήλου αναφορικά με όσα παρατηρούνται στο νησί το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με ζητήματα υδροδότησης έλαβε δημοσίως απάντηση από την πλευρά τουριστικού επιχειρηματία του νησιού, ο οποίος έδωσε τη δική του “ερμηνεία” στο σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από ανακοίνωση, το γεγονός της μη κάλυψης των αναγκών και οι αιτίες του εν λόγω προβλήματος αποδίδονται “σε αδυναμία προληπτικού σχεδιασμού εκ μέρους των ιθυνόντων”. Όπως επισημάνθηκε, η όποια αύξηση σε επίπεδο επισκεψιμότητας μπορεί να υπολογισθεί ως έναν βαθμό αφού τα τελευταία κυρίως χρόνια καταγράφεται μία αυξητική τάση του τουρισμού, γεγονός που μοιραία αυξάνει και τη ζήτηση νερού στο νησί. Ο τουριστικός επιχειρηματίας σημείωσε δε, πως, η ορθολογική χρήση στα καταλύματα είναι δεδομένη καθώς οι ένοικοι των δωματίων συνήθως βρίσκονται στα καταλύματα πρωινές ώρες (07.00 – 09.00) και απογευματινές ώρες (17.00 – 20.00).

Βάσει των ανωτέρω, ο τουριστικός επιχειρηματίας κατέστησε ξεκάθαρο πως, το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα η “αδυναμία προληπτικού σχεδιασμού”.

 

Γ. Δαμουλάκης: Το θέμα είναι πως δεν έχει ξεμείνει κανείς

Στηριζόμενος στην επίσημη θέση της εταιρείας για τη βλάβη που προέκυψε σε μία αντλία της αφαλάτωσης, ο δήμαρχος, Γεράσιμος Δαμουλάκης προχωρά σε τοποθέτηση επί του θέματος, τονίζοντας πρωτίστως, πως, τα ζητήματα επάρκειας απασχολούν τη Δημοτική Αρχή κι ως εκ τούτου θα αποτελέσουν εκ νέου θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως εξήγησε, εκ μέρους της εταιρείας, γνωστοποιήθηκε πως, “λόγω της έντονης παρατεταμένης θαλασσοταραχής μία από τις αντλίες αναρρόφησης του θαλασσινού ύδατος παρουσιάζει βλάβη, η οποία έχει συνέπεια τη μείωση της παραγωγής ημερήσιας ποσότητας νερού σε ποσοστό - κατά προσέγγιση – 15%, κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένη ποσότητα νερού κατά 450 κυβικά. Αυτό το γεγονός καθώς και ζητήματα σχεδιασμού του δικτύου υδροδότησης, όπως όμως και η μη ολοκλήρωση – έως σήμερα - του τελευταίου έργου υδροδότησης για τις περιοχές της Πλάκας, της Τρυπητής και τμήματος του Τριοβασάλου έχουν ως συνέπεια τη μη ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων κι επισκεπτών. “Η μονάδα αφαλάτωσης έχει υποστεί ζημιά. Το θέμα είναι πως δεν έχει ξεμείνει κανένας από νερό” σημείωσε κατηγορηματικά ο κ. Δαμουλάκης αναγνωρίζοντας πως, πρέπει να εξευρεθεί λύση για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη επάρκεια νερού “ίσως και από άλλη εταιρεία” αφού την καλοκαιρινή περίοδο οι ανάγκες είναι τεράστιες. Ο ίδιος, σημείωσε πως το θέμα θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση αλλά και προς τους επικριτές του πως, η Δημοτική Αρχή μεριμνά, κάτι που αποδεικνύεται και από την υποβολή προτάσεων σε τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ για ζητήματα που σχετίζονται με την υδροδότηση του νησιού.

Ο κ. Δαμουλάκης θέλησε να κλείσει την αναφορά του, λέγοντας πως, σε κάθε περίπτωση ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επιχείρηση καθώς τόσο το κόστος είναι ασύμφορο, όσο όμως και η έλλειψη προσωπικού δεν θα ευνοούσε το σενάριο άλλων πλευρών σχετικά με δημοτική λειτουργία της αφαλάτωσης. Τέλος, αναφορικά με “αντιπολιτευτικού χαρακτήρα αιχμές” που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος δε θεώρησε χρήσιμο να τοποθετηθεί, επιλέγοντας να “απαξιώσει” την κριτική σχετικά με τη “μη τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων”, τονίζοντας μόνον πως, “όσοι δεν γνωρίζουν να μη μιλούν”.