“Ανοίγει” ο φάκελλος “νερό” από το δήμο Κιμώλου

“Πλημμυρίσαμε” από πικρία

- Παρέμβαση του Γεράσιμου Θεόδωρου Μαγκανιώτη στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το έργο της αφαλάτωσης που εκκρεμεί - “Από τον Ιανουάριο έχουμε “ξεμείνει τρεις φορές”, δηλώνει ο δήμαρχος

Αγανάκτηση, προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει ο δήμαρχος Κιμώλου, Γεράσιμος Θεόδωρος Μαγκανιώτης, σχετικά με το ζήτημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών, στην επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη.

“Γιατί να βαδίζουμε σημειωτόν”, ρωτά μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκανιώτης στο ζήτημα που αφορά στην κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην Κίμωλο, όταν μάλιστα το νησί ήδη έχει “στερέψει” από νερό τρεις φορές από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα.

Υπαρκτό το πρόβλημα

Ο κ. Μαγκανιώτης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και εξήγησε ότι η εν λόγω έγγραφη παρέμβαση προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου, κοινοποιήθηκε και στους τρεις βουλευτές του νομού προκειμένου να γνωρίζουν το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει η Κίμωλος. Ο δήμαρχος μάλιστα τόνισε ότι το πρόβλημα κινδυνεύει να γίνει μεγαλύτερο λόγω της έλευσης επισκεπτών στο νησί κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. “Το χειμώνα είμαστε 900 άτομα και το καλοκαίρι φτάνουμε τους 2.000 ανθρώπους. Από τις αρχές Ιανουαρίου, το νησί “ξέμεινε” από νερό τρεις φορές”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκανιώτης, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι στιγμής η υδροδότηση των άνυδρων νησιών, όπως και της Κιμώλου γινόταν με βαποράκι. “Το χειμώνα δεν εισπράττω πολλά παράπονα από τους κατοίκους αλλά ανησυχούμε λόγω της καλοκαιρινής περιόδου” σημειώνει ο ίδιος στη συνέχεια, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως, “είναι σημαντικό να προχωρήσει το έργο” ώστε να πάρουν ανάσα οι κάτοικοι.

“Να μπουν οι υπογραφές”

Μιλώντας αναλυτικότερα για το σοβαρό ζήτημα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όσες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την κατασκευή και τη λειτουργία αφαλάτωσης, ένα έργο για το οποίο ναι μεν έχουν ακούσει υποσχέσεις, αλλά δεν έχουν διαπιστώσει πράξεις ακόμη οι νησιώτες. “Από πέρυσι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να προμηθεύσει τα άνυδρα νησιά με μονάδες αφαλάτωσης. Μας είχαν πει ότι μέχρι το καλοκαίρι το έργο θα είναι έτοιμο. Απ΄ ό,τι πληροφορηθήκαμε, θα καθυστερήσει εν τέλει. Το μόνο που μας έχουν φέρει είναι το κοντέινερ για την αφαλάτωση που θέλουμε να φτιάξουμε και η οποία θα λειτουργεί με τη μέθοδο αντίστροφης όσμωσης”, υπογραμμίζει.

Ακόμη, ο κ. Μαγκανιώτης τονίζει πως έχει βρεθεί προμηθευτής αλλά, “εκκρεμεί η υπογραφή και απ΄ ό,τι φαίνεται δε θα έχουμε αφαλάτωση ούτε αυτό το καλοκαίρι”, διαπιστώνει. “Πιστεύαμε ότι μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο θα ξεκινούσαμε. Όμως αν δεν υπάρχει η υπογραφή ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία και τον προμηθευτή, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Έως το καλοκαίρι το βλέπω αδύνατον. Να θυμάστε ότι τίποτα δε θα έχει γίνει. Αυτό που ζητάμε είναι να επισπευθούν οι διαδικασίες μέσω της παρέμβασης που κάναμε” εξηγεί.

Επιστολή αγανάκτησης

Ο δήμαρχος Κιμώλου, μέσω της επιστολής του, δηλώνει με σαφήνεια πως η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο μη περαιτέρω και “πρέπει να δούμε την αλλαγή”. Αυτούσια η θέση του προς τον κ. Σπαλάνη, έχει ως εξής: “Κύριε Γενικέ, ανοίγοντας το φάκελλο “Νερό” από το έτος 2007 όταν αναλάβαμε την τότε Κοινότητα Κιμώλου, μέχρι σήμερα που υπηρετούμε το Δήμο Κιμώλου, τα μόνα τα οποία μας πλημμύρισαν είναι η πικρία, η αγανάκτηση, η λύπη και τα άπειρα Γιατί. Γιατί η εναλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας το 2008 να ανακαλέσει την πρόταση του προκατόχου της (2007); Γιατί η εναλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας το 2010

να ανακαλέσει την πρόταση του προκατόχου της (2009); Γιατί η εναλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας το 2011 να ανακαλέσει την πρόταση του προκατόχου της (2010); Γιατί η εναλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας το 2012 να ανακαλέσει την πρόταση του προκατόχου της (2011); Γιατί μετά την τελευταία υπόδειξή σας και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου τα βήματα υλοποίησης αυτής να έχουν ρυθμό σημειωτόν; Γιατί τα μικρά και άνυδρα νησιά να μην μπορούν να ανασάνουν; Γιατί τόση και τέτοια αδιαφορία και δυστοκία; Γιατί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου σας να επιβαρύνεται με δυσβάστακτα ποσά; (Δηλαδή να κοστίζει το κυβικό 12,00 και πλέον ευρώ, όταν η μελέτη επισημαίνει ότι με την δημιουργία Μονάδας Αφαλάτωσης στο νησί μας, το κόστος ανά κυβικό δεν θα υπερβαίνει τα 3,00 ευρώ).

Κύριε Γενικέ, ακράδαντα πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούμε να γίνουμε η αλλαγή

την οποία θέλουμε να δούμε”.