Σε σκάνδαλο και παράνομες αποφάσεις εμπλέκει δημοσίευμα το Δήμαρχο Φολεγάνδρου

Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη

Μπλεγμένο σε σκάνδαλο ή καλύτερα σε υποθέσεις παρανομίας, εμπλέκει δημοσίευμα το Δήμαρχο Φολεγάνδρου, Ελευθέριο Βενιό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Δήμαρχος καλύπτει παρανομίες που έχουν να κάνουν με καταστήματα του νησιού, ένα εκ των οποίων ανήκει και την κόρη του.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει μάλιστα και τη Δικαιοσύνη, χωρίς όμως ο κ. Βενιός, όπως αναφέρεται να πτοείται.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η “Κοινή Γνώμη” προσπάθησε να φιλοξενήσει και τη θέση του Δημάρχου, όπως η επικοινωνία μαζί του δεν κατέστη εφικτή.

Προστασία σε παράνομα καταστήματα

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας χθες, όπου εμπλέκει το Δήμαρχο Φολεγάνδρου σε σωρεία βαραβάσεων και μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, σε υποθέσεις που έχει βάλει ο ίδιος το δακτυλάκι του.

Όπως αναφέρεται ο Δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Βενιός, εμφανίζεται, σύμφωνα με μαρτυρίες και στοιχεία να παρέχει προστασία σε ένα κατάστημα το οποίο αποδεδειγμένα είναι παράνομο.
Η ιστορία μάλιστα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αφού δίπλα στο παράνομο κατάστημα, για το οποίο η Πολεοδομία έχει εκδώσει διαταγή ανάκλησης αδείας, βρίσκεται ένα εκδοτήριο εισιτηρίων, το οποίο ανήκει στην κόρη του Δημάρχου και είναι επίσης παράνομο.

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι υπάρχει ένα αναψυκτήριο, ένα εστιατόριο και ένα τουριστικό γραφείο, τα οποία βρίσκονται στο Καραβοστάσι που αποτελεί το κύριο λιμάνι της Φολεγάνδρου.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ότι και τα τρία καταστήματα λειτουργούν, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, παράνομα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας.

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στους αρμόδιους φορείς είναι πολλές. Μία από αυτές που αφορούσε στο αναψυκτήριο προκάλεσε την παρέμβαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θήρας, στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν το σημείο και έπειτα από αυτοψία διαπίστωσαν την παρανομία.
Μάλιστα στις 3 Ιουνίου 2013, η Υπηρεσία Δόμησης εξέδωσε έγγραφο με το οποίο καλούσε τον Δήμο Φολεγάνδρου να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του εν λόγω μαγαζιού. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ.

Έβαλε την υπόθεση στο συρτάρι του

Παρόλο που υπήρχε η διαταγή της Υπηρεσίας Δόμησης της Σαντορίνης και η οποία καλούσε το Δήμαρχο να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας από την ιδιοκτήτρια του αναψυκτηρίου και εν συνεχεία να το σφραγίσει, εκείνος την παραμελούσε επιδεικτικά.

Στις 9 Αυγούστου 2013, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γραμματέας του δήμου επέδωσε στο Δήμαρχο Φολεγάνδρου την προσωρινή διαταγή της υπηρεσίας, με την οποία καλούνταν «να συμμορφωθεί άμεσα με το περιεχόμενό της, δηλαδή να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος-αναψυκτηρίου και στη συνέχεια να το σφραγίσει».

Και πάλι όμως, ο κ. Βενιός αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Αντ’ αυτού, ο Δήμος Φολεγάνδρου κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου, με την οποία αιτούνταν την ανάκληση της προσωρινής διαταγής που τον υποχρέωνε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορά ενός ιδιοκτήτη παρακείμενου καταστήματος η οποία κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης Θήρας φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί στον εν λόγω ιδιοκτήτη ότι ο δήμαρχος την πίεσε να ανακαλέσει το έγγραφο για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του αναψυκτηρίου.

Έκδοση πλαστών αποφάσεων;

Όμως το δημοσίευμα για τον κ. Βενιό δε σταματά εδώ, αφού παρουσιάζει το Δήμαρχο να έχει εμπλακεί και σε αποφάσεις συμβουλίων.....που δεν έγιναν ποτέ.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε και το ενδιαφέρον της εισαγγελέα Νάξου, η οποία έπειτα από μήνυση-φωτιά που κατατέθηκε εναντίον του άσκησε δίωξη και για πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων και παράβαση καθήκοντος, με την άκρη του δικαστικού τούνελ να οδηγεί στην στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Μια από τις πολλές υποθέσεις για τις οποίες καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Βενιός στις 20 Νοεμβρίου, όταν θα δικαστεί για τις διώξεις που του έχουν ασκηθεί, αφορά μια απόφαση σχετικά με την επαναλειτουργία καταστήματος στον Άγιο Νικόλαο Φολεγάνδρου.

Το 2007 το Κοινοτικό Συμβούλιο του νησιού προχώρησε σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, διότι μετά τον έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας διαπιστώθηκαν υγειονομικές παραβάσεις.

Στα πρακτικά μιας συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου του νησιού, η οποία φέρεται να έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 2008, αναγράφεται ότι μετά τον επανέλεγχο οι παραβάσεις του καταστήματος τακτοποιήθηκαν και προτάθηκε η επαναχορήγηση της άδειας λειτουργίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, σκοπός της συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου ήταν να συζητηθεί η επαναχορήγηση της άδειας.

Η συνεδρίαση έγινε και η απόφαση ήταν... ομόφωνη. Τα μέλη, που κατά το έγγραφο συμμετείχαν όλα στη συνεδρίαση, ενέκριναν να δοθεί ξανά άδεια λειτουργίας στο εν λόγω κατάστημα. Το σκανδαλώδες όμως δεν είναι αυτό, αλλά ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία, κανένα από τα μέλη του συμβουλίου δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, παρότι όλοι εμφανίζονταν στα πρακτικά ως παρόντες
Δηλαδή ο Δήμαρχος συγκάλεσε, όπως καταγγέλλεται, συμβούλιο και έγραψε στα πρακτικά ότι ήταν όλα τα μέλη παρόντα και αποφάσισαν ομόφωνα να χορηγήσουν άδεια λειτουργίας σε ένα κατάστημα το οποίο είχε κλείσει λόγω παραβάσεων.
Όπως άλλωστε αναφέρει το σχετικό άρθρο, τα τελευταία 11 χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ δημοτικό συμβούλιο μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου, γιατί εκείνη την εποχή οι περισσότεροι φεύγουν λόγω εορτών ή υποχρεώσεων.