Συνάντηση για τη μεταφορά μαθητών στις Κυκλάδες

Εξορθολογισμός του κόστους

Η επιτακτική ανάγκη για την κατάλληλη προσαρμογή των τακτικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Σύρου, προκειμένου να μην καταναλώνεται ο χρόνος των μαθητών εντός των λεωφορείων κατά τη μεταφορά τους επισημάνθηκε χθες στη συνάντηση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, το ΚΤΕΛ Σύρου, καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίστηκε η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στη μετακίνηση των μαθητών και συνάμα, παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τρόπου διαχείρισης, που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του κόστους και ταυτόχρονα στην κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού σε ολόκληρο το νομό. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο, κύριο μέλημα της υπηρεσίας είναι ο προσδιορισμός των χιλιομετρικών αποστάσεων και των διαδρομών, έτσι ώστε με την εφαρμογή των υπουργικών εγκυκλίων να μη δημιουργηθούν αποκλίσεις.

Δικαιούμενοι δωρεάν μετακίνησης

Σημειώνεται ότι δικαίωμα δωρεάν μαθητικής μεταφοράς έχουν οι μαθητές που έχουν προμηθευτεί ειδικό μαθητικό δελτίο και δημόσια σύμβαση υπηρεσιών. Οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες δε δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης. Εξαίρεση αποτελεί η μεταφορά των μαθητών με ειδικές ανάγκες από τον τόπο διαμονής ή από το συγκεκριμένο τρόπο συγκέντρωσής τους.

Τρόποι μεταφοράς μαθητών

Η μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία αφορά τη μεταφορά που γίνεται με τα ήδη υπάρχοντα τακτικά δρομολόγια τόσο της αστικής όσο και της υπεραστικής συγκοινωνίας. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται μετακινήσεις με τη χρήση ιδιόκτητων μεταφορικών μέσων είτε του δήμου είτε της Περιφέρειας, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα στο νομό των Κυκλάδων. Τέλος, η μεταφορά με δημόσια σύμβαση πραγματοποιείται όταν αυτή κρίνεται αδύνατη με τους παραπάνω τρόπους. Υπογραμμίζεται ότι ο σχεδιασμός των λεωφορείων πρέπει να λαμβάνει υπόψη αφενός τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων της μιας σχολικής μονάδας από κάθε δρομολόγιο και αφετέρου τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ταυτόχρονα των σχολικών μονάδας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μαθητική μεταφορά στη Σύρο

Στην περίπτωση της Σύρου εκτελούνται συνολικά 14 δρομολόγια, ενώ ένα μικρό ποσοστό μεταφέρεται με ΤΑΞΙ. Με βάση το άρθρο 9 της ΚΥΑ, ο διαγωνισμός προκηρύσσεται εντός τριάντα ημερών με βάση τα δρομολόγια του τρέχοντος έτους 2012 – 2013. Ωστόσο, τα δρομολόγια “Ερμούπολη – Λιβάδια” που πραγματοποιούνταν κατά το σχολικό έτος 2012 – 2013 καταργούνται, καθώς δεν υπάρχουν μαθητές που να πληρούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις μέσα στην Ερμούπολη. Παραμένουν μόνο δύο μισθωμένες γραμμές, η πρώτη “Λαλακιά – Λιβάδια” και η δεύτερη “Ερμούπολη – Λιβάδια” που εξυπηρετούν Ειδικά Σχολεία.

Προτάσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Ανάμεσα στις προτάσεις της Περιφέρειας για τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς περιλαμβάνεται και η δημιουργία νέας γραμμής “Άνω Σύρος – Δήλι – Άγιος Δημήτριος – Δόξα – Λιβάδια”. Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά της Ερμούπολης θα μπορούν να μοιραστούν στα εξής δρομολόγια: “Άνω Σύρος – Δήλι – Άγιος Δημήτριος – Δόξα – Λιβάδια”, “Λαλακιά - Λιβάδια” και “Ερμούπολη-Λιβάδια”. Επιπροσθέτως, προτείνεται και η προέκταση του τέρματος της δημοτικής συγκοινωνίας από το Μαρινόπουλο στα Λύκεια, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών.

Καθίσταται γνωστό ότι το ετήσιο κόστος για το σχολικό έτος 2012 – 2013 για τις μισθωμένες γραμμές των Κυκλάδων ήταν 2.121.216,51 ευρώ, ενώ η διακήρυξη για το σχολικό έτος 2013-2014 ήταν προϋπολογισμού ύψους 1.690.268,89 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι για τα δρομολόγια της Πρωτοβάθμιας υπάρχει πρόβλεψη ύπαρξης συνοδού για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν ότι πέρα από την εξοικονόμηση πόρων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην προσαρμογή των δρομολογίων, ούτως ώστε οι μαθητές να μην χάνουν τρεις ώρες από το καθημερινό πρόγραμμά τους για τη μεταφορά τους με τα λεωφορεία. Όπως τονίστηκε, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες.

Ετικέτες: