Έντονη κριτική προς τη δημοτική Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τους “Πολίτες για τα νησιά μας” με “φόντο” το Παρατηρητήριο

Εξυγίανση μετά την απόκλιση

“Στραγγαλίζουν την ελεύθερη δράση του δήμου”

Σε “μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους” τείνει να μετατραπεί η δημοτική Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δημοτική κίνηση “Πολίτες για τα νησιά μας” μετά την “5λεπτη συζήτηση” και την ψήφιση του μέτρου της στοχοθεσίας σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, η οποία πρακτικά θα σημάνει “την υπαγωγή του δήμου σε πρόγραμμα εξυγίανσης” αν διαπιστωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση των οικονομικών σε ποσοστό άνω του 10%.

Ο δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Βασαλάκης τονίζει μεταξύ άλλων πως, η ανωτέρω απόφαση “προσκρούει στην κατοχυρωμένη συνταγματικά αυτοτέλεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης”, δηλώνοντας ότι ως παράταξη θα αντιπαρατεθεί στην εφαρμογή περαιτέρω μνημονιακών αποφάσεων που επιβάλλονται με έντεχνο τρόπο μέσω των δήμων χωρίς να βρίσκουν αντίσταση.

Αντίο στην αυτοτέλεια

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δριμείας κριτικής που εξαπολύει ο κ. Βασαλάκης προς τη δημοτική Αρχή υποστηρίζει πως παρουσιάζεται “άβουλη και μοιραία” όπως και οι “παρόντες σύμβουλοι της μειοψηφίας” στην επίμαχη συνεδρίαση καθώς “υπερψηφίζουν τις πολιτικές του μνημονίου στον οικονομικό σχεδιασμό του δήμου”.

Επεξηγώντας τους ισχυρισμούς του, δηλώνει πως “με μία 5λεπτη διαδικασία στις 15/1/2014, ψηφίσαν το μέτρο της στοχοθεσίας, υποθηκεύοντας το μέλλον του δήμου μας στην τρόικα. Δηλαδή ψήφισαν πως αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητική απόκλιση από τους στόχους σε ποσοστό άνω του 10% και διαπιστωθεί από το Παρατηρητήριο ότι ο δήμος δεν έχει προβεί στα προσήκοντα μέτρα και τις παρεμβάσεις που θα του υποδειχτούν προς διόρθωση της απόκλισης, ο δήμος Νάξου θα υπαχθεί υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4111/2013, με συνέπεια να χάσει την αυτοτέλεια του”.

Άμεση εφαρμογή μέτρων είσπραξης

Ο κ. Βασαλάκης διατυπώνει την κάθετη αντίθεσή του ως προς την ανωτέρω απόφαση, λέγοντας πως μία ενδεχόμενη υπαγωγή του δήμου στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης, θα επέβαλε - όπως αναφέρει το άρθρο 6 - “την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του”. Ομοίως, θα επέβαλε “αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες”.

Καθίσταται φανερό κατά συνέπεια πως, “ο νόμος αυτός προσκρούει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι και η οικονομική επιτροπεία από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, στραγγαλίζουν την ελεύθερη δράση του δήμου, επιβάλουν στους δημότες να πληρώσουν άμεσα με αναγκαστικά μέτρα και αύξηση των τελών, την απόκλιση από την στοχοθεσία και προβλέπουν μείωση των μισθών των εργαζομένων στο δήμο”.

Μετά από όλα τα προαναφερθέντα, ο κ. Βασαλάκης καταλήγει πως, “τα προβλήματα από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο δε θα αργήσουν να φανούν και να οδηγήσουν έναν - έναν τους δήμους σε αδιέξοδο μετατρέποντάς τους σε φοροεισπράκτορες και το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, που απλά εκτελούν εντολές”, δηλώνοντας ότι, “η δημοτική κίνηση “Πολίτες για τα νησιά μας” θα αγωνιστεί για μια άλλη πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο δήμο μας, για την κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και του Καλλικράτη, για την κατάκτηση ενός δήμου αλληλεγγύης”.

Ετικέτες: