Έλλειψη εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου

"Αποκλεισμός" μαθητή από την εκπαιδευτική διαδικασία

Αίτημα για το διορισμό εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου απέστειλε ο δήμαρχος, Εμμανούλ Φίλιππας προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, στο Γυμνάσιο θα έπρεπε να φοιτά σήμερα ο 15χρονος μαθητής Ιωάννης Μαρτίνος, ο οποίος παρουσιάζει αυτισμό. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών που δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα των ατόμων, δεν υπάρχει δυνατότητα για διορισμό κάποιου εκπαιδευτικού που θα αναλάβει τη μόρφωσή του. Ο συγκεκριμένος μαθητής έως την έκτη δημοτικού φοιτούσε κανονικά στο σχολείο, με τη βοήθεια δασκάλας ειδικής αγωγής, αλλά με την προαγωγή του στο Γυμνάσιο, το δικαίωμά του στη μόρφωση παραγκωνίστηκε. Αξίζει να αναφερθεί, ότι παρόμοιας αντιμετώπισης τυγχάνει και η αδελφή του, η οποία φοιτά στο Νηπιαγωγείο Δρυοπίδας, χωρίς την παρουσία Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής.

Αέναη ταλαιπωρία

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή θεωρεί αδιανόητο τη σημερινή εποχή, που η μόρφωση αποτελεί εφόδιο και προωθεί το παιδί να γίνει ανεξάρτητο και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας, άτομα με ιδιαιτερότητες να υφίστανται διακρίσεις, διότι δεν έχουν την πολυτέλεια να κατοικούν στα αστικά κέντρα. Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι στην προκείμενη περίπτωση, η οικογένεια ταξιδεύει στην Αθήνα για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη για τα παιδιά, δαπανώντας κόπο και χρήματα.

“Δεδομένου ότι, η ειδική αγωγή θα πρέπει να προσφέρεται στον ευρύτερο χώρο του σχολείου και να παρέχεται σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να καλύπτεται ολόκληρη η σχολική ζωή του παιδιού, ζητούμε να μεριμνήσετε για τον άμεσο διορισμό εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής στο Γυμνάσιο Κύθνου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιππας.

Πέρα από το γεγονός ότι η ειδική αγωγή είναι ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό από το υπουργείο ότι ακόμα και ένας μαθητής έχει δικαιώματα στην εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, οφείλει να μεριμνά για το διορισμό καθηγητών σε κάθε περιοχή και για κάθε περίπτωση, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένα παιδί στο σπίτι του.

Ετικέτες: