Αποκατάσταση και μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης δύο Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στην Τήνο

Συμμαζεύουν τους ΧΑΔΑ

 

Στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση “Μάρμαρα” της τοπικής κοινότητας των Δύο Χωριών προχωρά ο δήμος Τήνου, μετά από σχετική απόφαση που πήρε έχοντας προϋπολογίσει για το 2014 το ποσό των 11.500 ευρώ για το ανωτέρω έργο.

Παράλληλα, με ανάλογη απόφαση προωθείται η ανάθεση της τεχνικής μελέτης για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση “Άσπρο Κλείσμα” στη δημοτική ενότητα Πανόρμου καθώς η σχετική νομοθεσία “πιέζει” για άμεσες ενέργειες.

Από την παύση... στην αποκατάσταση

Πρόκειται για μία απόφαση που λήφθηκε και από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τήνου, η οποία έχοντας την αρμοδιότητα για την έγκριση της δαπάνης, “άναψε το πράσινο φως” προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Στη σχετική συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε αναφορά στις αποφάσεις που είχαν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στην ύπαρξη και λειτουργία του ΧΑΔΑ. Υπενθυμίζεται πως τόσο το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, όσο και ο Νομάρχης Κυκλάδων το 2009 είχαν εκδώσει αποφάσεις για την παύση λειτουργίας του, ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς υπήρξε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να χορηγηθεί άδεια για την αποκατάστασή του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, “ο ΧΑΔΑ συγκεντρώνει 26 βαθμούς επικινδυνότητας και κατατάσσεται στην Δ’ κατηγορία έργων αποκατάστασης με βάση την Εγκύκλιο ΑΠ. οικ. 109974/3106/22-10-2004/ ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η περιοχή στην οποία λειτουργούσε βρίσκεται βόρεια – βορειοανατολικά της πόλης της Τήνου και απέχει απ’ αυτήν περί τα 4.800μ. Η λειτουργία του χώρου ξεκίνησε το 1971 και περατώθηκε το 2001. Ο χώρος εξυπηρετούσε τους οικισμούς του πρώην δημοτικού διαμερίσματος των Δύο Χωριών και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής”.

Αναφέρεται ακόμη πως, “το σύνολο των αποβλήτων που υπάρχουν σήμερα στο χώρο εκτιμάται σε 2.000 κυβικά μέτρα” και το είδος των απορριμμάτων που υπάρχουν είναι αστικά απορρίμματα και υπολείμματα ανάφλεξης σε ποσοστό 5% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνει, αδρανή υλικά και άλλα στερεά απόβλητα.

Η συνολική έκταση του ΧΑΔΑ είναι περίπου 2.550 τετραγωνικά μέτρα και η ρυπασμένη - από τη λειτουργία του ΧΑΔΑ - έκταση είναι περίπου 1.500 κυβικά τετραγωνικά μέτρα.

Συλλογή διάσπαρτων απορριμμάτων

Η Οικονομική Υπηρεσία μετά από συνεδρίασή της αποφάσισε την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Δελατόλας Ματθαίος & Σια ΟΕ, προκειμένου να διεκπεραιωθούν μία σειρά από εργασίες σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Μεταξύ άλλων τα έργα της επιτόπου αποκατάστασης περιλαμβάνουν, “Εργασίες συλλογής διάσπαρτων απορριμμάτων και συγκέντρωσής τους σε μικρότερη έκταση της τάξης των 1,5 στρεμμάτων, εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του απορριμματικού αναγλύφου, στρώση τελικής κάλυψης και εκσκαφή τάφρου απορροής ομβρίων ώστε να διασφαλίζεται η ικανοποιητική αποστράγγιση του χώρου από τα εισερχόμενα όμβρια ύδατα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, με την παρατήρηση δύο συμβούλων, του Σίμου Ορφανού και του Ιάκωβου Απέργη, πως διαφωνούν ως προς τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του έργου.

“Επείγει η αποκατάσταση”

Εκτός του ανωτέρω έργου, ο δήμος Τήνου πήρε την απόφαση να αναθέσει σε εταιρεία την τεχνική μελέτη για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ανενεργού ΧΑΔΑ στο Άσπρο Κλείσμα. Προκειμένου ωστόσο, να υπάρξει έκδοση για αποκατάσταση και του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ, απαιτείται η σύνταξη μελέτης. Στην ίδια συνεδρίαση κατέστη σαφές πως “επείγει η αποκατάστασή του” σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική νομοθεσία καθώς “δεν επιτρέπεται πλέον υπόσταση ΧΑΔΑ και οφείλεται όσο το δυνατόν άμεση αποκατάσταση στους εναπομένοντες ΧΑΔΑ του νησιού”. Η εισήγηση για απευθείας ανάθεση στον περιβαλλοντολόγο, Συνοδινό Νικόλαο έγινε ομόφωνα αποδεκτή και το ποσό που πρόκειται να εκταμιεύσει ο δήμος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη μελέτη.

Ετικέτες: