Τουριστικό ντοκιμαντέρ γαλλικού καναλιού

Το διαμάντι της Ελλάδας οι Κυκλάδες

  • Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2014 - 06:10

Για ακόμη μια φορά τα νησιά των Κυκλάδων εντυπωσιάζουν και μαγεύουν με τη μεγαλόπρεπη ομορφιά τους, η οποία πρόκειται να αναδειχτεί μέσα από τη προβολή τουριστικού ντοκιμαντέρ γαλλικού καναλιού. Συγκεκριμένα, το κρατικό γαλλικό κανάλι '' France 5'', μέσω της αγαπημένης εκπομπής των Γάλλων '' Echappess Belles'', πραγματοποιεί οδοιπορικό σε νησιά σταθμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονο, Τήνος, Σύρος, Νάξος και Αμοργός, προκειμένου να προβληθούν στους Γάλλους οι ιδιαιτερότητες και ο φυσικός πλούτος των νησιών αυτών, μέσω του ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στις 7 Ιουνίου.

Στόχος του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τις συντονίστριες της εκπομπής, Αναίς Ευριπιώτη και Σοφία Αραβαντινού, είναι η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε νησιού ώστε να αναδειχθεί η σύγχρονη ομορφιά της Ελλάδας.

Πρώτος σταθμός η Σύρος

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος, επιλέχθηκε ως πρώτος σταθμός για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τη Τρίτη 6 Μαΐου. Ο λόγος επιλογής του νησιού, πέρα από τη προβολή του ως τουριστικός προορισμός είναι να γίνει ευρέως γνωστό ότι διαθέτει Πανεπιστημιακό ίδρυμα και ενδιαφέρουσα φοιτητική ζωή, κάτι που δεν το συναντάς στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Στα πλαίσια προβολής του Πανεπιστημίου η φοιτήτρια, Αφροδίτη Ηλιοπούλου, ξενάγησε τους υπεύθυνους στην Ερμούπολη και την δημοτική βιβλιοθήκη, εξηγώντας τους παράλληλα ότι οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών διοργάνωσαν το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων Σύρου.

Επίσης, την ευκαιρία άδραξαν δημότες του νησιού, πρικειμένου να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, όπως ο μελισσοκόμος, Γιώργος Κάιλας, ο οποίος ξενάγησε τους ανθρώπους της εκπομπής στα μελίσσια του στην Απάνω Μεριά και ο κος Φραγκίσκος ο οποίος τους κέρασε το τοπικό τυρί Σαν Μιχάλη. Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, ο παρουσιαστής της εκπομπής, Jerome Pitorin, γεύτηκε τοπικά εδέσματα και απόλαυσε τα όμορφα μέρη του νησιού παρέα με φίλους και συνεργάτες. Είναι σημαντικό τέτοιες ευκαιρίες να εκμεταλλεύονται σωστά προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, αφού η Σύρος αποτελεί ένα νησί με συγκριτικά πλεονεκτήματα και επιβλητική ομορφιά.

Γοητεύουν Πάρος - Αντίπαρος

Επόμενος σταθμός, ως συνέχεια του οδοιπορικού, είναι τα νησιά Πάρος- Αντίπαρος όπου τα γυρίσματα θα διεξαχθούν σε τρία στάδια έως τη Παρασκευή 9 Μαΐου. Αναλυτικότερα, η πρώτη ομάδα, η οποία έχει ήδη αναχωρήσει, κάλυψε το κομμάτι του τουρισμού και του Kitesurf, μέσα από τη προβολή πλάνων που παρουσιάζουν όλο το νησί της Πάρου ενώ οι εικόνες γοητεύουν και αναδεικνύουν μια μοναδική ομορφιά.

Η δεύτερη ομάδα πρόκειται να καλύψει το κομμάτι της διασποράς, δηλαδή των ξένων που σαγηνεύτηκαν από το νησί και το επέλεξαν ως τόπο διαμονής τους. Η Πάρος άλλωστε έχει μεγάλα ποσοστά σε τουρίστες που επιλέγουν να επισκέπτονται το νησί για τις θερινές διακοπές τους, εντυπωσιάζονται με το τρόπο ζωής και την γαλήνια ομορφιά του και τελικά αποφασίζουν να παραμείνουν μόνιμα είτε μόνοι είτε με τις οικογένειες τους.

Βέβαια ένα βασικό θέμα στο νησί είναι ο αέρας, ένα θέμα που καλείται να καλύψει πάλι η δεύτερη ομάδα, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το φαινόμενο, όπως ψαράδες, δάσκαλοι ιστιοπλοΐας και αθλητές θαλάσσιων σπορ. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού, αφού θα γνωστοποιηθεί στους θαυμαστές των συγκεκριμένων σπορ. Σύμφωνα με τις συντονίστριες, η παρουσία του κρατικού γαλλικού καναλιού στη Πάρο έχει λειτουργήσει θετικά αφού συντελεστές της εκπομπής αλλά και φίλοι τους από τη Γαλλία έχουν κάνει ήδη κρατήσεις ώστε να διαμείνουν στο νησί τη θερινή περίοδο.

Κάθε νησί, ένας θησαυρός

Η φύση της εκπομπής είναι να εντοπίσει κάποια χαρακτηριστικά σημεία του κάθε νησιού, θέματα και ανθρώπους που θα προβάλουν την ομορφιά και τη σημαντικότητα του κάθε τόπου. Στόχος είναι να μεταφερθούν στον Γάλλο τηλεθεατή ζωντανές εικόνες, μυρωδιές, χρώματα, αρώματα των νησιών, αλλά και η αυθεντικότητα που υπόσχεται η Ελλάδα, μια αυθεντικότητα που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα. Η συντονίστρια της εκπομπής, σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγής, ενώσανε τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιλεχθούν τα νησιά και να προβληθούν σύγχρονα θέματα, με στόχο την προσέλκυση των Γάλλων τουριστών.

Κρίνεται δε αναγκαίο να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι πρώτη φορά που ξένα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά και κυρίως για τα νησιά των Κυκλάδων. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αφιερώσεις από Αυστριακούς τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους ή από Αμερικανούς δημοσιογράφους. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών πρακτορείων, τα νησιά της χώρας εκτοξεύονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών.

Όσον αφορά στο γαλλικό κανάλι, το οδοιπορικό συνεχίζεται και στα πρωτοαναφερθέντα νησιά με μοναδικό στόχο την συλλογική όμορφων εικόνων και εμπειριών.

Ετικέτες: