Παναγιώτης Ρήγας: Η αλήθεια για το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου

Σε διευκρινίσεις για την υπόθεση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου προβαίνει ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν ανακύψει από την θέση σε ισχύ διατάξεων του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την "Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών Κοινοτήτων.....".

Τέσσερα είναι τα άρθρα του ψηφισθέντος νόμου 4301/2014 που αφορούν στην Τήνο και στο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου: Τα άρθρα υπ’ αριθμόν 13, 26, 50 και 51 παρ.6.

Α.

Θα ξεκινήσω από το άρθρο 51 παρ. 6 που έχει προκαλέσει και το μεγαλύτερο θόρυβο.

Οι προβλέψεις της εν λόγω ρύθμισης είναι εξόχως ευεργετικές για το ΠΙΙΕΤ και εξηγώ αμέσως γιατί: Το ΠΙΙΕΤ διοικείται με βάση το νόμο 349/1976 και έχει νομική μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό το ειδικό καθεστώς που αποτελεί πανελλήνια μοναδικότητα και κατάκτηση για την Τήνο δεν διαφοροποιείται κατ' ελάχιστο.

Το ΠΙΙΕΤ διατηρεί το αυτοδιοίκητό του, συγκροτεί τα όργανα της διοίκησής του όπως μέχρι σήμερα, συντάσσει τον προϋπολογισμό του όπως μέχρι σήμερα, χρηματοδοτεί όλους τους φορείς που τυγχάνουν των ευεργεσιών του (Δήμος Τήνου, ΙΤΗΠ, Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου κλπ) όπως μέχρι σήμερα και ο προϋπολογισμός του εγκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας όπως μέχρι σήμερα. Ούτε η Ιερά Σύνοδος, ούτε ο Μητροπολίτης, ούτε άλλος κάνεις έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν μονομερώς για οτιδήποτε αφορά στο ΠΙΙΕΤ. Ούτε νέο Κανονισμό μπορούν να εκδώσουν, ούτε τις διατάξεις του νόμου 349/1976 μπορούν να πειράξουν. Τίποτα μα τίποτα δεν αλλάζει ως προς την διοίκηση, οργάνωση και διαχείριση του Ιερού Ιδρύματος.

Τι αλλάζει λοιπόν;

Το ΠΙΙΕΤ παύει στο εξής να εξαιρείται από τις διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα των υπολοίπων Ιερών Ιδρυμάτων και Ιερών Προσκυνημάτων του νόμου 590/1997.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι το ΠΙΙΕΤ ενώ διατηρεί την μοναδικότητα του νομικού του χαρακτήρα, παράλληλα απολαμβάνει πλέον και όλα τα ευεργετήματα που αφορούν στα υπόλοιπα εκκλησιαστικά Ιερά Ιδρύματα και Προσκυνήματα και έχουν πρόσφατα νομοθετηθεί. Ας αναφέρουμε μερικά από αυτά:

  1. Το ΠΙΙΕΤ δεν θα υφίσταται στο εξής τις συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί του νόμοι για τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όπως π.χ. ασφαλιστικά ταμεία με το κούρεμα των ομολόγων τους.

  2. Το ΠΙΙΕΤ θα απολαμβάνει όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ατέλειες που ισχύουν και υπέρ των υπόλοιπων εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και Ιερών Προσκυνημάτων.

  3. Δεν θα ισχύσουν για τους εργαζόμενους στο ΠΙΙΕΤ όσα ισχύουν για το προσωπικό των υπόλοιπων Κρατικών Νομικών Προσώπων (π.χ. διαθεσιμότητα, κινητικότητα κλπ).

Αυτές είναι μερικές από τις ευεργετικές ρυθμίσεις που με βάση το άρθρο 51 παρ. 6 που ψηφίσαμε μπορεί να αξιοποιήσει το ΠΙΙΕΤ και που μέχρι σήμερα δεν είχε την δυνατότητα.

Άρα ανακεφαλαιώνω.

Το ΠΙΙΕΤ χωρίς να χάσει το παραμικρό από το σημερινό θεσμικό κεκτημένο του, "προικίζεται" με την δυνατότητα να απολαμβάνει των ευεργετημάτων που ισχύουν και για τα υπόλοιπα Ιερά Ιδρύματα και Ιερά Προσκυνήματα ανά την χώρα.

Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.

Τα όσα αντίθετα τερατώδη ακούγονται και γράφονται είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, προϊόντα πλημμελούς μελέτης του θέματος, άγνοιας και πολιτικής εμπάθειας. Προσωπικά αισθάνομαι ευτυχής και περήφανος που συνεισέφερα στην θεσμική θωράκιση του αυτοδιοίκητου του ΠΙΙΕΤ και στην δυνατότητά του να απολαμβάνει τα ευεργετήματα που έχουν θεσπιστεί για τα υπόλοιπα Ιερά Ιδρύματα και Ιερά Προσκυνήματα της χώρας.

Ουδέποτε διανοήθηκα να θίξω τις κατακτήσεις των Τηνίων, τη βούληση των κτητόρων του Ιερού Ιδρύματος και να διαταράξω την δημοκρατική τάξη που ισχύει στη διοίκηση και στην λειτουργία του Ιερού Ιδρύματος. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί την αγάπη μου για το νησί και τους Τηνίους και τον σεβασμό μου στο Ιερό Ίδρυμα. Επιστρέφω σε όλους τους κακόβουλος συκοφάντες τις ύβρεις και καλώ όλους τους καλόπιστους αντιδρώντες να ξαναδιαβάσουν τη ρύθμιση.

Και κάτι ακόμη, ο νόμος δεν ψηφίστηκε νύχτα. Ψηφίστηκε "ντάλα" μεσημέρι και ο ήλιος ήταν ψηλά(Το συγκεκριμένο άρθρο ψήφισαν τα κόμματα της Συμπολίτευσης και δήλωσε παρόν το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης).

 

Β.

Με το άρθρο 50 του ψηφισθέντος νόμου, στην τετραμελή επιτροπή που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 3136/ 1995 εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισμού για την πρόσληψη μελών του διδακτικού προσωπικού και του διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου προστίθεται ως πέμπτο μέλος ο πρόεδρος του ΠΙΙΕΤ.

Διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή του προέδρου του ΠΙΙΕΤ αφορά αποκλειστικά και μόνο τον σκοπό αυτό και ουδεμία άλλη αρμοδιότητα έχει.

Με δεδομένο ότι το ΠΙΙΕΤ συντηρεί ουσιαστικά την Σχολή καλύπτοντας το σύνολο των λειτουργικών της εξόδων, μου είναι δύσκολο να κατανοήσω την εναντίωση ορισμένων στη συμμετοχή εκπροσώπου του ΠΙΙΕΤ στη συγκεκριμένη επιτροπή της οποίας μάλιστα ο χαρακτήρας είναι καθαρά εισηγητικός(Το άρθρο αυτό αποτελεί ενσωμάτωση στο νόμο τροπολογίας που προσωπικά κατέθεσα, ψηφίστηκε από τα κόμματα της Συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης).

 

Γ.

Με το άρθρο 26 παρέχεται το δικαίωμα συμμετοχής και στον Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή Αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος(Το άρθρο αυτό -που διευκρινίζω- δεν ήταν βουλευτική τροπολογία, ψήφισαν και τα κόμματα της Συμπολίτευσης και το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης).

 

Δ.

Με το άρθρο 13 αναγνωρίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η νομική προσωπικότητα της εν Ελλάδι Καθολικής Εκκλησίας ως ίδιο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ως θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου οι 77 θρησκευτικές κοινότητες ( Επισκοπή, Ενορίες, Μονές) που εδρεύουν στην Τήνο και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την Καθολική Εκκλησία.

Η ρύθμιση αυτή είναι ιστορικής σημασίας γιατί αίρει μια πολύχρονη εκκρεμότητα και αποκαθιστά την αρχή της ισότητας ανάμεσα στις εδραιωμένες ιστορικές θρησκευτικές κοινότητες του νησιού(Το άρθρο αυτό ψήφισαν τα κόμματα της Συμπολίτευσης και το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης).