Συναντήσεις του Α. Μπαμπούνη για σφαγείο, ΧΥΤΑ και πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα στην Αθήνα

Επίλυση προ των πυλών;

Στην Αθήνα μετέβη ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, πραγματοποιώντας μια σειρά από σημαντικές επαφές προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί, με στόχο την δρομολόγηση αναγκαίων λύσεων . 

«Ανάγκη χρηματοδότησης για τη λειτουργία του σφαγείου»

Ειδικότερα, ο κ. Μπαμπούνης κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα συναντήθηκε αρχικά με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο με την συζήτηση να επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα 

που αφορούν στη δυνατότητα από τη πλευρά του υπουργείου να χρηματοδοτήσει το έργο για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου καθώς και στην επιστροφή εγγυητικών επιστολών από το αρμόδιο υπουργείο. 

Η χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 450.000 ευρώ, που αφορά κυρίως την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σφαγείο σε μόνιμη βάση και να μην εξαρτάται από τις προσωρινές άδειες που δίνει κατά καιρούς η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ενώ το ίδιο σημαντικό ζήτημα είναι η επιστροφή δύο εγγυητικών επιστολών συνολικού ποσού 58.500,00€ από το Υπουργείο στο Δήμο για το έργο της Ίδρυσης του Δημοτικού Σφαγείου Σίφνου που εξαιρέθηκε το 2010 από το Γ’ ΚΠΣ. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όσα του παρέθεσε ο κ. Μπαμπούνης και θα απαντήσει εντός ημερών για τις αποφάσεις του υπουργείου. 

«Εγκυμονούν κίνδυνοι αν δεν συνεχιστεί το έργο του ΧΥΤΑ»

Το ζήτημα της κατασκευής του ΧΥΤΑ ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνο Δαλαγγέλη και του δημάρχου Σίφνου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του δεύτερου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα,με αφορμή την καθυστέρηση που υπάρχει στην ολοκλήρωση του έργου του ΧΥΤΑ, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και έπρεπε τυπικά να παραδοθεί εντός του μήνα από τον υπεύθυνο για το έργο εργολάβο , ο κ. Μπαμπούνης συναντήθηκε με τον διευθυντή του αρμόδιου υπουργείου με σκοπό την οριστική επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής(ΕΝΜΑ) σε σχέση με το χαρακτηρισμό ως μνημείο των καταλοίπων των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων κατά μήκος όλου του χώρου κατασκευής του ΧΥΤΑ. 

«Αν η ΕΝΜΑ δεν βγάλει μια θετική γνωμοδότηση θα έχουμε πρόβλημα με την ολοκλήρωση του έργου και με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία των πολιτών» εξηγεί ο κ. Μπαμπούνης ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί το έργο του ΧΥΤΑ εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία των δημοτών της Σίφνου. Ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος και εξηγεί ότι από την συνάντηση και τις δεσμεύσεις του κ.Δαλαγγέλη η λύση του προβλήματος φαίνεται να είναι προ των πυλών. « Ο κ. Δαλαγγέλης κατανόησε την ανάγκη να δοθεί θετική γνωμοδότηση στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων(ΚΣΝΜ), προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και απρόσκοπτα οι εργασίες ολοκλήρωσης του τόσο σημαντικού για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Σίφνου, έργο» υποστηρίζει ο δήμαρχος. 

«5μηνη ανάσα για 14 άνεργους στην Σίφνο»

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Μπαμπούνης παρευρέθηκε και στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων για την «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015» στις αρχές του 2015, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για το από τον ίδιο τον υπουργό. Μέσω αυτού του προγράμματος, που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, η Σίφνος θα έχει την δυνατότητα να απασχολήσει στις υπηρεσίες του Δήμου και των νομικών προσώπων αυτού, με 5μηνη σύμβαση, 14 νέους άνεργους, κάτι το οποίο ο κ. Μπαμπούνης αξιολογεί άκρως θετικά, δεδομένου ότι από το αντίστοιχο περσινό πρόγραμμα είχαν απασχοληθεί μόλις 7 άτομα. 

Τέλος «Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο δήμαρχος την συζήτηση με στελέχη των υπουργείων αλλά και τον υπουργό εργασίας και αναμένει τις σχετικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση των ζητημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες της Σίφνου και αποτελούν βαρύνουσας σημασίας.

<