Αυστηρά μέτρα κατά της υπερκατανάλωσης νερού
- Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025 - 06:18
Η Σίφνος, ένα νησί που ανεβαίνει τουριστικά χρόνο με το χρόνο, καλείται για ακόμη ένα καλοκαίρι να αντιμετωπίσει μια σοβαρή πρόκληση, την διαχείριση του νερού. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος ενέκρινε την κανονιστική που προτάθηκε και προχωρά στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την κατανάλωση ύδατος από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2025.
Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει τεθεί η Σίφνος το 2024, λόγω της εντεινόμενης λειψυδρίας και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο σύστημα ύδρευσης. Το νησί, που καλύπτει πάνω από το 70% των υδρευτικών του αναγκών μέσω αφαλάτωσης, βλέπει τις δυνατότητες παραγωγής του να μην επαρκούν για την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση.
Η κατανάλωση αυξάνεται, οι πόροι πιέζονται
Κατά την εισήγησή του στο Δ.Σ., ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Μανώλης Φουτουλάκης επισήμανε τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος, καθώς καλοκαιρινή περίοδος συνοδεύεται από εκρηκτική αύξηση επισκεπτών, γεγονός που εκτοξεύει τη ζήτηση νερού.
"Είναι σαφές ότι το νερό ως κοινωνικό αγαθό προορίζεται για την ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών για τους οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές (δωμάτια και καταστήματα). Παρατηρείται, όμως, το φαινόμενο, κάποιοι ελάχιστοι καταναλωτές να κάνουν αλόγιστη χρήση τεράστιων ποσοτήτων ύδατος για τη δημιουργία και συντήρηση κήπων και φυτών και για την πλήρωση δεξαμενών ύδατος (πισίνες) στο νησί μας, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια της Ευρώπης με το πιο ξηρό κλίμα. Αυτό προξενεί τοπικά προβλήματα υδροδότησης σε άλλους καταναλωτές οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια περιοχή με εκείνους που σπαταλούν το πολύτιμο νερό, ενώ δημιουργεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τη μείωση της σπατάλης του νερού" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μ. Φουτουλάκης: "Ήθελα ένα "όπλο" στα χέρια μου για να ελέγξω όσο μπορώ την κατάσταση"
Ο κ. Φουτουλάκης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η Υπηρεσία Ύδρευσης για να προτείνει τη συγκεκριμένη κανονιστική, η οποία και στηρίχθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
"Αρχικά να πω ότι το θέμα δεν είναι ότι δεν έχουμε ποσότητες νερού ή ότι δεν παράγουμε. Το ζήτημα είναι ότι το 70% του νερού που παράγουμε είναι από αφαλατώσεις και το 30% από γεωτρήσεις. Το νερό αυτό για να παραχθεί και κοστίζει πολύ μεγάλα ποσά αλλά είναι και σε κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες. Για να καλύψουμε τι ανάγκες μας, οι ποσότητες αυτές είναι αρκετές. Αλλά αυτό που θέλω να προλάβουμε με αυτή τη κανονιστική, είναι να ελέγξουμε όσο μπορούμε τις αλόγιστες σπατάλες του νερού στις αρδεύσεις των μεγάλων κήπων που έχουν "ξεφυτρώσει" τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Μαζί με τις βίλες έχουν εμφανιστεί και τεράστιοι κήποι, για τη συντήρηση των οποίων "σπαταλάνε" σε κάποιες οικείες πάνω από 10 κυβικά νερού τη μέρα. Αυτό θέλουμε να ελέγξουμε κυρίως. Οι πισίνες δεν μας δημιουργούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο οι κήποι. Ήθελα ένα "όπλο" στα χέρια μου για να ελέγξω όσο μπορώ την κατάσταση" τόνισε αρχικά.
"Θα προχωράμε μέχρι και σε αφαίρεση υδρομέτρου, μέχρι το πέρας της τουριστικής περιόδου"
Στη συνέχεια, αναφορικά με τα πρόστιμα και τον έλεγχο που θα πραγματοποιείται, επισήμανε ότι "θα πηγαίνουμε, θα κάνουμε τους επιτόπιους ελέγχους μας και όποιος ξεπερνάει τα όρια που έχουμε θέσει, θα του αποστέλλεται στην αρχή μία προειδοποιητική κλήση με ένα πρόστιμο και αν συνεχίζει να παραβιάζει την κανονιστική, θα προχωράμε μέχρι και σε αφαίρεση υδρομέτρου, μέχρι το πέρας της τουριστικής περιόδου. Το σύστημα μας, λειτουργεί βαρυτικά, δηλαδή όποιος είναι χαμηλά είναι πιο ευνοημένος από όποιον είναι ψηλά, άρα πρέπει να σκεφτόμαστε και τον συνάνθρωπό μας, όταν καταναλώνουμε τόσο μεγάλες ποσότητες. Τα πρόστιμα που θεσπίζουμε, είναι ένα μέτρο πίεσης για να περιοριστεί η κατανάλωση στην άρδευση των συγκεκριμένων κήπων. Δεν μπορεί κανείς επειδή έχει την οικονομική άνεση, να έρχεται και να φτιάχνει 10 στρέμματα κήπων και να αλλάζει και την ταυτότητα του νησιού, που δεν είναι στη φύση του να έχει τέτοιους κήπους. Αν μπορούσε το νησί να υποστηρίξει τέτοιους κήπους, θα τους είχε ήδη. Σε αυτή τη φάση, θα κάνουμε ενδεικτικά κάποιους ελέγχους".
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η φετινή περίοδος
Τέλος, σε ερώτηση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε τεθεί το νησί το περασμένο καλοκαίρι και την κατάσταση που επικρατεί φέτος, ο κ. Φουτουλάκης απάντησε πως "πέρυσι είχα την ατυχία, καθώς ήταν και η πρώτη μου χρονιά ως αντιδήμαρχος, να χαλάσει η αντλία στην αφαλάτωση μας. Αυτό συνέβη μέσα στον Ιούνιο και σε έντονη τουριστική περίοδο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποια χωριά για κάποιες ώρες να μην έχουν νερού. Τότε συζητήσαμε με τη δήμαρχο, για το πως θα ανταπεξέλθουμε αν συμβεί αυτό μέσα στον Αύγουστο. Για προληπτικούς λόγους αποφασίσαμε να τεθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι αν προκύψει το οτιδήποτε. Ευτυχώς στη συνέχεια πήγαν όλα καλά και φέτος είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Η κανονιστική αυτή, θα βοηθήσει και σε αυτή τη κατεύθυνση".
Οριοθέτηση κατανάλωσης ανά κατηγορία
Η απόφαση προβλέπει σαφή όρια μέγιστης ημερήσιας κατανάλωσης, ανά κατηγορία χρήστη: για τις κατοικίες ορίζεται ανώτατη κατανάλωση στα 3 κυβικά μέτρα ημερησίως, για τα επαγγελματικά καταλύματα και τα δωμάτια επίσης στα 6 κυβικά, για τα καταστήματα 6 κυβικά μέτρα, ενώ για εργοταξιακή χρήση προβλέπονται 3 κυβικά μέτρα την ημέρα.
Τα όρια αυτά, όπως ορίζεται, θα τηρούνται με αυστηρή επιτήρηση. Οι υδραυλικοί του Δήμου θα προβαίνουν σε έλεγχο των υδρομέτρων κάθε πέντε ημέρες, ώστε να εντοπίζεται η υπέρβαση των προβλεπόμενων ποσοτήτων.
Πρόστιμα και κυρώσεις για παραβάτες
Η Δημοτική Επιτροπή Σίφνου δεν περιορίζεται στην πρόληψη, αλλά εισάγει και ένα αυστηρό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται ως εξής:
-
Όταν η κατανάλωση ξεπερνά έως και δύο φορές το ημερήσιο όριο, το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.
-
Αν η υπέρβαση κυμαίνεται από 2,01 έως 4 φορές του ορίου, το πρόστιμο φτάνει στα 2.000 ευρώ.
-
Για υπέρβαση μεγαλύτερη των τεσσάρων φορών, η επιβάρυνση εκτοξεύεται στα 6.000 ευρώ.
Η διαδικασία προβλέπει έκθεση του υδραυλικού, κοινοποίηση στον καταναλωτή και δυνατότητα ένστασης εντός τριών ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται και επιβάλλεται διακοπή υδροδότησης με αφαίρεση του υδρομέτρου έως τη λήξη ισχύος των μέτρων. Η επανασύνδεση, μετά τις 30/9/2025, θα γίνεται μόνο εφόσον έχουν εξοφληθεί όλα τα χρέη και καταβληθούν εκ νέου τα τέλη σύνδεσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προχωρούν σε πεζοδρομήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο
27 Μαΐου. 2025 - 6:17 - Η Σίφνος ιδανική επιλογή για φυσιολατρικές δραστηριότητες εκτός υψηλής σεζόν
16 Απρ. 2025 - 13:52 - "Η Σίφνος σήμερα. Αύριο;"
15 Απρ. 2025 - 6:17 - Με σαφείς οδηγίες η χρήση του ελικοδρομίου
10 Απρ. 2025 - 6:18 - Τουρισμός: Η Σίφνος δεύτερη ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
7 Απρ. 2025 - 10:19